Hørt til afslutningsdebatten: "Der er en opposition til regeringen og en opposition til oppositionen"

MARATON: Folketinget runder året af med den traditionsrige maratondebat. Læs her, hvordan den forløb.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Kristine KorsgaardKasper FrandsenEmma Qvirin Holst

22.45 Debatten er slut
Efter 14 timer og 45 minutter er dette års afslutningsdebat overstået.

22.27 Socialdemokratiet sammenligner sig selv med paven
Helt til sidst er det grønne område anledning til en heftig debat i folketingssalen. Nu er det Socialdemokratiets Nicolai Wammen, der mener, at regeringen pynter sig med lånte fjer, når den kalder sig den mest grønne regering i danmarkshistorien.

”Vi har haft en regering og statsminister, der har snorksovet på det her område i tre år, og som nu hvor valget nærmer sig finder ud af, at nu må vi hellere se lidt grønne ud. Så er man kommet med et udspil, og man har endda sendt sin energiminister på banen i dag og sagt, at Socialdemokratiet er sorte,” siger Nicolai Wammen og fortsætter:

”Det svarer lidt til at beskylde paven for at være ateist. Det har ikke meget gang på jorden.”

Vi ser forskelligt på det at være liberal.

Britt Bager (V) til spørgsmål om, hvordan V kan forsvare indskrænket frihed for danskerne

”Det siger måske lidt om Socialdemokratiets selvforståelse, at man sammenligner sig selv med paven,” svarer Løkke.

Men nu hvor statsministeren gerne vil fremstå grøn, vil Nicolai Wammen gerne vide, om han så er parat til hæve ambitionen fra energiudspillet om en havvindmøllepark til tre, som er Socialdemokratiets forslag.

”Det kan godt være, at tro kan flytte bjerge, men man kan ikke sætte vindmøller op med tro, det kræver penge. Det er udfordringen med Socialdemokratiets meldinger i går og i dag, det er, at Socialdemokratiet siger, at vi ikke vil bruge noget råderum på investere i den grønne omstilling. Vi vil kun bruge det såkaldte grønne råderum, som altså ikke eksisterer i 2019, 2020, 2021, 2022, vi vil kun bruge det. Det kan du jo ikke bygge noget for,” siger Løkke.

21.58 Peger Elbæk mon på Løkke som statsminister?
Alternativets politiske leder var i sit vanlige konstruktive hjørne. Elbæk indledte således sit spørgsmål til statsministeren om udlændingepolitikken med en skamros, der næsten brød blokkene i dansk politik: 

"Hvis man skulle afgøre, hvem man har lyst til at pege på som statsminister, og det var den retoriske skarphed, der var afgørende, så kan det godt være, at jeg ville pege på statsministeren,“ sagde Elbæk.

21.37 Den blå blok findes ikke længere
Det skal ikke hedde sig, at Lars Løkke Rasmussen skal få det sidste ord med hensyn til børnesange. Derfor har Mette Frederiksen har naturligvis fundet endnu en sang frem til sin bemærkning til statsministerens andet indlæg på talerstolen.

Hun ledte efter en børnesang, der både skulle passe på stemningen i Folketingssalen lige nu og samtidig illustrerer regeringens ”parlamentariske kvaler”. Valget faldt på sangen ’Ting-Linge-Later, Tinsoldater’.

Det andet vers skal illustrere stemningen i salen, mens det første vers skal vise forholdet i den blå blok.

Tinge-linge-later, tinsoldater,
blymatroser, bum-bum-bum.
Se til højre, se til venstre,
hele regimentet vender om.

Nu er klokken blevet mange
nu må vi se at komme hjem,
Ellers bli'r vor moder bange,
hele regimentet om igen.

”Det har vi set utroligt mange eksempler på i året der er gået, i årene der er gået under denne regering. Det glæder mig som socialdemokrat, fordi det på rigtig lange stræk har betydet, at den blå blok faktisk ikke findes længere,” siger Mette Frederiksen og peger på en række politikområder, hvor blokken er opløst heriblandt på udlændingeområdet.

Mette Frederiksen lægger selv ikke skjul på, at der også er uenigheder i rød blok, når det kommer til udlændingeområdet.

”Så kom jeg til at tænke på, hvordan er det egentlig i Venstre? For når jeg kiger udover salen og lytter til debatten, jeg ved, hvor vi har Dansk Folkeparti på udlændingeområdet, jeg ved, hvor vi har Socialdemokratiet, jeg ved, hvor vi har det Konservative,” siger Mette Frederiksen

”Men hvor har vi egentlig Venstre på udlændingeområdet?”

”Jeg ved godt, hvor vi har Venstre. Danskerne ved godt, hvor de har Venstre. Det vidste de forud for valget i ’11 og i ’15, fordi vi har aldrig haft en tradition som i Socialdemokratiet med at sige, at vi stikker den her kurs ud, og så holder vi et valg, og så vender rundt på hælene og går den her vej. Det har vi aldrig haft,” lyder modsvaret fra Løkke.

21.31 Folketingsvalg kommer før juni 2019
Ham, der kan trykke på valgknappen, siger, at afslutningsdebatten i dag er den sidste på denne side af et folketingsvalg. Dermed tyder det i hvert fald ikke på, at Lars Løkke ikke regner med at vente til sidste øjeblik at udskrive et folketingvalg. Det skal senest udskrives 18. juni 2019.

”De Radikale og Enhedslisten har ved flere lejligheder krævet indflydelse på Socialdemokraternes udlændingepolitik, og det er vel helt naturligt. Og derfor er det vel også helt naturligt, at vi heller ikke ved denne debat, som er den sidste afslutningsdebat inden næste folketingsvalg, har kunne få Mette Frederiksen til at give DF eller andre en egentligt garanti for en stram udlændingepolitik,” siger Løkke i sin debat.

21.16 Regeringen har en opposition, og den opposition har en opposition
Men hvad står egentlig tilbage efter den lange debat, udover børnesange, spørger Lars Løkke.

”Der står vel det hovedindtryk tilbage, at rent parlamentarisk set, så er der en opposition til regeringen. Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. Og så er der også en opposition til oppositionen. Radikale Venstre og Alternativet. Og de to oppositioner har så brugt dagen i dag på at diskutere og bekrige hinanden lidt her i salen og nok så meget på Twitter,” siger han.

