Lækket ulve-udspil: Nu drømmer blå partier om at skyde flere ulve

ULV: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har præsenteret et udkast til, hvordan regeringen vil regulere ulven i Danmark. LA og DF er glade.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har præsenteret et udkast til en ny definition af problemulv for partierne i Folketinget.

Udspillet skaber forhåbninger i blå blok om, at det bliver lettere at skyde de ulve, der har skabt utryghed i dele af befolkningen i Vestjylland.

Her lægges der blandt andet op til, at man kan sætte ind over for ulve, der angriber husdyr eller er til fare for menneskers sikkerhed. I yderste konsekvens må ulven skydes.

Altinget er i besiddelse af udkastet, som er sendt fra Miljø- og Fødevareministeriet til de blå partier tirsdag i denne uge. En ny definition af problemulven har været helt centralt i ulvedebatten de seneste måneder, fordi det er muligt at gribe ind og eventuelt skyde problemulve.

LA og DF glæder sig
Jakob Ellemann-Jensen har ikke ønsket at kommentere udkastet, men fra flere blå partier lyder der tilfredshed med det tilsendte.

"Jeg håber, at det nu bliver meget, meget nemmere at definere en ulv som problemulv. Så der bliver bedre mulighed for at skyde de ulve, som folk er bange for, og som tager landbrugets dyr," siger miljøordfører for Dansk Folkeparti Pia Adelsteen.

LA's miljøordfører, Carsten Bach, er helt enig.

"Jeg er glad for, at der nu er kommet væsentlig mere klarhed over, hvad der er en problemulv. Det gør, at man i Vestjylland får et mere håndfast begreb om, hvornår en ulv er problemulv," siger Carsten Bach.

På Christiansborg har politikerne også diskuteret løsninger, heriblandt en øget mulighed for at skyde ulven. Men da ulven er fredet, er det kun muligt at skyde såkaldte problemulve, og derfor har en ny definition været længe ventet. 

Venter på definition
Vildtforvaltningsrådet, der blandet andet skal rådgive ministeren om en ny forvaltningsplan for ulve, venter i disse dage på at få den nye definition på en problemulv fra Jakob Ellemann-Jensen.

De nye definitioner læner sig op ad det, der allerede står om problemulve i den nuværende forvaltningsplan, men både DF's Pia Adelsteen og LA's Carsten Bach lægger vægt på, at de nye definitioner er mere klare, og at eksemplerne er blevet mere håndgribelige.

En ny definition af problemulv skal være en del af en ny forvaltningsplan for ulve, som skal diskuteres i Vildtforvaltningsrådet i begyndelsen af juli.

Efter publicering har Jakob Ellemann-Jensen givet et interview til Jyllands-Posten om samme emne. Ligesom DF og LA understreger ministeren, at der på flere områder bliver givet øget mulighed for at definere en ulv som problemulv. Og så er han gået så langt, man kan i forhold til EU-reglerne, lyder det:

"Vi går helt til grænsen, så de mennesker, der har den her helt legitime bekymring, også har en mulighed for at gøre noget ved den, når det er nødvendigt," siger han til Jyllands-Posten.

Læs hele artiklen på Altinget: miljø, hvor du får endnu mere baggrund og viden om det nye ulveinitiativ.

Forrige artikel Se Brian Mikkelsens politiske liv i billeder Se Brian Mikkelsens politiske liv i billeder Næste artikel Konservativ forsvarsordfører er ny minister Konservativ forsvarsordfører er ny minister
Tidligere vidne i statsløsesagen: “Jeg er så ked af, at sådan en sag kommer op igen

Tidligere vidne i statsløsesagen: “Jeg er så ked af, at sådan en sag kommer op igen"

INTERVIEW: En tidligere kontorchef er fast tilhører, når Instrukskommissionen undersøger sagen om Inger Støjberg og den ulovlige adskillelse af asylpar. Engang sad hun selv i vidneskranken. Anger over hendes egne handlinger dengang og frustration over manglende klarhed, når ministre beder embedsfolk krydse lovens grænser, blander sig for Dorit Hørlyck.