Københavns Kommune opdager formodet millionsvindel: "Alle alarmklokker ringer"

REGNSKABSROD: Teknik- og Miljøforvaltningen har opdaget formodet svindel for op imod 50 millioner kroner. Borgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) har bestilt en redegørelse og åbner for, at sagen kan få personaleretlige konsekvenser.

Foto: Katja Holm
Kasper Kaasgaard

Der har de seneste fire år været rod i regnskaberne for tre konti i Københavns Kommune.

Kommunens interne revision vurderer, at der kan være tale om svindel. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen, som de tre konti hører under, kan sagen dreje sig om mere end 50 millioner kroner. De seneste tre år er der registreret et underskud på 37,1 millioner kroner – et beløb, forvaltningen forventer, vil vokse med op imod 15 millioner kroner i 2020.

Pengene er blevet uretmæssigt registreret som medarbejdertimer på fiktive anlægskonti i strid med bevillingsreglerne. Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) har bestilt en redegørelse, der skal undersøge, hvad der konkret er gået galt i forvaltningen.

”Alle alarmklokker ringer, når der findes fiktive konti uden dækning for millionunderskud, hvor den øverste ledelse ikke har været orienteret om håndteringen, og det kan være med til at skabe mistillid til en forvaltning, som ellers arbejder hårdt i københavnernes tjeneste. I første omgang afventer jeg en redegørelse, som kan klarlægge, hvad der er sket, inden vi lægger os fast på, hvad den skal have af konsekvenser,” siger Ninna Hedeager Olsen i pressemeddelelsen. 

Her fremgår det, at sagen kan få personaleretlige konsekvenser.

Advarsel fra intern revision
Forvaltningens økonomiafdeling vurderer, at overgangen til et nyt økonomisystem for hele kommunen samt nye arbejdsgange kan have gjort den formodede svindel mulig.

Kvantum, som systemet hedder, blev rullet ud i kommunen for tre år siden.

Da Intern Revision i bemærkningerne til kommunens regnskab for 2019 advarede om risiko for mulig svindel med kommunale midler, var implementeringen af økonomisystemet også omdrejningspunkt for flere af de bemærkninger.

På daværende tidspunkt var der dog ikke kendskab til konkrete sager. Redegørelsen skal altså nu afdække, om det er de huller, som revisionen afdækkede, der er blevet udnyttet.

Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder for at håndtere den økonomiske udfordring med et såkaldt internt lån, der skal afdrages over en årrække, for at undgå drastiske besparelser, slutter pressemeddelelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ninna Hedeager Olsen

Lektor i samfundsvidenskab, Københavns professionshøjskole, fhv. teknik- og miljøborgmester (EL), København Kommune
kandidat i arbejdsmiljøstudier (Roskilde Uni. 2010)

0:000:00