Han citerer et tweet fra Socialdemokratiets Peter Hummelgaard, der langer ud efter Morten Østergaard.

”Hvad skal man så med venner?” spørger statsministeren

”Men hr. Morten Østergaard har i dag sagt om sit parti, vi er kompromissets mestre, og det tror jeg også, at der bliver brug for, hvis det kommer dertil. Den evne skal nok blive testet,” tilføjer han.

Så kigger han over i højre side af Folketingssalen, hvor regeringens parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti sidder sammen med regeringspartierne.

”Så glæder jeg mig over, at det på den anden side af stregen ser meget pænere ud,” siger Løkke, og det udløser latter fra hele salen.

”Her har vi en regering, som er bedste venner med sit parlamentariske grundlag. Det ved jeg, for det sagde hr. Kristian Thulesen Dahl selv fra Folketingets talerstol. ”Vi er statsministerens bedste ven, vi hjælper ham på vej”. Det er jo direkte citat,” tilføjer Løkke.

21.12 Sov sødt jumbo
Statsminister Lars Løkke Rasmussen indtager talerstolen for anden og sidste gang i dag, og i den anledning har han også skiftet slips for anden gang. Noget tyder på det grønne slips med vindmøllerne mest kom på for de sociale mediers skyld.

”Det holdt kun i en halv time, så blev det skiftet ud med det sorte,” bemærker Nicolai Wammen.

Den anden gang på talerstolen skal statsministeren samle op den første del af debatten, og her roser han folketingsmedlemmerne for at have holdt humøret højt i løbet af den godt 13-timer lange debat. Han har især noteret sig, at Mette Frederiksen gjorde brug af børnesange, og det har inspireret ham, og begynder at opremse flere sange.

”Eller elefantens vuggevise. Sov sødt lille jumbo. Nu sætter vi en stopper for elefanter og andre vilde dyr i cirkus, så lille jumbo kan sove trygt og sødt i forvisning om, at han ikke skal turne landet rundt i en container,” siger statsministeren og tilføjer:

”Eller, hvem er bange for den store stygge ulv? Ja, det er der faktisk nogen, der er. Og måske med rette, og derfor bruger vi også en del tid på at diskutere det både ulve og vildsvinhegn, og på det seneste har vi endda rekrutteret en ny minister fra løvens hule.”

20.03 Grønlændere i krydsild om prioritering af det danske sprog
Turen kommet til de nordatlantiske mandater, hvor det først er de to grønlandske folketingsmedlemmer Aaja Chemnitz Larsen fra partiet Inuit Ataqatigiit (IA) og Aleqa Hammond fra Nunatta Qitornai.

I Folketingssalen er de danske kollegaer meget nysgerrige efter de grønlandske politikeres holdning til, at den grønlandske regering vil prioritere at gøre engelsk til første fremmedsprog i skolen, hvor det tidligere har været dansk. Det bliver set som et led i den grønlandske selvstændighedsdebat.

Venstres grønlandsordfører Marcus Knuth er en af dem, der spørger begge ordførere ind til nedprioriteringen af det danske sprog.

”Så længe gymnasiet i Grønland er på dansk, og gymnasiet på dansk dermed er brohovedet videre til en videregående uddannelse, kan ordføreren så forklare mig, hvad er logikken i at nedprioritere dansk og dermed nedprioritere unge grønlændere mulighed for at få en videregående uddannelse?”

”Elevrådsformanden for et gymnasium i Grønland i Nordvest, der sagde, at man bruger det politiske spil for selvstændighed til at tryne de grønlandske elevers behov for dansk. Kan ordføreren ikke være enig i det?” spørger han Aleqa Hammond.

”Jeg synes ikke på nogen måde at tryne nogen er vejen frem. Det synes jeg ikke. Jeg synes også så længe Grønland og Danmark hører sammen, så skal vi også sikre, at det danske sprog er stærkt i bare i uddannelses øjemed,” svarer Aleqa Hammond og tilføjer:

”Men derudover er vi også verdensborgere, og vi vil gerne tættere samarbejde og relationer med andre lande, og der er engelsk også et helt afgørende sprog, som vi skal have med, hvis ikke på niveau med dansk, så et godt niveau.”

19.09 Dagens slips
Statsminister Lars Løkke Rasmussen har brugt sin spisepause på at skifte slips. Mon det kan tænkes, at han kommer til at tale om vindmøller, næste gang han får ordet?

18.10 Rød blok enes om pizza
Selvom bølgerne er fløjet højt i løbet af debatten i den røde lejr, så kan Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten godt enes om at spise aftensmad sammen.

17.55 Konservative vil ikke garantere et CO2-mål i regeringens klimaplan
Enhedslistens Øjvind Vilsholm er også glad for Mette Abildgaards brug af cykelsportsmetaforer i sin ordførertale. Han bruger også selv en metafor til sit spørgsmål om Konservatives klimaambitioner.

”Jeg vil gerne spørge til en af de store bjergetaper, vi kan se frem til her efter sommeren, ikke i Tour de France, men her på Tinge, nemlig klimaforhandlingerne. Der vil jeg høre, om Konservative vil love, at klimaforhandlingerne rent faktisk kommer til at fastsætte klimamål, så Danmark kan gå foran i forhold til at leve op til Paris-aftalen og holde den globale temperaturstigning på under 1,5 grader,” spørger han.

”Jeg frygtede lige kortvarigt, at jeg skulle ud og kloge mig i cykelsport, fordi min viden rækker nok nogenlunde til de metaforer, jeg har fyret af her,” lyder svaret først fra Mette Abildgaard.

Hun virker bedre rustet til at tale om klima, selvom hun vil love Enhedslisten noget klimamål. Konservative har egentlig ikke noget problem med at sætte et mål for en reducering af CO2-udledningen, men de er ikke det eneste parti i regeringen, siger hun.

”Der er en lang række andre borgerlige partier, som ikke ønsker klimamål, og som i langt højere grad sætter andre målsætninger på det grønne område eksempelvis som andel af vedvarende energi. Selvfølgelig vil der også komme et klimaudspil, som også har målsætninger. Men om det bliver et decideret CO2-reduktionsmål, det tror jeg ikke, at spørgeren skal sætte næsen op efter,” siger Mette Abildgaard.

