Lægeforeninger barsler med kæmpe fusion

LÆGER: Yngre Læger og Overlægeforeningen arbejder på en fusion. En sammenlægning kan få stor betydning for magtfordelingen mellem Lægeforeningens undergrupperinger, men begge foreningers formænd understreger, at der fortsat er brug for en stærk lægeforening.

Over de næste to år skal fagforeningerne Yngre Læger og Overlægeforeningen undersøge mulighederne for en fusion.

Det fortæller foreningernes formænd til Altinget.

"Vi tror, vi kan stille en stor gruppe læger meget stærkere, hvis vi kan tale som en samlet gruppe af sygehusansatte læger," siger formand for Yngre Læger Helga Schultz.

Formand for Overlægeforeningen Lisbeth Lintz tilføjer:

"Vi har et kæmpe ønske om at kunne kigge på hele lægeliv i stedet for den her lidt arbitrære opdeling mellem nogle læger, som i virkeligheden arbejder sammen."

Lægeforeningen favner over flere fagforeninger af læger, deriblandt Yngre Læger, de praktiserende læger (PLO) og Foreningen af Speciallæger (FAS), hvoraf Overlægeforeningen hører under sidstnævnte.

Baggrunden for ønsket om en fusion er, at Yngre Læger og Overlægeforeningen ønsker at stå stærkere over for regionerne, når der skal forhandles overenskomster.

"Lige nu oplever vi af og til at blive spillet ud mod hinanden. Samtidig sidder vi ofte ude på sygehusene og ærgrer os over, at vi ikke har overlægerne med, når vi skal forhandle om for eksempel arbejdsmiljø. Vi vil gerne have flere muskler og kunne forhandle som én stærk fagforening," siger Helga Schultz.

Interne magtkampe vil sitre
En fusion mellem Yngre Læger og Overlægeforeningen vil betyde, at cirka 20.000 læger vil være samlet i en ny forhandlingsorganisation. Det får PLO’s 3.400 praktiserende læger til at blegne endnu mere i den interne magtkamp i Lægeforeningen.

Ifølge Helga Schultz er der også indbyggede modsatrettede interesser i Lægeforeningen, som den er skuret sammen nu.

"Det vil der være, uanset hvordan vi skruer det sammen. Hvis vi får opbakning til det her forslag, vil der selvfølgelig opstå nogle nye udfordringer. Men dem kan vi godt løse," siger hun.

Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft, mener, at fusionen kan få de interne magtkampe til at sitre i Lægeforeningen.

"Bliver fusionen mellem Yngre Læger og Overlægeforeningen en realitet, får sygehuslægerne en bedre forhandlingsposition, og PLO-læger kan komme til at føle sig endnu mere hjemløse," skriver Ole Toft i en analyse på Altinget Sundhed.

Du kan læse hele artiklen på Altinget Sundhed her og analysen her.

 

,

Forrige artikel Joy Mogensen melder sig på banen som folketingskandidat Joy Mogensen melder sig på banen som folketingskandidat Næste artikel Prøv quizzen: Hvor godt husker du regeringens første år? Prøv quizzen: Hvor godt husker du regeringens første år?
Podcast: Er 20 års forebyggelse spildt, Søren Brostrøm?

Podcast: Er 20 års forebyggelse spildt, Søren Brostrøm?

POLITISK STUEGANG: Når det går den forkerte vej med danskernes sundhed, har 20 års forebyggelsesindsats så været forgæves? Søren Brostrøm svarer i Politisk Stuegang. Her taler vi også om ”kæmpe kvalitetsdyk” i dele af psykiatrien, og styrelseschefen kommer med en opsang til unge læger. Og han forudser store udfordringer for Lægeforeningens nye formand.