Højdepunkter fra valgaftenen: "Danskerne har sendt et meget, meget vigtigt signal"

Forsvarsforbeholdet bliver afskaffet på en aften med lav valgdeltagelse og et historisk stort EU-ja. Altinget liveblogger og fanger resultater og reaktioner fra aftenens valgfest.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V) omfavner hinanden til partilederdebatten, der fandt sted efter en markant sejr til ja-siden.
Statsminister Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V) omfavner hinanden til partilederdebatten, der fandt sted efter en markant sejr til ja-siden.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Frederik Gjersen Hansen

Vælgerne har nu sat deres kryds, og forsvarsforbeholdet bliver afskaffet.

66,9 procent har placeret deres kryds ved et 'ja', mens 33,1 procent har sagt nej. 2,8 millioner vælgere har stemt, hvilket svarer til en valgdeltagelse på 65,8 procent.

Klokken 23.30: Tak for i aften

Livebloggen er slut for i aften. I morgen samler Altinget op med flere nedslag og reaktioner på afstemningen. 

Læs også

Klokken 23.27: Enhedslisten vil stemme for fredsbevarende missioner i EU

Hos Enhedslisten tager man bestik af aftenens resultat.

"Der er ikke nogen tvivl om, at Enhedslisten nej har været fuldtonet," siger partiets politiske ordfører, Mai Villadsen.

Hun understreger samtidig, at Enhedslisten ikke vil sidde og "surmule i et hjørne" fremover.

“Vi kommer stadig til at arbejde for og stemme for fredsbevarende missioner," siger hun. 

Klokken 23.22: Vermund vil holde kort snor i ja-partierne

Pernille Vermund (NB) erkender nederlaget i aftenens partilederdebat. Men formanden kigger nu fremad.

"Vores vigtigste opgave bliver at holde de her meget EU-begejstrede partier i kort snor," siger hun.

Vermund udtrykker i samme ombæring sin skepsis overfor effektiviteten i EU's forsvarsarbejde.

"Jeg er for et stærkt forsvar, men jeg er bestemt ikke for at vi skal sende danske soldater ud og tro, at det er det, der skaber demokrati rundt omkring," siger hun.

Klokken 23.15: Tyskland og Frankrig glæder sig over styrket europæisk forsvarssamarbejde

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, er begejstret over nyheden om det skrottede danske forsvarsforbehold. 

"I dag stemte det danske folk for at melde sig ind i den europæiske forsvarspolitik. Det er en fantastisk nyhed for Europa. Vi er stærkere sammen," skriver han. 

Også Annalena Baerbock, Tysklands udenrigsminister, har bemærket afstemningens resultat. 

"Danmark har i dag taget en historisk beslutning om at flytte Europa endnu tættere sammen. EU's modsvar til Rusland krig mod Ukraine er en tættere sikkerheds-og forsvarspolitik. Hvert skridt vi hver især tager, gør os stærkere i mødet med disse tektoniske ændringer," skriver hun.

Klokken 23.05: Stemmerne er talt op

Så er samtlige stemmesedler talt op i landets valgkredse. 

65,8 procent af vælgerne har stemt. Af dem valgte 66,9 procent at stemme ja, mens 33,1 procent har stemt nej.

Klokken 22.56: Festen er død hos Dansk Folkeparti

Mens festen buldrer løs hos ja-partierne, ser det ganske anderledes ud i Snapstinget på Christiansborg, hvor DF holdt til indtil nu.

Klokken 22.41: Foreløbig ja-rekord i Rudersdal Kommune

Indtil videre er stemmerne talt op i 76 ud af 98 kommuner.

Rudersdal løber foreløbigt med rekorden i det største antal, der har sagt ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet. Her har 80,8 procent procent af vælgerne sagt ja til at skrotte forbeholdet.

I den anden grøft er Frederikshavn den mest EU-skeptiske valgkreds. 41,7 procent har sagt nej til afskaffelsen. På Læsø, der er en del af Frederikshavns valgkreds, har 49,6 procent sagt nej. 

Læs også

Klokken 22.24: Ursula von der Leyen byder Danmark velkommen i europæisk forsvarssamarbejde

Formand for EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, glæder sig over at få dansk ekspertise med i det europæiske forsvarssamarbejde. Hun byder danskernes beslutning om at afskaffe forsvarsforbeholdet velkommen.

"Jeg er overbevist om, at både Danmark og EU vil få gavn af denne beslutning," skriver hun på Twitter.

Du kan læse mere om, hvordan EU-toppen reagerer på afstemningen her.

Klokken 22.15: Statsministeren holder sejrstale

Statsminister Mette Frederiksen er ganske tilfreds med aftenens resultat. Hun noterer sig, at et "overvældende flertal" har sagt ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet.

