Kommuner jagter atter besparelser ved tidlig SFO

En række kommuner lægger op til at sende børnehavebørn i SFO længe før skolestart for at spare i budgettet for 2024. Kommunerne udnytter et smuthul i loven, siger BUPL-formand. Hun kræver, at normeringen følger børnene frem til skolestart.

Kommuner sparer millionbeløb ved at lade børnehavebørn rykke tidligere i SFO, hvor normeringerne er lavere end i børnehaven.
Kommuner sparer millionbeløb ved at lade børnehavebørn rykke tidligere i SFO, hvor normeringerne er lavere end i børnehaven.Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Første skoledag ligger i august, men for mange familier starter overgangen til et nyt liv med skolebarn, inden bøgen er sprunget ud. Flere og flere børn meldes nemlig ud af børnehaven og starter i SFO allerede i foråret.

Det kommer efter alt at dømme til at gælde endnu flere børn næste år. Lige nu har en række kommuner nemlig forslag om tidlig SFO med i deres forslag til besparelser på budgettet for 2024.

Besparelsen kommer, fordi et barn i SFO kræver færre ressourcer end et barn i børnehave, da kravene til normeringen er lavere i en SFO.

"Det er et smuthul til at spare på normeringerne," siger BUPL-formand Elisa Rimpler.

Fakta

Tidlig SFO

Mere end hver anden skole benytter en skolestartsmodel, hvor børnene starter i SFO, inden de starter i børnehaveklassen. Det viser en undersøgelse fra EVA, foretaget i 2021.

De fleste børn, der starter på skoler med tidlig SFO, starter i april (38 procent af skolerne) eller maj (37 procent af skolerne). Resten af børnene starter i tidlig SFO i marts, juni og nogle sågar i februar. Brugen af tidlig SFO har været stigende de seneste 15 år.

Kilde: Danmarks Evalueringsinstitut, EVA

Udviklingen er særlig interessant i år, hvor loven om minimumsnormeringer træder i kraft 1. januar 2024.

I en børnehave med minimumsnormeringer er der én voksen til seks børn. I SFO er der i gennemsnit én voksen til 18 børn, ifølge BUPL.

Derfor kan tidlig SFO betyde en stor besparelse i kommunen, men også store omkostninger for børnene, siger Elisa Rimpler:

"Der er simpelthen ikke ressourcer nok til at man kan møde børnene i deres forskellige behov. Så det går ud over deres trivsel i den vigtige overgang til skolestart."

Finder besparelser med tættekam

Selv om regeringen på sit finanslovsforslag afsætter 650 millioner kroner ekstra til kommunerne næste år, skal mange kommuner finde markante besparelser, siger Kurt Houlberg, der er professor i statskundskab ved Vive:

"Kommunerne er nødt til at kigge på nogle af de store velfærdsområder. Så det er ikke overraskende, at dagtilbudsområdet også står for skud," siger han og understreger, at det endnu er uvist, hvor besparelserne ender med at ramme.

Jeg har både set forslag om skolelukninger og at skifte sandet i sandkasserne med længere mellemrum.

Kurt Houlberg
Professor, Vive

"I mange kommuner går man budgetterne igennem med tættekam. Jeg har både set forslag om skolelukninger og at skifte sandet i sandkasserne med længere mellemrum. Så politikerne skal tage stilling til stort og småt."

I Slagelse lægges der op til besparelser på 2,4 millioner kroner årligt ved at sende børn i SFO fra 1. maj.

Forslaget begrundes i et bilag med at "normeringen i SFO ikke er underlagt samme krav som på dagtilbudsområdet".

I Sorø er fremrykning af SFO et af flere spareforslag på børneområdet. Man har diskuteret SFO-start så tidligt som fra 1. december, men det forslag er ikke længere i spil, oplyser kommunen. Som en del af det tekniske budget er det foreslået at børnene starter 1. marts – en måned tidligere end i dag.

