Kommentar af 
Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Kommentatorerne kalder det en "klovnebus", men Moderaterne er faktisk en stor succes

Hvis man så på Moderaterne som et traditionelt parti, ville man umiddelbart tænke, at det var et parti i krise. Men Moderaterne er ikke et traditionelt parti, det er og bliver Lars Løkkes parti. Og set gennem denne prisme er projektet en stor succes, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Moderaterne ved godt, at personer og især partilederne betyder meget i dansk politik. Nu krydser de bare fingre for, at Lars Løkke gør det lige så godt som sidst til næste folketingsvalg. For de kan faktisk ikke gøre andet, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.
Moderaterne ved godt, at personer og især partilederne betyder meget i dansk politik. Nu krydser de bare fingre for, at Lars Løkke gør det lige så godt som sidst til næste folketingsvalg. For de kan faktisk ikke gøre andet, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Klovnebussen.

Sådan kalder politiske kommentatorer Moderaterne i deres klummer, og internetkrigere fra de politiske modstandere morer sig på sociale medier. Men det kan partiformand Lars Løkke tage med knusende ro, når han i weekenden skal mødes med sit bagland til årsmøde.

Hvis man så på Moderaterne som et traditionelt parti, ville man umiddelbart tænke, at det var et parti i krise; To folketingsmedlemmer er blevet løsgængere, et tredje forlod skandaliseret Folketinget kort efter folketingsvalget, farverige historier om en række af de øvrige folketingsmedlemmer, vigende meningsmålinger og en partiformand, der har været under beskydning for lidt for tætte og alt for venlige forbindelser til nogle vindmøllemilliardærer.

Men Moderaterne er ikke et traditionelt parti. Moderaterne er og bliver Lars Løkkes parti. Og set gennem denne prisme er projektet en stor succes. Partiet blev Danmarks tredjestørste ved folketingsvalget i 2022.

Kun Mogens Glistrups Fremskridtsparti er katapulteret kraftigere ind i Folketinget ved sit første valg, da han fik 28 mandater ved jordskredsvalget i 1973. Aldrig før er et helt nyt parti kommet i regering med det samme. Endda den regering hen over midten, som Lars Løkke havde ønsket sig så meget.

Læs også

Dermed kom den detroniserede venstreformand tilbage i centrum af dansk politik. Her kan han både blande sig i de tekniske detaljer, når velfærdssamfundet skal fintunes, og han kan rejse kloden rundt som seniordiplomat på 1. klasse. To ting, Løkke altid har sat pris på.

Om Moderaterne bliver halveret ved næste valg, er næppe hans store bekymring. Som Løkke sagde til os, dengang han var formand for Venstre, jeg var gruppeformand i Liberal Alliance, og dansk politik stadig var delt op i røde og blå: "Jeg er ligeglad med, hvor mange mandater Venstre får, så længe der bliver blåt flertal."

Aldrig har personer og især partilederne betydet så meget i dansk politik. Det ved Løkke. Det ved medlemmerne af Moderaterne.

Det vigtigste for Løkke er nu, at han enten kan fortsætte som deltager i en midterregering eller – hvis heldet tilsmiler ham – kan erobre de eftertragtede afgørende mandater, så han har muligheden for at træde ind gennem døren til Statsministeriet og som den første dansker nogensinde blive regeringschef i tre afbrudte perioder.

Og hvordan går det så for Moderaterne i den nuværende SVM-regering? Ganske godt. Det kan godt være, at de mest klimautålmodige morer sig over, at klimaminister Lars Aagaard fik sagt noget med, at han kun vil føre en klimapolitik, som 80 procent af danskerne bakker op om.

Men dermed fik han sendt et signal om, at Moderaterne står for det grønne i det tempo, de fleste danskere kan følge med i. Grønt og trygt på en gang. Løkke er tilfreds med ham, også fordi han er så vidende og optaget af sagen, at han holder sig til sit fagområde og ikke skaber ballade.

Det samme gælder forskningsminister Christina Egelund. Hun har nærmest som den eneste minister i regeringen leveret hele to reformer. Først reformen af de videregående uddannelser, som vakte opstandelse i dele af universitetsverdenen, men som aldrig udviklede sig til en dårlig sag for regeringen.

Læs også

Egelund fik ved den lejlighed belagt sig selv med så meget teflon, at hun for det meste af vælgerhavet senere næsten ubemærket kunne skære i SU’en. Selv regeringens mest ukendte minister Mette Kierkgaard har leveret med sine tiltag på ældreområdet, som er ved at blive udformet i Løkkes ånd.

Sammen med Lars Løkke er kulturminister Jakob Engel-Schmidt stadig den mest synlige minister fra Moderaterne.

Kulturministeren er her og der og alle vegne. Han skyder gerne fra hoften på de sociale medier og viser hellere handlekraft end forsigtighed. Det gør ham vellidt i kulturlivet, og den tidligere Venstre-hardhitter er populær. Også i det bagland, der møder op til weekendens årsmøde i partiet.

Moderaternes grundfortælling hænger sammen med det, som Løkke vil: være i begivenhedernes og magtens centrum.

Her handler det om at få baglandet til bakke op. Få dem til at tale om politik. Og vise begejstring. Hos dem gælder der ikke helt det samme, som hos Løkke. De vil gerne have gode meningsmålinger, folketingsmedlemmer, de kan være stolte af, og resultater, de kan fortælle om til deres familie og venner.

Det sidste føler de, at de har. Og det er afgørende. For så kan de stadig begrunde deres medlemskab af partiet over for sig selv. På den måde hænger Moderaternes grundfortælling sammen med det, som Løkke vil: være i begivenhedernes og magtens centrum.

Kun hvis han ryger ud i periferien af Christiansborg, vil der for alvor være problemer med baglandet. Han har dog den fordel, at Moderaterne er Løkke og Løkke er Moderaterne. Så meget, måske alt, vil være ham tilgivet.

I Erhard Jakobsens tid var det hedengangne midterparti, Centrum Demokraterne, kendt som et elevatorparti, der var meget afhængigt af partistifterens præstation i den enkelte valgkamp, ja, endda i de enkelte afslutningsdebatter.

For nyligt kom den store valgundersøgelse af valget i november 2022 fra universiteterne. Den konkluderer, at aldrig har personer og især partilederne betydet så meget i dansk politik. Det ved Løkke. Det ved medlemmerne af Moderaterne. Nu krydser de bare fingre for, at Lars Løkke gør det lige så godt som sidst, når statsminister Mette Frederiksen (S) udskriver næste folketingsvalg. De kan faktisk ikke gøre andet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00