Det skal du holde øje med ved afslutningsdebatten

OPTAKT: Hvordan vælger Socialdemokratiet at angribe regeringen? Og hvordan klarer Venstres nye politiske ordfører debatten? Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, giver her et bud på, hvad du skal holde øje med i løbet af afslutningsdebatten.

Ved afslutningsdebatten skal Folketingsmedlemmerne debattere statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) redegørelse af den indenrigs- og udenrigspolitiske situation.
Ved afslutningsdebatten skal Folketingsmedlemmerne debattere statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) redegørelse af den indenrigs- og udenrigspolitiske situation.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Onsdag afsluttes folketingsåret med den traditionsrige afslutningsdebat, der ofte varer til ud på de sene aftentimer.

Debatten kan også meget vel blive den sidste af sin slags på denne side af et folketingsvalg.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, skal man derfor holde øje med, hvilken angrebsvinkel Socialdemokratiet vil vælge mod regeringen under afslutningsdebatten.

"Der er ingen tvivl om, at Løkke og Venstre vil komme med en masse variationer over temaet "det går ufattelig godt i Danmark". Her vil socialdemokraternes svar give en pejling for den kommende valgkamp," siger han.

Erik Holstein tilføjer, at det omvendt også bliver interessant at se, hvordan regeringen vil gå til deres hovedmodstander.

"Tidligere har de kørt på, at Mette Frederiksen ikke havde nogen konkret politik, men efter flere store udspil fra S, må Venstre finde et nyt angrebspunkt," siger han.

Partiernes positionering i forhold til hinanden
En anden hovedperson, der er værd at holde øje med, er Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl:

"Vil han skåne VLAK-regeringen, eller vil han snarere udfordre den, for eksempel på EU-området. Jeg tror mest på det sidste, for Venstres seneste drejning i EU-politikken provokerer DF voldsomt," siger Erik Holstein.

Det er ikke kun i blå blok, at vi skal holde øje med, hvordan partierne positionerer sig i forhold til hinanden.

"I rød blok vil SF køre parløb med S, men hvad med de andre partier? Det bliver interessant at se, om Pernille Skipper vil rette en del af sit skyts mod socialdemokraterne, og om Radikale vil gøre udlændingepolitikken til et stort tema. Sker det, bliver modsætningerne i rød blok også udstillet," siger Erik Holstein.

Den nye politiske ordfører
Der er også et nyt ansigt, der bliver spændende at følge under debatten. Venstres nye politiske ordfører, Britt Bager, er helt ny i klubben, når hun onsdag skal debattere med de øvrige partiers mere erfarne frontfigurer.

"Jeg tror ikke, hun bliver savet midt over, for hun vil helt sikkert være topforberedt. Men der er andre fælder, hun kan falde i," siger Erik Holstein og tilføjer:

"Hvis Britt Bager konstant står og gentager sætninger, hun har indlært på forhånd, bliver det hurtigt dødssygt at høre på. Det afgørende er, om hun er i stand til at gribe bolden og improvisere, som Jakob Ellemann-Jensen var så ferm til."

Sådan forløber afslutningsdebatten
Afslutningsdebatten starter i år klokken 8, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder sin tale. Han har taletid en time, hvor han vil redegøre for den indenrigs- og udenrigspolitiske situation.

Her efter skal der på skift en ordfører fra hvert parti op på talerstolen. De har hver ti minutter til deres indlæg. Rækkefølgen er bestemt efter partiets størrelse i Folketinget, og talerækken ser således ud:

  • Socialdemokratiet, Mette Frederiksen
  • Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl
  • Venstre, Britt Bager
  • Enhedslisten, Pernille Skipper
  • Liberal Alliance, Christina Egelund
  • Alternativet, Carolina Magdalene Maier
  • Radikale Venstre, Morten Østergaard
  • SF, Pia Olsen Dyhr
  • Konservative, Mette Abildgaard
  • De fire nordatlantiske medlemmer har herefter hver især ti minutter.

Efter hvert ordførerindlæg er der afsat 45 minutter til, at folketingsmedlemmerne kan komme med korte bemærkninger til indlægget på højst et minut.

Derefter får Lars Løkke igen ordet, og han har så 30 minutter til at kommentere indlæggene. Bagefter er der mulighed for, at folketingsmedlemmerne kan komme med korte bemærkninger til Løkke. Og når runden med korte bemærkninger er overstået, er der afsat tid til eventuelle privatistindlæg på højst fem minutter.

Herefter er det tid til anden runde af ordførerindlæg, hvor taletiden er halveret til fem minutter, og hvor der bagefter er adgang til korte bemærkninger på 30 sekunder fra højst tre medlemmer.

Endelig går statsministeren op på talerstolen for tredje og sidste gang og tager ordet. Løkke har her 15 minutter at tale i, hvorefter der er afsat 30 minutter til korte bemærkninger.

Du kan følge hele debatten på Altinget fra klokken 8 og helt til den bitre ende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00