Det fremgår af Sorøs finansieringskatalog, at en måneds fremrykning vil give en anslået besparelse på 467.000 kroner.

SFO fra 1. marts

Også i Svendborg har man kig på børnene. Kommunen har allerede indført tidlig SFO, men Børne- Unge og Uddannelsesudvalget foreslår nu at lade børnene starte en måned tidligere, nemlig 1. marts.

Det vil medføre en besparelse på 1,75 millioner kroner årligt.

"Besparelsespotentialet fremkommer ved, at medarbejdernormeringen i forårsSFO er
lavere end i børnehaven, og at den andel af udgifterne som forældrene betaler er højere," står der i forslaget.

Borgmester Bo Hansen (S) fortæller, at Svendborg Kommune i 2024 skal spare 60 millioner kroner, og i 2027 tegner det til at blive hele 100 millioner kroner. 

"Vi har lavet en procentvis fordeling mellem udvalgene, og det betyder, at Børn og Unge skal spare 25 millioner i 2024. Det er rigtig mange penge for en kommune som os," siger han.

Hvad er baggrunden for, at I lægger op til at lade børnene starte i SFO endnu tidligere?

"Det er noget, vi har tænkt meget over. Vi har haft gode erfaringer med forårs-SFO i første omgang, men jeg vil ikke lade som om, det ikke handler om penge. Beslutningen er truffet, fordi vi står med nogle budgetmæssige udfordringer."

Jeg vil ikke lade som om, det ikke handler om penge.

Bo Hansen (S)
Borgmester i Svendborg

Børnene kan risikere at få en dårligere overgang til skole og SFO, hvis de starter, før de er klar. Har I overvejet at sætte normeringerne op i SFO'erne, hvis de skal tage imod yngre børn?

"Ja, og vi har også nogle overgangsordninger. Men vi må også sige, at for nogle børn vil det måske også være svært i august. De børn skal under alle omstændigheder vænne sig til noget nyt i løbet af nogle måneder," siger Bo Hansen.

Svendborg Kommune skal forhandle budget senere i september.

Pengene skal følge barnet

I BUPL vækker det bekymring, at børn kan gå glip af adskillige måneder med langt bedre normeringer, end det SFO’erne kan tilbyde. 

"Der er generelt mindre struktur i en SFO, og børnene er mere overladt til sig selv på grund af store børnegrupper. Det kolliderer med de behov, børnehavebørn har. Det handler om helt lavpraktiske ting som at gå på toilettet og låse døren eller at finde ud af at få spist sin madpakke," siger Elisa Rimpler.

Det handler om helt lavpraktiske ting som at gå på toilettet og låse døren eller at finde ud af at få spist sin madpakke.

Elisa Rimpler
Formand, BUPL

Hun giver ikke meget for argumentet med, at børnene under alle omstændigheder skal vænne sig til et nyt tilbud med andre vilkår end i børnehaven – hvis ikke til marts eller april, så til august.

"Det siger noget om, at borgmestre ikke er pædagogiske eksperter. To-tre måneder kan betyde rigtig meget for et barns udvikling."

Op til folketingsvalget i 2022 gik syv partier ud og krævede, at minimumsnormeringer skulle gælde, indtil børn starter i skole. Det drejer sig om Radikale Venstre, Alternativet, Enhedslisten, Frie Grønne, SF og Kristendemokraterne.

Det er den rigtige løsning, mener Elisa Rimpler:

"Pengene bør følge børnene frem til skolestart. Ellers vil vi blive ved med at se de her finter," siger hun.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Elisa Rimpler

Formand, BUPL
pædagog (Esbjerg Seminarium 1999)

Kurt Houlberg

Professor, Vive
cand.phil. i samfundsfag (Odense Uni. 1988), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1989), ph.d. i statskundskab (SDU 2007)

Bo Hansen

Borgmester (S), Svendborg Kommune
folkeskolelærer

0:000:00