17.52 Henrik Dahl trænger til en pause
Nu er det snart ti timer siden, at statsministeren indledte afslutningsdebatten med sin tale, og selvom Folketinget har haft en frokostpause, tæller Liberal Alliances Henrik Dahl ned til den næste pause.

17.25 Alternativet sender kærlige ord til Mette Abildgaard
Der er stor, kærlig ros til Mette Abildgaard efter hendes ordførertale fra Alternativet. Partiet sender et virtuelt kram på Twitter og takker for den prikkede bjergtrøje.

17.18 Løkke befinder sig bedre i stramt cykeltøj end Pape
Efter turen rundt i Danmark er overstået skal der naturligvis uddeles trøjer, ligesom man gør det i Tour de France.

Her vinder Dansk Folkeparti 28-årige folketingsmedlem Peter Kofod den hvide ungdomstrøje, fordi han har ”markeret sig som en stærk rytter” og har haft et godt samarbejde med justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Den grønne pointtrøje går til Britt Bager, der har ”på kort tid har spurtet sig til at være Venstres nye politiske ordfører”.

Uffe Elbæk kan trække i den prikkede bjergtrøje.

”Der er ikke nogen overlægger, når det gælder den grønne politik. Vi er ikke altid enige, men det er dejligt med en bjergrytter i Folketinget,” siger Mette Abildgaard.

Det bliver dog statsministeren, der kan stille sig øverst på podiet og trække i den gule trøje. Det vinder han, fordi den danske økonomi er i topform. Men hvorfor vælger Mette Abildgaard at belønne Venstres formand frem for sin egen formand?

”Jeg tror helt ærligt, at statsministeren befinder sig bedre i stramt cykeltøj end min partiformand gør,” siger Mette Abildgaard.

17.08 Konservatives Tour de Danmark
Efter ni timers debat er turen kommet til Folketingets mindste parti, Konservative, og dermed den sidste danske ordførertale, inden de nordatlantiske mandater afslutter debattens første runde.

Sidste år havde Mette Abildgaard valgt et fodboldtema til sin tale, og selvom VM i fodbold starter om kort tid, har hun i år valgt en ny sportsgren.

”Jeg elsker at blunde på sofaen til lyden af Jørgen Leths stemme, der beskriver bjerglandskaber i Tour de France, det er det bedste, jeg ved. Jeg ved, at statsministeren også er vild med Tour de France. Han var sidste år på charmeoffensiv hos præsident Macron for at overbevise ham om, at vi skal have en Tour-start til Danmark. Mens vi venter på, at det lykkes, vil jeg tage jer med på en lille Tour de Danmark,”

Med sin cykeltur igennem Danmark får hun oplistet Konservatives mærkesager og politiske resultater heriblandt flere penge til sundhedsvæsenet, naturgenopretningsprojekter, flere midler til politiet og forsvaret og en større indsats for erhvervslivet.

16.56 Dagens debatsko
Efter Pia Olsen Dyhrs grønne outfit har fået opmærksomhed fra Kristian Thulesen Dahl, er det vist på tide, at vi ser nærmere på, hvilket tøj Alternativets Rasmus Nordqvist har taget på i anledning af debatten.

Han plejer gerne at tage noget helt særligt på, når der er afslutningdebat, og i dag er ingen undtagelse.

16.52 Liberal Alliances manglende tiltro til SF
Liberal Alliances Henrik Dahl er ikke synderligt begejstret over Pia Olsen Dyhrs tale. Han priser i stedet sig lykkelig over, at embedsfolkene formentlig vil have indflydelse på politikken, hvis SF kommer til magten.

16.29 Kompliment fra DF til Dyhr
DF-formand Kristian Thulesen Dahl roser Pia Olsen Dyhrs tøjvalg til debatten.

”Og også en kompliment for påklædningen. For der har været her på det seneste noget af et kapløb om at være grønnest,” siger han og tilføjer:

”Og jeg kan se, at finansministeren har taget et grønt slips på, og Venstres ordfører har også en del grøn på. Men fru Pia Olsen Dyhr slår dem jo fuldstændig med en heldragt i grøn.”

16.18 SF: Løkke er inspireret af Komiske Ali
Næste levende billede på talerstolen er SF’s formand Pia Olsen Dyhr. I en tid, hvor der er kamp om at være Folketingets grønneste parti og politiker, har Pia Olsen Dyhr valgt iføre sig grønt.

I sin tale lægger hun med at tale om et af de andre partier, der også gerne vil have en grøn profil.

”SF er Danmarks grønne parti. Sådan har det været længe. Men for nyligt vågnede jeg op til en udfordring, udsigt til konkurrence fra helt uventet kant. Nu var det Venstre, der var de grønne. Hold da op, tænkte jeg,” starter hun og fortsætter:

”Efter at have halveret midlerne til energiforskning, forsøgt at sabotere udviklingen af havvind, indført en miljøskadelig landbrugspakke, så var Venstre blevet grønne. Men det er jo en dejlig nyhed, og som socialist har jeg ikke noget imod at dele det at være grøn. Desværre havde statsministeren ladet sig mere af kosmiske Ali end saglige hr. Sven Auken eller hr. Steen Gade. Han kunne lige så godt have sagt, at månen var lavet af grøn ost.”

15.41 SF til Radikale: I graver de største grøfter i udlændingedebatten
SF’s gruppeformand Jacob Mark var ellers lige blevet så glad. Men så begyndte Morten Østergaard at kritisere de ghettoaftaler, der er blevet landet på Christiansborg.

”Jeg har simpelthen lyst til at sige noget om udlændingepolitik til hr. Morten Østergaard, fordi jeg blev så glad, da jeg så den store radikale annonce om, at nu skulle der ikke længere graves grøfter, for jeg har faktisk følt, at Radikale var nogen af dem, der gravede de største grøfter i udlændingedebatten,” siger Jacob Mark.

”Så tænkte jeg, at nu kan vi endelig tage en seriøs debat, og hovsa lige så snart man gik ind i en seriøs debat om udsatte boligområder, så røg de Radikale tilbage i grøften,” tilføjer han.

