Staten lukker millionprojekt for prostituerede i København

Social- og Boligstyrelsen trækker stikket til millionindsats for prostituerede i Københavns Kommune. Det sker efter, at kommunens embedsværk for nylig rettede en skarp kritik af ngo'en Liva, der var en af projektets leverandører. En anden leverandør kalder styrelsens reaktion "meget voldsom".

Livas stifter Flora Ghosh modtog i 2013 Tine Bryld-prisen. Nu har styrelse lukket hendes millionsamarbejde med Københavns Kommune på grund af massive samarbejdsproblemer.
Livas stifter Flora Ghosh modtog i 2013 Tine Bryld-prisen. Nu har styrelse lukket hendes millionsamarbejde med Københavns Kommune på grund af massive samarbejdsproblemer.Foto: Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl LøppenthinSøren Dahl

Efter månedlange problemer med medarbejderflugt og uopfyldte måltal lukker Social-og Boligstyrelsen nu et millionsamarbejde mellem Københavns Kommune og den omstridte ngo Liva.

Det fremgår af et såkaldt "afgørelsesbrev", som styrelsen tirsdag sendte til Københavns Kommune.

"Tilskuddet til projektet Exitpakke til mennesker i prostitution 2020-2023 København bortfalder med virkning fra dags dato, da projektet ikke gennemføres tilfredsstillende."

Styrelsens udmelding betyder, at Københavns Kommune omgående skal lukke projektet til i alt ni millioner kroner, der ellers skulle være fortsat året ud.

Udover Liva bliver ngo'erne Reden København og Reden International også ramt af, at styrelsen nu trækker stikket til projektet, der skulle hjælpe københavnske kvinder ud af prostitution.

Sløjfningen af projektet sker efter, at Altinget i en stribe artikler har afdækket medarbejderflugt og intern uro i Liva, som også har frustreret Socialforvaltningen i Københavns Kommune.

"Det sejler lidt," skrev en embedsmand tilbage i juni måned, og i januar fik Altingets dækning så Social-og Boligstyrelsen til at bede Københavns Kommune forklare, hvordan man ville få styr på projektet, der var milevidt fra sine måltal.

Redegørelsen blev afsendt i midten af februar, og som Altinget tidligere har dækket, rettede Socialforvaltningen her en skarp kritik af samarbejdspartneren Liva, der stod til at få i alt 3,7 millioner kroner i projektperioden.

Uanset afgørelsens grunde eller Altingets negative kampagne ønsker Liva fortsat for brugernes skyld et stærkt samarbejde og en konstruktiv dialog både med Københavns kommune og med Social- og boligstyrelsen.

Bjarke Vejby
Advokat, Liva

Kommune kritiserede leverandør
Forvaltningen pegede på, at personaleflugten rammer Livas faglighed og går udover indsatsen for udsatte kvinder.

Derudover mente forvaltningen, at Liva havde tilbageholdt information om, at en af projektets nøglemedarbejdere var stoppet i foreningen.

"På denne baggrund overvejer Socialforvaltningen at afbryde samarbejdet med LivaRehab og afsøge i samarbejde med Social- og Boligstyrelsen, om og i hvilken grad forvaltningen kan hjemtage aktiviteterne i projektet," lød det i Københavns Kommunes redegørelse fra februar.

I stedet vælger Social-og Boligstyrelsen nu at lukke hele projektet.

"Afgørelsen er begrundet i de nye oplysninger omkring samarbejdet mellem Københavns Kommune og LivaRehab, der er beskrevet i Københavns Kommunes handleplan og redegørelse," lyder det i afgørelsen, som fortsætter.

"Afgørelsen er endvidere begrundet med, at Københavns Kommune i projektet ikke har været i stand til at opspore og rekruttere borgere til projektet som forventet."

Det fremgår af afgørelsen, at Liva, Reden København og Reden International i alt skal hjælpe 465 borgere for de ni millioner kroner.

Men mere end halvvejs gennem projektperioden havde de tre foreninger kun været i kontakt med 64 prostituerede.

Styrelsen konkluderer derfor, at det ikke er "realistisk", at man kan nå et tilstrækkeligt antal prostituerede, "da projektperioden vurderes for fremskreden".

Samtidig peger styrelsen på, at Københavns Kommune langt tidligere burde have grebet ind over for problemerne i projektet.

"Social- og Boligstyrelsen lægger endelig i afgørelsen vægt på, at Københavns Kommune ikke rettidigt har anmodet om en tilpasning af projektet med forslag til alternative løsninger til indsatser, der vil kunne bidrage til øget målopfyldelse."

Altinget har forelagt den nye udvikling i sagen for socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL), men det har ikke været muligt at få en kommentar.

Advokat kritiserer "kampagne"
Liva har via sin advokat Bjarke Vejby sendt Altinget et skriftligt svar. Her noterer han, at Københavns Kommune ikke har "været i stand til at opspore og rekruttere borgere til projektet som forudsat."

Liva har i månedsvis benægtet, at der er medarbejderflugt i foreningen, men Bjarke Vejby medgiver i sit skriftlige svar til Altinget, at Liva har "været udsat for en højere personaleomsætning end normalt".

"Hvilket efter Livas klare opfattelse skyldes Altingets kampagne rettet mod Liva," fortsætter han.

Derudover forklarer Bjarke Vejby, at Liva håber, at projektet kan fortsætte på trods af, styrelsen har meddelt, den trækker stikket.

"Uanset afgørelsens grunde eller Altingets negative kampagne ønsker Liva fortsat for brugernes skyld et stærkt samarbejde og en konstruktiv dialog både med Københavns kommune og med Social- og Boligstyrelsen. Liva ønsker ikke at føre dialog med sine samarbejdspartnere i Altinget."

Vi er helt uforstående over for, at man på den måde kan lukke en social indsats med dags varsel.

Mads Andersen Høg
Udviklingschef, KFUKs Sociale Arbejde

Reden: Det er meget voldsomt
Reden København og Reden International er en del af KFUKs Sociale Arbejde, som også har reageret skriftligt på Social og Boligstyrelsens beslutning om at lukke millionindsatsen for københavnske prostituerede.

"Vi er meget kede af, at man vælger at lukke de gode indsatser, vi har i Exit-projektet. Projektet har gjort os i stand til at komme i kontakt med og hjælpe nogle meget udsatte mennesker, som ellers ikke får støtte," lyder det fra udviklingschef Mads Andersen Høg.

Han medgiver, at Reden-organisationerne ligesom Liva har hjulpet langt færre kvinder end lovet, men "det skyldes, at de har langt mere komplekse problemer, end vi først havde antaget," mener Mads Andersen Høg.

Han fastslår samtidig, at Reden-organisationerne gennem hele forløbet har været åbne omkring udfordringerne over for både kommunen og styrelsen. Derfor er man forbløffet over styrelsens reaktion.

"Vi er helt uforstående over for, at man på den måde kan lukke en social indsats med dags varsel. Vi har både medarbejdere og ikke mindst brugere, som vi skal være der for i morgen. Uanset hvilke udfordringer der må være andre steder i projektet, så er det meget voldsomt," lyder det fra Mads Andersen Høg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.

0:000:00