Løkke: Børnechecksag er uden historisk sidestykke

DOKUMENTATION: Venstres formand Lars Løkke Rasmussen har i et brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) appelleret til, at der findes en fælles løsning på sagen om børnecheck til EU-borgere. Læs hele brevet her.
Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Redaktionen
Kære statsminister

Igennem mange måneder har Danmark administreret udbetalinger af børnecheck til EU-borgere i strid med ordlyden i § 2, stk. 1, nr. 7 i lovbekendtgørelse nr. 964 af 19/09/2011. Udbetalingerne er sket uden, at regeringen har bragt lovgivningen i overensstemmelse med administrationen eller i det mindste sikret sig parlamentarisk opbakning. Det er demokratisk set stærkt angribeligt og uden historisk sidestykke.

Regeringen har nu sendt et lovforslag i høring, som reelt gør op med det optjeningsprincip, der er vedtaget af Folketinget og skaber en situation helt uden værnsregler, hvor EU-borgere med arbejdsophold i Danmark uden videre kan sende en dansk børnecheck ud af landet. Som du ved, har Venstre entydigt markeret, at vi ikke kan støtte dette forslag, som heller ikke nyder folkelig opbakning. På baggrund af de øvrige partiers tilkendegivelser må det da også konstateres, at der aktuelt ikke er flertal for forslaget.

Over for det tegner der sig umiddelbart et flertal for det beslutningsforslag, som Det Konservative Folkeparti har tilkendegivet at ville fremsætte, der pålægger regeringen at administrere efter den allerede vedtagne danske lov.

På baggrund af skatteministerens udtalelser i gårsdagens aviser forekommer det uklart, hvordan regeringen vil administrere udbetalingen af børnechecken, hvis regeringens forslag stemmes ned, og / eller det omtalte beslutningsforslag vedtages.

Fakta
Sagen kort

Den danske regering har på baggrund af en henstilling fra EU-Kommissionen siden 9. juli 2013 bedt Udbetaling Danmark rette administrationen af udbetaling af børnecheck til EU-borgere, så der administreres i "overensstemmelse med EU-retten".
EU-Kommissionen var kritisk over for det danske "tilknytningskrav" eller "optjeningsprincip", som betød, at for at få fuldt udbetalt børnecheck skal man have været i Danmark i mindst to ud af de seneste 10 år. Ifølge Skatteministeriet er antallet af udenlandske statsborgere, der modtog ydelse til børn bosat udenfor Danmark ca. 4.800 i 2012.

Lovforslaget, der skal bringe loven i overensstemmelse med EU-retten, skulle oprindeligt have været fremsat i november. Forslaget blev sendt i høring 24. februar.

Jeg skal ikke skjule, at jeg finder denne situation, der alene kan tilskrives regeringens passivitet, helt uholdbar. Regeringen har været passiv i dialogen med Kommissionen om rækkevidden af EU-retten.

Regeringen har undladt at opbygge europæiske, politiske alliancer, selvom jeg senest har noteret mig, at kansler Merkel under sit besøg i London tog afstand fra tanken om EU som social union. Regeringen har undladt at udvikle alternativer til den gældende danske lov, som kunne forfølge lovgivningens oprindelige intention på en måde, der er i overensstemmelse med den vurdering af EU-retten, som regeringen øjensynlig deler med Kommissionen.

I stedet har regeringen - efter mere end et halvt års passivitet - forsøgt at slå sig igennem med et lovforslag, som er et politisk knæfald for en alt for vidtgående fortolkning af arbejdstagernes frie bevægeligheds praktiske betydning. Det kan aldrig have været intentionen med arbejdstagernes frie bevægelighed, at f.eks. en bulgarsk sæsonarbejder kan sende en check, der er afstemt efter danske leveomkostninger, hjem til et land, hvor EUs egne ansatte kun får udbetalt 42 pct. af den løn, en EU-ansat med tjenestested i Danmark oppebærer.

Jeg skal derfor indtrængende anmode dig om personligt at sætte dig i spidsen for politiske forhandlinger, der kan løsne denne fastlåste situation på en måde, der - foreneligt med EU-retten -  kan nyde såvel parlamentarisk opbakning og folkelig forståelse. Foruden selve optjeningsperioden kunne f.eks. spørgsmålet om omlægning til fradrag, bopælskrav og/eller indeksering af checken efter national købekraft indgå som elementer i en løsning.

Venstre er varme tilhængere af Det Indre Marked og den frie bevægelighed, som ubetinget har bidraget til dansk velstand. Jeg forstår, at vi deler denne grundholdning. Med dette følger en fælles forpligtelse til at indrette dansk lovgivning på en måde, som på en og samme tid er i overensstemmelse med EU-rettens grundlæggende principper, sund fornuft og folkelig opbakning. Jeg medgiver, at regeringens lovforslag bidrager til det første, men til gengæld modvirker det ubetinget det sidste. Det Konservative Folkepartis beslutningsforslag, som Venstre - dersom vi ikke efterlades med andre valg - politisk må støtte op om, bidrager ubetinget til det sidste, men efterlader en vis tvivl om det første.

Det vil derfor være mere end almindeligt trist, hvis regeringen af ren stædighed afstår fra at finde en politisk, juridisk og folkelig holdbar løsning. Jeg står gerne til rådighed for et personligt møde med dig om dette straks efter Folketingets mødefrie uge.

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00