15.27 Thulesen: Morten Trump Østergaard
Det er meget lattermild Kristian Thulesen Dahl, der tager ordet som den første spørger efter Morten Østergaards tale.

”Hold da op, hr. Morten Østergaard. Det var noget af en tale. Vi sad faktisk her på rækken og blev enige om, at hr. Morten Østergaard må have været inspireret af præsident Trump, fordi præsident Trump han har også gjort det til en vane at holde taler, hvor han beder folk om at rejse sig, når han skal hylde nogen, og det må være der hr. Morten Østergaard har fundet sin inspiration fra,” siger DF-formanden, der sidder på række med Venstres gruppeformand Karen Ellemann og partiets politiske ordfører Britt Bager.

Morten Østergaard giver igen med den spøgefulde tone, da Thulesen Dahl endelig stiller sit spørgsmål. Kristian Thulesen Dahl vil vide, om det er Radikales ambition at lempe yderligere på udlændingepolitikken, når de igen får indflydelse, hvor han henviste til, at partiet bryster sig af alle deres lempelser under den tidligere regering.

”Mon ikke det var et spørgsmål, der var forberedt inden talen? Fordi det jeg egentlig forsøgte ..” starter Morten Østergaard, indtil Kristian Thulesen Dahl ryster på hovedet.

”Nej, det var det ikke? Nej. Okay, det har ellers været stillet tidligere i dag også, men okay, lad gå. Og måske ved andre debatter også, og sådan kører tingene lidt i ring herinde. Vi hygger os med det.”

15.24 Forskellen på Løkke og Frederiksen er ens
Hen mod slutningen af sin tale fortsætter Morten Østergaard med lange ud efter begge statsministerkandidater – og heriblandt formanden for Radikales tidligere samarbejdspartner, Socialdemokratiet.

”Danskerne kan vælge mellem to statsministerkandidater, der begge insisterer på, at staten skal be­stem­­­me, hvor du må bo, hvis du er kontanthjælpsmodtager, hvilket tøj du må gå i, og hvem du må forelske dig i, hvis dit familieliv skal være i Danmark. Stem på ham, der er statsminister. Eller hende der vil være det. Forskellen er ens, og i alt for høj grad Dansk Folke­par­tis vej,” siger Morten Østergaard.

15.20 Besøg udefra
I løbet af foråret har Morten Østergaard været på turné i de danske ghettoer. Han har boet tre dage i henholdsvis Gellerupparken i Aarhus, Vollsmose i Odense og Mjølnerparken i København.

Her har han mødt Chadi, som han har valgt at invitere med på tilhørerpladserne til dagens afslutningsdebat.

”På min tur rundt i Danmarks udsatte boligområder har jeg mødt de mennesker, hvis hjem statsministeren kalder for ”huller i Danmarkskortet”. I Gellerup mødte jeg Chadi, som står deroppe,” siger han og peger op mod tilhørerpladserne.

Foruden Chadi har Morten Østergaard også inviteret Brian og Anders, med begrundelsen at han gerne vil give taleret til de danskere, der ofte føler sig overhørt af politikerne.

”I dag ville jeg gerne have givet nogle af dem ordet. Danskerne. Men selvom vi befinder os i folkets forsamling, har de jo ikke taleret her. Så nu vil jeg låne min tid til dem,” siger han.

15.17 Østergaard langer ud efter Mette Frederiksen
Knapt er Radikales politiske leder Morten Østergaard nået på talerstolen, før han går til angreb på både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.

Han lægger ud med at citere statsministerens åbningstale fra starten på folketingsåret i oktober 2017. Her sagde statsministeren ”integration handler ikke om hudfarve, ikke om religion. Det handler om at vælge Danmark til”. Få dage efter valgte Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen at støtte et burkaforbud.

”To holdningsskift fra en statsminister og én der gerne vil være det. Med afsæt i virkeligheden? Næ, med afsæt i det efterhånden klassiske christiansborgske spil om magten, der igen og igen tager sit omdrejningspunkt i minoriteter, det anderledes – det som vores grundlæggende frihedsrettigheder egentlig skulle sikre retten til. Nemlig at dele et land og et fællesskab – uden at skulle være ens. Og det er under pres. Her var åbningsdebatten kun et varsel,” siger Østergaard fra talerstolen.

14.51 Vi skal ikke have svenske tilstande
Alternativet har flere gange sagt, at Danmark bør tage ved lære af humanismen i den svenske udlændingepolitik, og det giver anledning til nogle kommentarer fra højre side af folketingssalen.

”Det er vel mere svenske tilstande I ønsker i udlændingedebatten, end det vi har nu,” siger Venstres Mads Fuglede.

Men Carolina Maier afviser, at Alternativet har et ønske om svenske tilstande i Danmark.

”Vi sætter ikke Danmark overfor Sverige. Det er en falsk præmis at stille det op som, at enten skal vi have danske tilstande, ellers skal vi have svenske tilstande. Der findes nogle andre løsninger.Vi har peget på, at vi skal presse på EU for at lave en fordelingsnøgle, hvor de andre EU-lande også bidrager, og hvor man bidrager både efter evne og kapacitet, men også velstand i det land, man bor i,” siger Carolina Maier.

14.31 Alternativet vil ikke stille ultimative krav til udlændingepolitikken
Den første til at tage ordet efter Carolina Maiers tale er Venstres Britt Bager. Tidligere i debatten har Enhedslisten ikke har ville svaret entydigt på, om hvilke krav de vil stille til Socialdemokratiets udlændingepolitik, hvis magten skifter ved næste valg.

Her vil Britt Bager vide, hvordan Alternativet vil bruge sin indflydelse som et parlamentarisk grundlag?

”Har Alternativet planer om at skulle have krav på udlændingepolitikken?” spørger Britt Bager.

Men Carolina Maier vil ikke udstikke nogle krav i dagens anledning.

”Jeg kommer ikke til at stå heroppe i dag – det kan jeg lige så godt sige en gang for alle – og definere nogle ultimative krav fra Alternativets side,” siger hun og tilføjer:

”Vi går altid til opgaven med ambitionen om at få påvirket den kommende regeringens til at føre så grøn og demokratisk en politik, som vi overhovedet kan.”

