Kommentar af 
Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Lidegaards flirten med Vanopslagh og Støjberg rykker langsomt Radikale mod magtens centrum

Med flere fælles udspil med Liberal Alliance og Konservative samt et fælles visit i det midt- og vestjyske med Inger Støjberg er Martin Lidegaard ved at vænne det radikale bagland til et samarbejde med blå blok, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Flere fælles udspil med Liberal Alliance og Konservative samt et Jyllands-besøg med Inger Støjberg er ved at vænne Radikales medlemmer til et borgerligt samarbejde, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.
Flere fælles udspil med Liberal Alliance og Konservative samt et Jyllands-besøg med Inger Støjberg er ved at vænne Radikales medlemmer til et borgerligt samarbejde, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Martin Lidegaard (R) har sat gang i et ryk mod højre. Ikke politisk. Men strategisk. Og ganske lidt. Han gør det ikke hurtigt og dramatisk. Men lige så stille vender han sine vælgere til, at Det Radikale Venstre genindtager sin klassiske midteposition, som Lars Løkke og Moderaterne ellers har sat sig tungt på. Det er et dristigt træk, der kan ende med at gøre Lidegaard til endnu en kortvarig radikal leder – eller det kan katapultere ham og partiet helt ind i magtens centrum.

De borgerlige har opdaget det. Kort før nytår åbnede Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, (igen) for samarbejde med Radikale. Enten som støtte- eller regeringsparti. Den mand vil gerne være statsminister.

På partiets landsmøde i september gjorde Martin Lidegaard det klart, at Radikale er parate til at indgå i en regering uden udlændingepolitiske indrømmelser. Hvadbehar?

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radikale væltede Mette Frederiksens socialdemokratiske etparti-regering sidste år med det erklærede formål at få en bred regering over midten. Den nye radikale partileder udgav for få år siden bogen ”Lad os mødes på midten”. Alligevel svigtede modet hos Lidegaard og resten af den lille radikale flok på Christiansborg, da der skulle dannes en ny regering. Offentligheden var berettiget forundrede over, at vi fik en midterregering uden dem, der havde ønsket den mest.

Dermed cementerede Radikale indtrykket af, at partiet efterhånden sidder godt fast i rød blok. På trods af en historisk track record for at kunne skifte side, har partiet de seneste tre årtier hver gang valg rødt i stedet for blåt. Ikke engang partiets traditionelle hjemmebane på midten kunne friste.

Det har ellers ikke skortet på antydninger gennem de seneste 15-20 år af, at man stadig havde alternativer til de klassiske venner i Socialdemokratiet. Men modet har svigtet, eller også har intentionerne ikke været reelle.

Efter valget har Radikale lavet flere fælles udspil om alt fra tilbagetrækningsalder, udenlandsk arbejdskraft og iværksætteri sammen med Liberal Alliance og Konservative i den såkaldte KLAR-alliance. På partiets landsmøde i september gjorde Martin Lidegaard det klart, at Radikale er parate til at indgå i en regering uden udlændingepolitiske indrømmelser. Hvadbehar? Der må alligevel have været en enkelt af de gamle radicoole fra café latte-dagene, der fik speltbollen galt i halsen. Men hvis de gjorde, lod de ikke høre fra sig.

Læs også

Eller også nåede de det ikke, inden den næste overraskelse kom. Lidegaard på fælles visit i det midt- og vestjyske med Danmarksdemokraternes formand og partistifter Inger Støjberg.

På overfladen en fælles sag om bevarelse af et mindre tilskud til gymnasier i udkantsområderne, som i parentes bemærket blev en del af den endelige finanslov.

De radikale vælgere skal lære, at den rigsretsdømte tidligere udlændingeminister og hendes horde af forhenværende DF’ere kan være en del af et borgerligt-radikalt samarbejde

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

I virkeligheden handlede det om at vænne Støjbergs bagland til samarbejde med de ellers så forhadte Radikale, samtidig med at de radikale vælgere skal lære, at den rigsretsdømte tidligere udlændingeminister og hendes horde af forhenværende DF’ere kan være en del af et borgerligt-radikalt samarbejde.

Vi har blandet blod med Støjberg, understregede Martin Lidegaard. Alt for at undgå Mette Frederiksen, synes at være logikken. Og så er der måske også udsigt til magt og ministerposter. Men for hvem?

Skulle enkelte fatsvage partimedlemmer eller kommentatorer ikke have fanget budskabet, trækker Martin Lidegaard landets seneste radikale statsminister, Hilmar Baunsgaard (1968-71), op ad mølposen. ”Det handler ikke om, hvem man samarbejder med – men hvad man samarbejder om”, sagde det radikale koryfæ. Og så satte han sig i spidsen for en regering, der også havde deltagelse af Konservative, som det radikale parti ellers havde brugt årtiers systematisk arbejde på at holde ude af regeringskontorerne.

Om Lidegaard er parat til at gå lige så langt med Danmarksdemokraterne, skal jeg ikke gøre mig klog på. Men selv om det lyder absurd, kan man ikke udelukke det. Det handler jo ikke længere om, hvem man samarbejder med. Og Støjberg og hendes parti arbejder målrettet på at distancere sig fra konkurrenterne fra det yderste højre i Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Læs også

Således går hendes parti både ind for EU, at Danmark skal overholde de internationale konventioner og stemmer pligtskyldigt for tildeling af nye statsborgerskaber to gange årligt i folketingssalen. Jo, ministerdrømme kan føre til meget.

Socialdemokraterne brummer, at det er den sædvanlige afpresning fra Radikale for at øge deres markedsværdi over for det gamle arbejderparti. Men det virker til at være mere end det

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Socialdemokraterne brummer, at det er den sædvanlige afpresning fra Radikale for at øge deres markedsværdi over for det gamle arbejderparti. Men det virker til at være mere end det. Da Radikale senest skiftede side tilbage i 1993, var det grundigt forberedt af den daværende radikale leder, Marianne Jelved, gennem et sjældent tæt samarbejde med socialdemokraternes Poul Nyrup Rasmussen og – især – Mogens Lykketoft.

Hun koordinerede ligefrem alle større forhandlinger med dem. Lige som hun gjorde alt for at forbedre forholdet til Mimi Jakobsen, lederen af det dengang stadigt eksisterende borgerlige midterparti Centrum Demokraterne, som Radikale ellers gennem to årtier havde ligget i evig broderstrid på midten med. Efter få års målrettet arbejde endte de alle som topministre i en ny regering. Måske Lidegaard er i gang med noget lignende med Liberal Alliance, Konservative og endda Danmarksdemokraterne.

Tilbage til Radikale. De har ikke travlt, men de kører en todelt strategi. Enten kan den nuværende SVM-regering miste sit flertal i løbet af valgperioden og blive nødt til at optage Radikale i samarbejdet for at holde på magten. Eller også kan Lidegaard sætte sig selv i centrum ved at undlade at pege på Mette Frederiksen ved næste valg. Derfor rykker han partiet ganske langsomt tilbage til favoritpositionen i midten af det hele.

Hvis man er i tvivl, kan man bare følge Radikales sneglespor. Det fører målrettet mod magtens centrum.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00