Kommentar af 
Anna Bak Jäpelt

Hvornår blev man dansker af at spise et kilo kød om ugen?

Mens kostrådene opfordrer til en mere planterig kost for sundhedens og klimaets skyld, synes regeringen at frygte, at det vil underminere danskernes livskvalitet og udfordre sammenhængskraften. Men en planterig kost medfører sundhedsfordele og milliardbesparelser, skriver Anna Bak Jäpelt.

Det er utopisk at tro, at man kan gennemføre en dyb transformation af vores samfund, uden at nogen må ændre deres vaner. Et spørgsmål man kan sidde tilbage med er: Hvornår blev det at være dansker kogt ned til at spise et kilogram (okse)kød om ugen?, spørger Anna Bak Jäpelt.
Det er utopisk at tro, at man kan gennemføre en dyb transformation af vores samfund, uden at nogen må ændre deres vaner. Et spørgsmål man kan sidde tilbage med er: Hvornår blev det at være dansker kogt ned til at spise et kilogram (okse)kød om ugen?, spørger Anna Bak Jäpelt.Foto: Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix
Anna Bak Jäpelt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Læs også

Den drivhusgasafgift, der netop er blevet foreslået af Svarer-udvalget, kommer næppe til at føre til de store adfærdsændringer hos forbrugeren

Anna Bak Jäpelt

En planterig kost kan medføre utallige fordele for både sundhed, biodiversitet, miljø, klima og ikke mindst samfundsøkonomien.

Ifølge Institut for Ressourceøkonomi, IFRO, på Købehavns Universitet kan det medføre sundhedsøkonomiske besparelser på helt op til 50 milliarder kroner om året, hvis alle danskere fulgte de officielle kostråd.

Og udover en sundere befolkning og en bedre samfundsøkonomi, er kostrådene faktisk så gode for klimaet, at hvis en gennemsnitlig dansker følger dem, giver det en reduktion af CO2-udledningerne fra kosten på op til 45 procent.

Netop derfor har Klimarådet gentagne gange argumenteret for, at der er behov for netop en afgift på varerne i supermarkedet for at reducere gennemsnitsdanskerens globale klimabelastning.

For kort tid siden fremlagde Michael Svarer en drivhusgasafgift på landbruget. Men den drivhusgasafgift, der netop er blevet foreslået af Svarer-udvalget, kommer næppe til at føre til de store adfærdsændringer hos forbrugeren.

Læs også

Det var ellers en del af Svarer-udvalgets kommissorium, men de vurderede, at det er en ineffektiv måde at reducere de danske udledninger fra fødevareproduktionen. Og det er det også.

Særligt, fordi vi eksporterer langt størstedelen af de fødevarer, vi producerer i Danmark.

Men faktum er, at vi danskere har et af de højeste klimaaftryk fra vores kost på globalt plan.

Hvornår blev det at være dansker kogt ned til at spise et kilogram (okse)kød om ugen?

Anna Bak Jäpelt

Det virker som om, at regeringen undervurderer danskernes evne til at tilpasse sig og trives med nye kostvaner

Anna Bak Jäpelt

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Bak Jäpelt

Konsulent, fødevarer og landbrug i Klimaakademiet, medlem, Ungeklimarådet
bachelor i miljøvidenskab (Københavns Uni., 2019)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

Lea Korsgaard

Ansvarshavende chefredaktør, Zetland, bestyrelsesformand, DMJX
BA i journalistik (Syddansk Uni. 2005), MA i sociologi (The New York School of Social Research 2009)

0:000:00