14.26 Naturen skal have juridiske rettigheder
Frihed og naturen er i centrum i Alternativets politiske ordfører Carolina Magdalene Maiers tale. Hun benytter blandt andet talen til at rose sine politiske kollegaer for at interessere sig for naturen og det grønne område.

På det område har Christiansborg nemlig flyttet sig siden Alternativet blev valgt ind i 2015, mener Carolina Maier.

”Og de nye toner får mig til at tænke, om Folketinget er klar til at tage de nødvendige skridt for at sikre livet på jorden. I Alternativet mener vi faktisk, at vi i fremtidens Danmark en gang for alle, at naturens behov er vigtigere end ønsket om vækst,” siger Carolina Maier.

”Hvad med, at vi gav naturen sine egne juridiske rettigheder,” tilføjer hun.

Hun tilføjer, at hun dog ikke ved, om folketingskollegaer er helt klar til at tage det skridt. Men det håber hun:

”For jeg tror faktisk, at vores egen frihed er fuldstændig afhængig af, at vi sikrer naturens frihed.”

14.16 En myte, at kun de velhavende dør
Vi når også en klassisk uenighed mellem S og LA om arveafgiften, før Egelund giver talerstolen videre til Carolina Maier fra Alternativet.

Hvordan vil man finansiere nedsættelsen af arveafgiften, spørger Orla Hav (S). ”Hvem skal betale for endnu en omgang til de mest velhavende,” vil han vide.

”Det spørgsmål bygger jo på den myte, at det kun er velhavende mennesker, der dør i det her land,” lyder replikken fra Christina Egelund.

”For mig er det et spørgsmål om rimelighed. Er det rimeligt, at fordi man dør og efterlader sine børn en mindre formue, så skal man flås i skat,” spørger hun, men svarer ikke på, hvor finansieringen skal komme fra.

13.55 Vil LA selv lade medlemmerne stemme frit?
Christine Antorini (S) driller Liberal Alliance, som har været ude efter S for at slå ned på gruppemedlemmer, der afviger fra partidisciplinen.

Antorini vil vide, om Liberal Alliance så også selv vil lade Laura Lindahl (LA) stemme efter sin egen overbevisning. Ifølge Antorini skulle Lindahl nemlig være uenig i regeringens plan om at lade kommunerne lade de penge, de tjener på p-afgifter, gå til staten.

”Betyder det så, at Laura Lindahl også kan stemme efter sin egen overbevisning? For så får vi andre jo den gave, at er flertallet væk,” siger Antorini og kalder regeringens parkeringsplan for ”en statslig pengemaskine”, som ikke er særligt liberal.

Christina Egelund svarer, at der ikke er nogen modsætning mellem det, Lindahl og regeringen mener. Og så forsvarer hun planerne om p-indtægterne.

”Det, som økonomi- og indenrigsministeren siger, er, at det, der foregår, hvor man tjener penge på p-indtægter, skal stoppe. Hvis man har en bil, bliver man i forvejen brandbeskattet,” siger LA-ordføreren.

Altinget har spurgt Laura Lindahl, hvad Antorini hentyder til, og hun kender ikke til, at hun skulle have ytret modstand mod regeringens planer om p-indtægter.

13.25 LA er rørt over Sass
Politisk ordfører for Liberal Alliance, Christina Egelund, er gået på talerstolen. Her glæder hun sig – ja, hun er næsten rørt – over, at blandt andet Henrik Sass Larsen også er begyndt at gå ind for en liberalisering af cannabis.

”Det er et ekko af Liberal Alliances politik. Lad os tage fat i forbudspolitikken, når det kommer til cannabis. Her er stort lukrativt marked, som vi har overladt til de mest hårdkogte kriminelle," siger hun og fortsætter.

"Lad os gøre en forskel."

11.41 Skipper om at vælte en rød regering: Hypotetisk
Venstre og DF vil have Pernille Skipper til at svare på, hvornår de vil bruge deres nye parlamentariske principper – konkret muligheden for at trække tæppet under en rød regering, hvis den slet ikke lytter til Enhedslisten.

Vil en stram udlændingepolitik for eksempel få EL til at vælte Mette Frederiksen, spørger Torsten Schack Petersen (V).

”Vores nye parlamentariske værktøjer ligger trygt og godt i værktøjskassen helt uden at blive brugt i hypotetiske situationer - men klar til at blive brugt i konkrete situationer,”siger Skipper, som afviser at gå nærmere ind i spørgsmålet.

”Mage til en gang væveri skal man lede længe efter,” lød replikken fra Kristian Thulesen Dahl (DF) til en overbærende smilende Skipper.

11.36 EL til angreb på regeringens dagpengeudspil
Enhedslisten langer også ud efter regeringens udspil fra i går om at få flere ledige i arbejde. Blandt andet skal der være længere karantæne fra dagpengene, hvis man siger nej til et job eller selv siger op.

Skipper tager det op i sin tale, og flere Enhedsliste-folk tweeter om emnet.

11.33 Hvor er ministrenes grønne slips?
Pernille Skipper er på talerstolen og taler om regeringens manglende grønne ambitioner.

Da regeringen præsenterede energiudspillet havde ministrene grønne slips på, men de er væk i dag, bemærker hun.

Men det kan heller ”ikke gøre det at vifte med slips,” siger hun.

”Regeringen minder om orkesteret på Titanic. Skibet tager vand ind, (…) man snakker grønt, men man handler ikke grønt.”

11.21 V har ingen planer om at nedlægge regionerne
Dansk Folkepartis Karina Adsbøl spørger, om Venstre mener, regionerne lever op til deres ansvar. Hun peger på, at Venstre tidligere har sagt, at regionerne må nedlægges, hvis de ikke i denne valgperiode gør netop det.

”Vi har ingen aktuelle planer om at nedlægge regionerne,” siger Britt Bager og peger på, at ventetiderne på behandling på sygehusene er blevet markant kortere.

”Men jeg synes, det er en spændende diskussion, og der vil jeg da også gerne indbyde Dansk Folkeparti til den diskussion om, hvad der skal ske med regionerne i fremtiden,” lyder det.

