Kontroversielt krav om medlemsgoder samler opbakning i fagbevægelsen

En række afdelingsformænd i 3F, HK/Privat og Malerforbundet vil skærpe kampen mod gule fagforeninger - og forsøger med fornyet styrke at få krav om særlige medlemsgoder med i næste års overenskomstforhandlinger. De møder dog modstand hos deres formænd på hovedkontorerne.

Kun medlemmer af de overenskomstbærende fagforeninger bør nyde godt af dens fordele, mener flere lokale formænd på industriens område. Toppen af fagbevægelsen afviser dog det ønske. 
Kun medlemmer af de overenskomstbærende fagforeninger bør nyde godt af dens fordele, mener flere lokale formænd på industriens område. Toppen af fagbevægelsen afviser dog det ønske. Foto: Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Det skal kunne mærkes på pengepungen, om man er medlem af en rød eller gul fagforening. Derfor skal overenskomsternes fordele som for eksempel særlige feriedage fremover kun gælde for de medlemmer, der er med til at forhandle den.

Det mener en række lokale fagbosser fra klassiske "røde" fagforbund, som nu lægger hårdt pres på deres hovedforbund for at tage kravet med til næste års private overenskomstforhandlinger (OK25).

"Vi ser det som et redskab, der skal supplere de andre ting, vi gør for at få og fastholde medlemmerne. Man skal ikke længere kunne melde sig ud af fagforeningen og stadig nyde godt af overenskomsten, som man kan i dag," siger Dan Kirkel, der er formand for HK/Privat Sydjylland.

Ny fond skal imødegå forskelsbehandling 

HK/Privat Sydjylland står bag en Facebook-kampagne med 4.500 følgere og er sammen med andre afdelinger lige nu ved at organisere et større medlemsmøde i Horsens den 13. april om sagen.

Dan Kirkel peger på, at der allerede nu er lavet en række lokalaftaler - blandt andet hos PostNord - hvor arbejdsgiverne betaler de nyansatte fagforeningskontingent, men kun hvis de er medlem af 3F.

Risikoen er dog, at det kan blive dyrere for virksomhederne at ansætte et medlem af for eksempel et FH-forbund, og at blandt andet de gule fagforeninger vil kræve at få forhandlingsret på virksomhederne.

Derfor foreslår afdelingerne, at arbejdsgiverne skal indbetale nogle af de penge, der ellers ville blive brugt på pension, fridage eller andet, til en ny fond, der kun udbetaler dem til medlemmerne af FH's forbund.

På samme måde har man i emballage-overenskomsten en social- og en uddannelsesfond, der kun udbetaler refusion for medlemmer af 3F og HK/Privat. Og det har Højesteret sagt god for, lyder det. 

"Vi har mange forslag i spil, men nu er vi landet på fondsløsningen som den bedst mulige. Det er et dybfølt ønske, og jeg mener ikke, at vores forbundsledelser kan feje det af bordet, som de har gjort før," siger formand for 3F Aalborg Benny Vinter Jensen med henvisning til, at en række tillidsfolk forsøgte at rejse kravet uden held ved sidste års overenskomstforhandlinger.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00