Kaare Dybvad vil genrejse provinsen og rydde op efter Løkke

INTERVIEW: Med titlen som indenrigsminister har Kaare Dybvad overtaget nøglerne til det ministerium, der ifølge ham selv indledte den mest ødelæggende centralisering af den offentlige sektor i nyere tid. Nu vil han bruge sin nyvunden magt til at trække modsat. Men handlerummet er begrænset.

Bolig- og inderigsminister Kaare Dybvad (S) skal formulere den røde tråd i regeringens regional- og provinspolitik.
Bolig- og inderigsminister Kaare Dybvad (S) skal formulere den røde tråd i regeringens regional- og provinspolitik.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Kim Rosenkilde

Det er efterhånden mange år siden, at lukningen af lærerseminariet i Herning sidst var et varmt samtaleemne på Christiansborg.

Men glemt er de over 30 år gamle begivenheder ikke.

Ikke i Herning, ikke hos Venstre og heller ikke i den socialdemokratiske regering. I hvert fald ikke hos den nyudnævnte indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad.

Det er ikke, fordi han gør meget ud af det. Historien om Herning Seminarium dukker bare op i en længere talestrøm om den centralisering af den offentlige sektor, som ifølge ham er blandt hovedårsagerne til, at vi i dag oplever en social skæv udvikling på tværs af landet.

”Det er mange politiske beslutninger, som er grunden til, at Danmark er blevet så centraliseret. Og det er især politiske beslutninger, der blev truffet i nullerne med kommunalreformen og de reformer, som fulgte efter,” siger Kaare Dybvad.

For ham handler seminarielukningen ikke kun om, hvordan den daværende KVR-regering med Bertel Haarder (V) som undervisningsminister traf en lokalt upopulær beslutning, som var med til at sikre en socialdemokratisk borgmester fire år mere ved magten i Venstre-bastionen ved kommunalvalget i 1993*.

Han ser det også som både et forvarsel og en kontrast til de store sammenlægningsreformer, en senere borgerlig regering skulle gennemføre.

Decentralisering som ideologi
Kaare Dybvad er endnu ikke flyttet fra det kontor, han rykkede ind i, da Socialdemokratiet overtog regeringsmagten i 2019, og han 35 år gammel blev boligminister.

I den knap halve valgperiode, han har haft sin daglig gang her, står ikke mindst opgøret med kapitalfondes boligopkøb og dagsordenen om flere almene boliger centralt.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00