11.10 "Hvis man blander rød og grøn får man en meget mudret brun"
Både SF og S går hårdt til Venstre på den grønne omstilling.

Benny Engelbrecht (S) spørger, hvad der er vigtigst for regeringen ved energiforhandlingerne: Er det lettelserne på forskellige afgifter eller de grønne ambitioner?

Britt Bager lægger ud med ”et lille farvekursus”:

”Hvis man blander blå og grøn, får man den smukkeste turkis. Hvis man blander rød og grøn, får man en meget, meget mudret brun. En meget mudret brun,” siger hun og opfordrer S til at komme tilbage til forhandlingsbordet.

Hun ”står ved”, at regeringen vil sænke afgifterne og siger, at det skal få folk til at skifte til mere klimavenligt energiforbrug.

11.00 Bager forklarer, hvordan Venstre ser på det at være liberal
Alternativets Carolina Maier spørger, hvordan Venstre som liberalt parti kan forsvare indskrænkninger i danskernes frihed. For eksempel at hjemløse ikke længere må tigge på gaden, at børn fra udsatte boligområder skal tvinges i vuggestue, og at der er kommet et tildækningsforbud.

”Vi ser forskelligt på det at være liberal,” siger Britt Bager.

”Det handler om, at vi hjælper børn på vej i livet.”

”Og det handler om, at kvinder ikke skal tvinges til at gå iklædt en dragt fra top til tå. Og at kvinder også skal have mulighed for at komme ud på arbejdsmarkedet,” siger den politiske ordfører.

10.50 V: Vi overopfylder klimamålene
Britt Bager siger, at Danmark overopfylder klimamålene, og det bliver der reageret stærkt på fra Alternativet på Twitter.

Nicolai Wammen spurgte Bager, hvorfor to tredjedele af regeringens afsatte midler til energiforliget skal gå til afgifts- og skattelettelser. ”Hvor er den grønne førertrøje i det?,” lød det.

”Jeg vil gerne minde om, at vi overopfylder de mål, som EU har opsat. Vi overopfylder de mål, som den tidligere SR-regering satte på reduktion af CO2. Vi overopfylder de mål, som den tidligere regering satte for vedvarende energi," siger Britt Bager.

10.44 Held og lykke til Bager med at forsvare regeringens politik
Venstres nye politiske ordfører Britt Bager taler om regnbuens farver i sin tale. 

"I dag er ”rød” en farve, der symboliserer en blok i splittelse", siger hun.

Gul symboliserer lavere priser, for eksempel har regeringen har gjort det billigere at købe en bil. Og grøn er farven, der symboliserer regeringens ambitiøse politik for grøn omstilling.

Nicolai Wammen (S) ønsker Britt Bager "velkommen i forreste række". 

"Det er svær opgave at skulle forsvare regeringens politik, så held og lykke med det," siger han.

10.35 Dagens debutant: Britt Bager
Flere partier og politikere ønsker på Twitter Britt Bager tillykke med sin debut som taler ved afslutningsdebatten. Hun har været politisk ordfører for Venstre i under en måned, og til dagens afslutningsdebat skal hun stå sin første hårde prøve.

 

 

10.24 Thulesen afviser problem med ægteparret Kjærsgaard-Thorup
Er det et problem, at der er udsigt til, at Pia Kjærsgaard (DF) og hendes mand Henrik Thorup (DF) til efteråret kan sidde på to topposter i Folketinget?

Det spørger René Gade (Alt.) om, fordi Thorup står til at blive formand for statsrevisorerne til efteråret, mens Kjærsgaard fortsat er formand for Folketinget.

Det er der ikke, svarer Kjærsgaarda egen partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF).

”Jeg mener ikke, der er noget principielt problem af flere årsager. Det ene er, at folketingsmedlemmer jo ikke kan være inhabile. Vi må jo forfægte de synspunkter, vi har - en landmand må for eksempel gerne forfægte landmandsinteresser,” siger han.

Og statsrevisorernes opgave er at undersøge regeringen, ikke Folketinget.

”Så der er heller ikke noget problem i forhold til det. Vi når frem til, når vi har gennemgået det, at der ikke er nogen principielle problemer i det overhovedet,” fastslår DF-formanden.

10.17 DF har ikke ultimative krav om arveafgift
Pernille Rosenkrantz-Theil (S) spørger, om DF vil afvise at lægge stemmer til at sænke arveafgiften.

”For i mine øjne er det jo bare skjulte topskattelettelser,” siger hun.

Kristian Thulesen Dahl (DF) siger, at han ikke synes, arveafgiften er Danmarks største problem.

”Når jeg lænede mig tilbage i min kontorstol nede i Provianthuset, tænkte jeg, at jeg synes ikke, der er grund til at bruge provenu på det. For det er jo penge, vi kan bruge til for eksempel at forbedre sundhedsvæsnet,” lyder det.

S er ikke helt tilfreds.

”Der er nogle sprækker i det, hvor jeg bliver lidt bekymret for, om Thulesen Dahl læner sig lidt for blødt tilbage i kontorstolen,” siger Rosenkrantz og spørger igen, om DF vil afvise at gå med på lempelser.

”Er det ikke altid sådan, når man går ind i et forhandlingslokale, at man siger, hvad ens holdning er - og det har jeg klart givet udtryk for. Og så kan vi jo måles og vejes på de kompromisser, vi indgår,” siger Thulesen.

9.55 DF er ikke med på regeringens dagpengeplaner
Enhedslistens Pelle Dragsted siger, at regeringen i går kom ”som en tyv om natten” med planer om forringelser af dagpengesystemet. Han taler om det udspil, regeringen fremlagde i går med 20 initiativer til at få mere arbejdskraft i spil.

Vil DF være med til det, spørger han?

Thulesen Dahl (DF) er afvisende:

”Vi synes, det var godt at få skabt ro om dagpengesystemet med aftalen fra efteråret 2015. Og den ro har vi ingen som helst ønske om skal forstyrres ved, at nogen synes, der skal laves om på dagpengesystemet,” siger han.

Han nævner, at DF’s ordfører på området har sagt, at udspillet ”måtte være skrevet af nogen, der aldrig har stået i den situation at være ufaglært og blive ledig”.