"Når der igen er krig på vores kontinent, så kan man ikke være neutral," siger hun.

"I aften har Danmark sendt et meget, meget vigtigt signal. Vi har sendt et signal til vores allierede, og vi har sendt et klart signal til Putin.  
Vi har vist, at når Putin invaderer et frit og uafhængigt land, så rykker vi andre tættere sammen."

Klokken 22.10: "En lille mur er væltet"

Den tidligere premierminister i Italien, Enrico Letta, mener, at det danske ja betyder, at "endnu en lille mur er væltet."

Klokken 22.00: Lykønskninger til statsministeren fra europæiske kolleger

Mette Frederiksen er den første statsminister, som er lykkedes med at afskaffe et forbehold til EU. Det er da også blevet bemærket i udlandet, fortæller hun. 

"SMS'erne tikker ind fra kollegaer i Europa, som er glade på vores vegne," siger hun til DR. 

"Dermed står vi i aften mere samlet, end vi nogensinde har gjort på europapolitikken. Det synes jeg er vigtigt i en tid med meget splittelse."

Klokken 21.48: "Vi bliver nødt til at kæmpe for det, vi holder af"

I Venstres festlokale på Christiansborg bliver der viftet med flag i partiets farver. Bag det blå hav står formand Jakob Ellemann-Jensen på scenen og smiler. 

"Når Rusland angriber et frit Ukraine, så sender vi våben til deres frihedskamp," indleder han.

"Så rykker vi sammen og stemmer ja. I Venstre ved vi, at man skal tage ansvaret på sig. Man skal engagere sig, man skal stille op. Det er, hvad Danmark har gjort i dag." 

Partilederen glæder sig over resultatet og det signal, det sender til omverdenen. Og at danskerne ifølge ham nu har taget ansvaret på sig.

"Vi bliver nødt til at kæmpe for det, vi holder af," siger han.

Klokken 21.35: Fjer i statsministerens hat

På Twitter skyder Alternativets Torsten Gejl med skarpt efter statsminister Mette Frederiksen. Gejl havde gerne set, at krigen i Ukraine var udeblevet i diskussionen om afskaffelsen af forsvarsforbeholdet. 

Klokken 21.30: "Vi skriver danmarkshistorie i dag"

Og så er der tikket kommentarer ind fra Radikales Venstres afstemningsfest i Kødbyen. 

”Vi skriver danmarkshistorie i dag. Hvis målingerne holder, så har danskerne aldrig ved en folkeafstemningen sagt tydeligere ja til Europa og til det europæiske fællesskab. Jeg havde dog håbet på en højere valgdeltagelse," siger Sofie Carsten Nielsen.

”Vi melder os nu ind på holdet, der vil samarbejde om forsvar, fred og sikkerhed i Europa. Vi har ført en kampagne, hvor vi har talt om Danmarks rolle i Europa - og Europas rolle i verden. I dag siger vi ja til hinanden, fordi vi tror på, at sammenholdet fremmer freden."

Klokken 21.18: Holger og konen siger ja til unionen

Holger K. Nielsen - og konen - er nu spottet sammen med skatteminister Jeppe Bruus (S), der takker for samarbejdet.

Klokken 21.03: Over hver tredje stemme er talt op

Mere end en million stemmer er nu talt op. Det er 36,3 procent af stemmerne, og dermed er mere end hver tredje stemme nu optalt.

Klokken 20.57: Messerschmidt vil have flere folkeafstemninger og mindre EU

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, er i færd med sin tabertale. Her kritiserer han blandt andet indholdet i ja-siden kampagner. 

”Der er ingen tvivl om, at mange har stemt under påvirkning af krigen i Ukraine. Vi har set, hvordan ja-partierne har ført kampagne på krigen i Ukraine, har klædt sig i de ukrainske farver og har haft svært ved at forklare, hvordan det så kan være, at hovedparten af EU’s militære engagement foregår i Afrika,”

"Men sådan er virkeligheden, og den virkelighed vi nu står overfor, er, at nu skal vi ikke bare kæmpe for danskernes sag i al almindelighed. Nu skal vi også holde øje med, hvordan ja-partierne forvalter det ansvar, som de har påtaget sig i aften," siger han. 

Samtidig opfordrer Messerschmidt til flere folkeafstemninger i fremtiden. 

"Vi vil gerne have flere folkeafstemninger, hvor man kan vælge mindre og ikke kun mere EU," siger han.

Klokken 20.42: Inger Støjberg besøger Christiansborg for første gang siden rigsretssagen

Tidligere udlændingeminister Inger Støjberg er her til aften også til valgfest på Christiansborg. Her blev hun erklæret uværdig til at sidde, da hun blev dømt i rigsretten.

