Revision frygter igen svindel med kommunale midler: ”Der er lavet gode handlingsplaner”

REGNSKAB: Fire forskellige problemer i kontrollen med Københavns skattekroner giver anledning til ”en Britta Nielsen-advarsel”. Kommunens interne revision er opmærksomme, og Socialdemokratiet er fortrøstningsfulde.

På Rådhuset er både Intern Revision og Socialdemokratiet fortrøstningsfulde i forhold til at få lukket hullerne i kontrollen.
På Rådhuset er både Intern Revision og Socialdemokratiet fortrøstningsfulde i forhold til at få lukket hullerne i kontrollen.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Der er huller i kontrolmekanismerne, som kan udnyttes til svindel af kommunens medarbejdere.

Sådan kan bemærkninger til Københavns Kommunes regnskab for 2019, der blev endeligt vedtaget torsdag, opsummeres.

I yderste konsekvens kan svaghederne udnyttes til personlig berigelse, lyder vurderingen fra Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

Dokumentation

Advarslen om risiko for svindel bunder i en kombination af fire bemærkninger i revisionsbetænkningen:

"Revisionsudvalget noterer sig, at revisors gennemgang i 2019 - ud over den manglende afstemning af kommunens tilgodehavender - har vist mangler i de interne kontroller, manglende afstemning af balancens poster samt mangler vedrørende drift og vedligeholdelse af roller og rettigheder i Kvantum (der henvises særligt til revisionsbemærkningerne 1, 2, 6 og 14). Dette kan medføre en forøget risiko for besvigelser."

De fire punkter er:

Revisionsbemærkning nr. 1: Regnskabsafslutningsprocessen

  • Processen vedrørende regnskabsaflæggelsen i 2019 er ikke i tilstrækkelig grad forbedret i forhold til 2018. Der er således stadig flere forhold, der skal forbedres.

Revisionsbemærkning nr. 2 Balancens poster

  • Der er konstateret en forbedring af kvaliteten i de foretagne afstemninger og dermed kommunens evne til at aflægge et retvisende regnskab. Der er dog stadig konstateret flere klassifikationsfejl og mangler, som skal berigtiges og iagttages fremover.
  • Samlet medfører disse forhold desuden en potentiel driftsmæssig påvirkning på i alt 35,3 millioner kroner, der primært kan henføres til manglende udredning af kommunens debitorområde og manglende udkontering til forvaltningerne af modtagne lønrefusioner.
  • Det anføres endvidere, at der er foretaget væsentlige manuelle korrektioner - i forhold til bogføringen - i det trykte regnskab.

Revisionsbemærkning nr. 6 Regnskabsføring, forretningsgange og interne kontroller

  • Det skal i lighed med 2018 henstilles, at den manuelle opdagende kontrol, der skal sikre mod besvigelser i forbindelse med ændringer i betalingsoplysninger, udføres effektivt. Det henstilles endvidere, at ledelsestilsynet skærpes i forhold til at sikre, at kontrollen udføres som forventet.
  • Bilagskontrollen omfatter ikke kontrol af, hvorvidt de autoriserede konteringsregler til sikring af korrekte registreringer som grundlag for kommunens regnskab efterleves.
  • Revisionens stikprøvevise gennemgang af bilag viser, at der er flere fejl og mangler i bilagshåndteringen i bogføringen, der kan henføres til:
    • Manglende dokumentation
    • Ikke-sigende konteringstekst
    • Forkert momsbehandling
    • Manglende efterlevelse af Økonomi- og Indenrigsministeriets autoriserede konteringsregler
  • Kommunens opgørelse af udbetalinger i Kvantum, hvor der er krav om B-indkomst indberetning til SKAT, og de afgivne oplysninger til SKAT er ikke fuldstændige, ligesom der ikke er foretaget de fornødne afstemninger for 2018 og 2019.

Revisionsbemærkning nr. 12 Mellemkommunale refusioner

  • Udfordringer på det mellemkommunale refusionsområde på tværs af forvaltningerne vedrører primært opkrævningen af følgeudgifter.
    Revisionen for 2019 viser:
    - at den bagudrettede korrektion af manglende mellemkommunale refusion til og med august 2019 er afsluttet.
    - at der stadig udestår behandling af en potentiel indtægt på skoleområdet på cirka 3,5 millioner kroner.
    - at der endnu ikke er udarbejdet en forretningsgang til sikring af et fuldstændigt og gyldigt grundlag for opkrævning og/eller registrering i relevante fagsystemer af borgere med mellemkommunale forhold.

Læs betænkningen her.


Altinget logoHovedstaden
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget hovedstaden kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00