09.47 DF og S: Det skal være muligt at fratage et statsborgerskab
Hvis man begår en bestemt form for kriminalitet, efter man har modtaget et dansk statsborgerskab, skal man kunne få det frataget igen. Det kunne Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl enes om, da den socialdemokratiske partiformand stillede det første spørgsmål til DF-formanden.

9.41 Thulesen: Når vi får stramning nummer 100 giver vi kage
Kristian Thulesen Dahl (DF) taler mest om udlændingepolitik.

Han siger, at regeringen og Dansk Folkeparti nærmer sig et jubilæum for stramninger af udlændingepolitikken.

”Og jeg vil gerne fra Folketingets talerstol i dag sige, at når vi når nummer 100, så giver vi kage. Der skal ikke være nogen smalle steder. Integrationsministeren skal også være velkommen. Og jeg tror, det sker inden for de kommende dage.”

9.30 DF enige med S om udenlandsk arbejdskraft
DF går ikke med på regeringens angreb på S, men bruger sin spørgetid på at spørge S om udenlandsk arbejdskraft.

”Regeringen vil have endnu flere udlændinge til Danmark for at arbejde,” siger Martin Henriksen (DF).

”Vil S stå fast på de ting, Socialdemokratiet tidligere har aftalt om Green card-ordningen og beløbsordningen?”.

Det svarer Mette Frederiksen klart ja til.

”Og så synes jeg, vi skal dvæle lidt ved dette øjeblik i dagens debat, for det må være lidt ærgerligt for Venstres tropper, som har sat alt ind på at gøre uenigheden i rød blok – som er velkendt for alle - om udlændingepolitikken til det store problem. Der kun gået halvanden time, og så står uenighederne i blå blok om udlændingepolitikken for fuld udblæsning,” siger Mette Frederiksen.

Hun peger på, at Dansk Folkepartis ønsker om tiltag for at kontrollere import af udenlandsk arbejdskraft bliver nødt til at blive aftalt med Socialdemokratiet.

9.10 Østergaard til Mette F: Kommer der flere holdningsskift?
De radikales leder Morten Østergaard går hårdt til Socialdemokraterne, da han får mulighed for at stille sit spørgsmål til Mette Frederiksen.

Han siger, at han godt kan forstå, at danskerne ikke gider følge med i den politiske debat, når den kun handler om, hvordan partierne kan forhindre hinanden i at føre deres politik.

Han nævner, at Mette Frederiksen i en kongrestale for nogle år siden sagde, at det skulle være slut med symbolpolitik og lejre for asylansøgere.

”Nu står Mette Frederiksen og siger, at det netop er det, der er behov for. Er der flere holdningsskift på vej?,” spørger Morten Østergaard. Han siger, at S' udlændingepolitik betyder, at danskerne får samme udlændingepolitik ligegyldigt hvilken blok, de stemmer på. 

Mette Frederiksen siger, at virkeligheden har ændret sig siden den kongrestale. Der kom pludselig langt flere asylansøgere til Europa, og det har givet behov for en ny politik.

”Og egentlig synes jeg, det er bemærkelsesværdigt, at det skal være problematisk, at politikere skifter holdninger,” siger hun og peger på, at Morten Østergaard også selv for nylig har skiftet holdning til blandt andet regeringens bandepakke.

Se klippet herunder:

9.03 LA: Har S en aftale med de røde om udlændingepolitikken?
Regeringspartierne ser ud til at være ude i et fælles angreb på S på udlændingepolitikken. Christina Egelund (LA) spørger, om Mette Frederiksen har en aftale med Alternativet, Radikale og SF om, at de ikke får indflydelse på udlændingepolitikken efter et valg.

S-formanden gentager pointen om, at det politiske flertal bestemmer udlændingepolitikken. Og så skyder hun tilbage:

”Nu vi taler om uenigheder, hvordan går det så i blå blok? Er I enige om skattepolitikken? Er I enige om EU-politikken? Er I enige om den økonomiske politik?,” spørger Mette Frederiksen.

Selvom man kommer fra hver sin fløj..
..Så kan man sagtens have det godt med hinanden. Her ses SF-formand Pia Olsen Dyhr sammen med finansminister Kristian Jensen (V) og energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). 

8.57 V angriber S på udlændingepolitik med de radikale
Britt Bager (V) spørger Mette Frederiksen, hvordan hun vil sikre den stramme udlændingepolitik, når hun skal samarbejde med R og SF.

”Jeg er bekymret for, hvor Socialdemokraterne står. Jeg står med en artikel her, hvor Morten Østergaard siger, at han skal have indflydelse på alle områder. Også udlændingepolitikken. Fru Mette Frederiksen står da med et kæmpe problem,” siger V-ordføreren.

S-formanden svarer, at omkring 75 procent af mandaterne i Folketinget og også i befolkningen går ind for den nuværende stramme udlændingepolitik. Og at flertallet bestemmer.

”Et mindretal kan ikke påtvinge de andre deres holdninger, og sådan må det også være på udlændingeområdet,” siger Frederiksen.

”Hvis der fortsat efter valget er et så massivt flertal bag udlændingepolitikken, som der er i dag, er det sådan det bliver. Og jeg ser ingen tegn på himlen på, at det vil ændre sig,” siger S-formanden.

8.50: S-formanden fremlægger forslag om grøn politik
Mette Frederiksen brugte det meste af sin ti minutters tale på at tale miljø, klima og grøn omstilling.

Hun afslutter med at fremlægge et beslutningsforslag, hvor der står, at regeringen fører en for uambitiøs grøn politik, og man man opfordrer regeringen til i EU-regi at føre en ”energi-, klima- og miljøpolitik, (…) der bringer Danmark tilbage på et ambitiøst spor”.

8.43: Samuelsen driller Mette F
Udenrigsministeren reagerer på Mette Frederiksens tale med dette tweet.

8.39: Mette F: Vi forhindrer regeringen i at føre sin politik
Lars Løkke har afsluttet sin tale, og nu er S-formanden på talerstolen. Hun indleder med at fortælle, hvordan oppositionen i øjeblikket ser det som sin vigtigste opgave at spænde ben for regeringens politiske planer.

Og hun betoner samarbejdet med både SF, R og DF. I den rækkefølge.