Støjberg har i forbindelsen med afstemningen om forsvarsforbeholdet ført valgkamp sammen med Kristian Thulesen Dahl (DF).

"Jeg skal lige ind og fornemme Christiansborg. Det er første gang jeg er her, siden jeg blev smidt ud af Folketinget," siger hun til DR.

Klokken 20.34: "Nu tager vi ansvar selv"

Søren Pape Poulsen (K) har overtaget en af flere talerstole på Christiansborg.

"Danskerne har stemt og bestemt, at vi skal sige ja til et fælles forsvarssamarbejde i Europa selvsamme dag, som Rusland har lukket for gassen til Danmark. Det kan næsten ikke blive mere symbolsk," siger han.

Partiformanden understreger, at USA og Nato stadig er Danmarks vigtigste allierede forsvarsmæssigt. Men han glæder sig over, afskaffelsen af forsvarsforbeholdet. 

"Det er tid til, at vi tager ansvar for vores egen baghave. Det er slut med at ringe til USA og spørge, om de ikke lige kan sende nogen. Nu tager vi ansvar selv,” siger han.

Klokken 20.23: Radikale på vej til valg-fest i Kødbyen

Radikale Venstre sætter sin lid til de foreløbige exit-polls og har allerede åbnet de første flasker champagne. Partiet er nu på vej til fest i Kødbyen for at fejre afskaffelsen af retsforbeholdet. 

Klokken 20.15: "Jeg tror omstændighederne omkring folkeafstemningen har gjort det svært for nej-siden"

Mens der er brede smil hos ja-partierne, er stemningen knap så god hos Dansk Folkeparti. 

Da de første målinger tonede frem på skærmene i partiets festlokale, kunne de første buh-lyde høres.

Partiets MEP'er, Peter Kofod, har da heller ikke ligefrem armene i vejret. 

"Jeg synes selvfølgelig det er ærgerligt, hvis et stort flertal af danskerne foretrækker noget andet end det, vi anbefalede. Men jeg forstår også demokratiets spilleregler," siger han til DR og tilføjer:

"Jeg tror, omstændighederne omkring folkeafstemningen har gjort det svært for nej-siden. Men jeg synes, vi har ført en god valgkamp."

Klokken 20.06: Exit-poll varsler en afskaffelse af forsvarsforbeholdet

De første exit-polls er nu tikket ind. Der tegner sig et billede af et rungende ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet. 69,1 % har ifølge målingen stemt ja, mens 30,9 procent har stemt nej.

Klokken. 20.00: Valgstederne lukker. SF tror på en god aften

De sidste valgsedler er foldet sammen og lagt i stemmeboksene, som nu er blevet lukket.

I SF's festlokale på Christiansborg holder Holger K. Nielsen tale. Det forhenværende folketingsmedlem, der tidligere sammen med konen har sagt nej til unionen, anbefaler nu et ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet. 

"Jeg tror på en god aften," siger han.

Klokken 19.40: Lavere valgdeltagelse end i 2015 på samme tid

Ifølge Ritzau er valgdeltagelsen på 61,6 procent lige nu.

Det er 5,1 procentpoint lavere, end da vælgerne sagde nej til at afskaffe retsforbeholdet i 2015 på samme tid.

Klokken 19.30: Gajol-pakker og besøg fra Bruxelles hos Venstre

Hos Venstres valgfest bliver der lige nu uddelt Gajol-pakker til den søde tand. "Stem ja" lyder budskabet på pakkerne.

Og så er der besøg fra parlamentet i Bruxelles i form af Søren Gade (V). Den tidligere forsvarsminister har før været imod en afskaffelse af forsvarsforbeholdet. Men nu mener han altså, at det skal skrottes. 

"Det gav tidligere ikke mening at sende vores forsvar ud på flere opgaver, da vi ikke havde kapaciteten til det. Men efter det nationale kompromis, hvor vi øger forsvarsbudgettet til to procent af bnp, så er der ingen grund til at opretholde forsvarsforbeholdet," siger han til DR.

Klokken 19.19: Forsvarsministeren fejrer intet endnu

Smilene er brede hos ja-siden her til aften. Det gælder da også hos forsvarsminister Morten Bødskov (S). Ministeren er dog ikke klar til at åbne champagnen endnu. 

"Jeg har alt for meget erfaring med afstemninger til at fejre noget endnu," siger han til DR. 

På Twitter opfordrer Bødskov også til et ja:

Klokken 19.00: Velkommen til aftenens valg-blog

Så er der én time til, at stemmeurnerne lukker i. Der begynder så småt at blive hældt våde varer i glassene på partikontorerne på Christiansborg.

Der er altså stadig mulighed for at finde sit lokale valgsted og få sat krydset. Peter Skaarup (DF) er en af de politikere, der har trodset regnvejret og har sat sit kryds:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00