Københavnske embedsmænd udtrykker "alvorlig" kritik af omstridt ngo og overvejer at smide den på porten

Københavns Kommunes samarbejde med organisationen Liva hænger i en tynd tråd, viser ny redegørelse, som kommunens socialforvaltning har sendt til Social- og Boligstyrelsen. Socialborgmester Karina Vestergård Madsen har for nylig rost organisationens indsats, men nu har samarbejdsvanskeligheder og dårlig kommunikation fået hendes egne embedsfolk til at miste tålmodigheden med Liva. 

Liva-direktør og stifter Flora Ghosh på scenen under uddelingen af Trine Bryld-prisen i 2013. 
Liva-direktør og stifter Flora Ghosh på scenen under uddelingen af Trine Bryld-prisen i 2013. Foto: Christian Lilliendahl / Scanpix
Rasmus Dahl LøppenthinSøren Dahl

Medarbejderflugt, "mangelfuld" kommunikation og kontraktbrud får nu Københavns Kommune til at overveje at opsige millionsamarbejdet med den stormombruste ngo Liva.

Det viser en redegørelse, der 14. februar blev sendt fra Socialforvaltningen i København til Social- og Boligstyrelsen.

"Det er samlet set Socialforvaltningens vurdering, at LivaRehab ikke har levet op til samarbejdsaftalen," lyder det i notatet, som Altinget har fået aktindsigt i.

"På den baggrund overvejer Socialforvaltningen at afbryde samarbejdet med LivaRehab," fortsætter man.

Københavns Kommune har fået en større millionbevilling fra Social- og Boligstyrelsen til at hjælpe kvinder ud af prostitution og har hyret Liva for i alt 3,7 millioner til at stå for en del af indsatsen.

Men efter Altingets artikler, der viser, at projektet er milevidt fra sine måltal, bad Social-og Boligstyrelsen i januar kommunen om at forklare sig i sagen.

Det særlige og alvorlige er, at kommunen tegner et billede af, at Liva også forsøger at holde noget hemmeligt.

Roger Buch
Forvaltningsekspert, DJMX

Forvaltningen peger i sit svar på en række problemer i dialogen med Liva, som i årevis har kæmpet med sager om betændt arbejdsmiljø og kritik af stifter Flora Ghosh' ledelsesstil.

Foreningens medarbejderflugt gør det svært "at etablere et stabilt samarbejde" med Liva, som ikke har afleveret "opdaterede dokumenter og data til tiden". 

Forvaltningen vurderer samtidig, at personaleflugten i organisationen betyder, at "relationen mellem LivaRehab og de udsatte borgere svækkes".

"Det er velkendt, at arbejdet med socialt udsatte borgere i høj grad er relationsbåret og bygger på tillid. Denne tillid tager tid at bygge op," hedder det i kommunens redegørelse.

Forsker: "Alvorlig kritik"

Derudover vurderer forvaltningen, at Liva har brudt kontrakten med kommunen ved at tilbageholde oplysningen om, at projektets kernemedarbejder i skikkelse af en psykolog stoppede i Liva i efteråret.

Kommunen blev først opmærksom på den oplysning, da det stod i en artikel i Altinget i december.

"Det er samlet set Socialforvaltningens vurdering, at LivaRehab ikke har levet op til samarbejdsaftalen ved ikke at informere om væsentlige ændringer i aktiviteter."

Når forvaltningen konkluderer, at den overvejer at afbryde samarbejdet med Liva, så har den utvivlsomt gode og solide grunde til det. Det kan vi som politikere ikke sidde overhørig.

Annika Smith
Medlem af Socialudvalget (SF)

Ifølge kommunalforsker og forvaltningsekspert ved DJMX Roger Buch er kommunens kritik usædvanligt hård.

"Det er en alvorlig kritik. Det eneste yderligere eskalationstrin ville jo være, hvis man direkte sagde, at man ville lukke samarbejdet ned straks," siger han.

Han hæfter sig især ved kommunens kritik af, at Liva tilbageholder oplysninger.

"Det er formentlig ikke så usædvanligt, at der er nogle organisationer, der er lidt træge med at levere data og informationer. Men det særlige og alvorlige er, at kommunen tegner et billede af, at Liva også forsøger at holde noget hemmeligt og skjule, hvordan situationen egentlig er. Altså at man hårdt sagt fører forvaltningen bag lyset," siger han.

SF vil have borgmester på banen

Københavns Kommunes socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) sagde for få måneder siden, at hun ikke har "noget at udsætte på det samarbejde" med Liva.

Nu afviser hun at kommentere den nye udvikling i sagen.

Socialudvalget på Københavns Rådhus mødes dog onsdag 1. marts, hvor der ifølge Altingets oplysninger er en forventning om, at politikerne vil få en orientering om sagen. 

Med på mødet er SF'eren Annika Smith, som er kritisk over for Liva efter at have læst redegørelsen.

"Når forvaltningen konkluderer, at den overvejer at afbryde samarbejdet med Liva, så har den utvivlsomt gode og solide grunde til det. Det kan vi som politikere ikke sidde overhørig," siger Annika Smith.

 "Jeg vil danne mig en konklusion i sagen, når jeg har hørt forvaltningens forklaring, og haft lejlighed til at drøfte den til bunds med mine kolleger og socialborgmesteren," fortsætter hun.

Liva-direktør Flora Ghosh har i en skrivelse fra starten af februar beklaget overfor Københavns Kommune, at "der ikke er blevet informeret særskilt om," at projektets psykolog har forladt organisationen.

Hun oplyste samtidig, at foreningen har haft tilknyttet en ekstern psykolog til projektet.

"Men dette er ikke blevet benyttet," fortsætter Liva-direktøren, som forklarer, at man nu har ansat to nye psykologer.

Ikke enig med kommunen

Over for Altinget oplyser Liva via sin advokat Bjarke Vejby, at foreningen ikke var opmærksom på Københavns Kommunes redegørelse til Social- og Boligstyrelsen, før Altinget henvendte sig mandag 27. februar til Liva om den.

Han skriver samtidig, at organisationen er uenig i kommunens konklusioner.

"Liva [er] naturligvis ikke enig i, at en psykologs fratræden er en væsentlig ændring i et sådant kontraktforhold, når Liva har to andre psykologer. Endvidere bemærkes, at kommunes tidligere projektkoordinator, stoppede på nøjagtigt samme tidspunkt, som omtalte psykolog."

I svaret erkender advokaten dog, at der har været en vis udskiftning i medarbejderstaben.

"Det har også været en medvirkende årsag til Livas personaleomsætning, at Liva successivt bliver udsat for negativ omtale fra Altinget, herunder primært om forhold, der for længst er løst eller er i proces. Det bemærkes, som Liva konstant har skrevet til Altinget mange gange, at der ikke er nogen påbud eller negative bemærkninger om Liva fra Arbejdstilsynet," skriver Bjarke Vejby.

Advokaten bemærker desuden, at Liva ikke har yderligere kommentarer til kommunens kritik, før der foreligger en afgørelse i sagen. 

Social- og Boligstyrelsen har ikke ønsket kommentere sagen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.

0:000:00