”Regeringen har tidligere forsøgt at aflyse nye havvindmøller i Vesterhavet. 6.000 arbejdspladser var i fare. Den grønne omstilling ville blive sat tilbage.”

”Sammen med SF og de Radikale lykkedes det os at bevare vindmøllerne, siger hun.

”I det hele taget har vi brugt endnu et folketingsår på at forhindre regeringen i at føre sin egen politik. Og det er egentlig gået ret godt. Ikke mindst takket være vores samarbejde med Dansk Folkeparti og med stærk opbakning fra vores venner i rød blok. Det kan lejerne i den almene boligsektor være glade for. Det kan de mest nedslidte på arbejdsmarkedet være glade for.”

Snap!
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) foreviger regeringschefens tale.

8.27: Løkke revser S i energistrid
Statsministeren lader til at være rigtig træt af den melding, der i går kom fra S og DF. Partierne er ikke med på at finansiere det kommende energiforlig ved at bruge af det såkaldte råderum. S og DF vil i stedet frede pengene til velfærd.

”Jeg kan forstå, at andre ikke vil bruge af råderummet i energiforhandlingerne. Kun bruge råderum på offentligt forbrug. Jeg må sige, at det er et synspunkt, som i mine øjne er uforeneligt med oppositionens påståede højere grønne ambitioner. Eller vil oppositionen finde pengene et andet sted?”, spørger Løkke i sin tale.

Han siger, at meldingen viser, at oppositionen ikke prioriterer den grønne omstilling ligeså højt som regeringen.

8.25: Regeringen gør noget for både by og land
Statsministeren forsøger at balancere diskussionen om byerne versus landdistrikterne. Han siger, at regeringen står for en samlende politik.

”For mig er der ikke et hovedstads-Danmark og et udkants-Danmark.”

Han nævner, at regeringen har moderniseret planloven, ”så den giver yderkommuner mere plads til at skabe udvikling og arbejdspladser”. ”Sænket færgetaksterne, så det er billigere at komme til og fra mange danske øer. Udvidet motorveje, forhøjet fartgrænser, og sænket taksterne over Storebælt.”

Og han nævner udflytningen af statslige arbejdspladser.

”Samtidig sætter vi gang i udvikling af hovedstaden. Med et udvalg, som skal se på, hvordan vi styrker hovedstaden frem mod 2030.”

08.17: Her er de tre kendte, der skal følge op på ghettoplanen
Løkke offentliggør navnene på de tre særlige repræsentanter, der skal følge op på planerne mod parallelsamfund.

Det bliver

  • Tidligere regionrådsformand og fhv. formand for Danske Regioner, Bent Hansen.
  • Tidligere direktør i Dansk Arbejdsgiverforening og fhv. beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen
  • Tidligere direktør i Dansk Industri og Børnefonden, Bolette Christensen

”Jeg er glad for, at alle tre har takket ja til at påtage sig opgaven,” siger Løkke

08.12: Løkke: "Det er tid til en ny sundhedsreform"
I forbindelse med at statsministeren fortalte, at der efter sommerferien kommer en ny plan for psykiatriområdet, sagde Lars Løkke Rasmussen ligeledes, at der venter en ny sundhedsreform. "Nu er tiden kommet til at sætte retningen for de næste ti års forbedringer," siger Løkke.

08.10: Vi skal se på den danske model
Løkke fortæller om regeringens resultater og fremhæver blandt andet den stigende beskæftigelse, mere støtte til økologi og færre asylansøgere.

Og han lægger op til at se på den danske model efter det dramatiske OK18-forløb.

Vi skal passe ordenligt på vores offentligt ansatte, siger han.

”Efter sommerferien vil regeringen fremlægge en sammenhængsreform – som blandt andet vil se på, hvordan vi får bedre ledere i det offentlige. Og hvordan offentligt ansatte får mere frihed og bedre mulighed for at levere den kvalitet, både danskerne og medarbejderne selv ønsker.”

”Samtidig synes jeg, at vi på den anden side af de offentlige overenskomstforhandlinger – et langt forløb, hvor der stadig er afstemninger i gang – har brug for en dialog om, hvad forløbet kan give anledning til af overvejelser.”

”Er systemet optimalt, som det ser ud i dag? Den refleksion tror jeg sådan set, der er brug for hele vejen rundt.”

07.53: Bliver der trængsel under klimafanen?
Noget tyder på, at afslutningsdebatten kommer til at handle om den grønne dagsorden. Socialdemokratiets Jens Joel og Venstres Thomas Danielsen startede dagen hos TV 2 for at diskutere grøn omstilling som optakt til dagens debat:

Og også Alternativet forventer trængsel under de grønne klimafaner:

”Ser frem til at høre hvilke konkrete grønne initiativer, de øvrige partier vil foreslå for at sikre rettidig og hurtig grøn omstilling,” skriver partiet på Twitter.

Sådan foregår debatten
Hvordan går det i Danmark, hvis statsministeren selv skal sige det? Det svarer Lars Løkke Rasmussen (V) på lige nu, hvor han som den første taler indleder Folketingets afslutningsdebat.

Den formelt sidste debat i salen i dette folketingsår starter klokken 8 og forventes at vare til langt ud på aftenen.

Læs også

Statsministerens tale må højst vare i en time, og her vil han redegøre for den indenrigs- og udenrigspolitiske situation, som det hedder.

Herefter skal der på skift en ordfører fra hvert parti op på talerstolen. De har hver ti minutter til deres indlæg. Rækkefølgen er bestemt efter partiets størrelse i Folketinget, og talerrækken ser sådan ud:

  • Socialdemokratiet, Mette Frederiksen
  • Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl
  • Venstre, Britt Bager
  • Enhedslisten, Pernille Skipper
  • Liberal Alliance, Christina Egelund
  • Alternativet, Carolina Magdalene Maier
  • Radikale Venstre, Morten Østergaard
  • SF, Pia Olsen Dyhr
  • Konservative, Mette Abildgaard

De fire nordatlantiske medlemmer har herefter hver især ti minutter.

Efter hvert ordførerindlæg er der afsat 45 minutter til, at folketingsmedlemmerne kan komme med korte bemærkninger til indlægget på højst et minut. Derefter kører der flere debatrunder. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00