Løkke og Moderaterne går tilbage i ny måling: Personsager er begyndt at slide på partiet

Det har været nogle turbulente uger for Moderaterne, lyder det fra politisk ordfører Monika Rubin, efter at partiet i en ny måling står til at miste fire mandater. Kombinationen af personsager og udebleven politik er en farlig cocktail for et parti, konstaterer politisk redaktør.

"Stemningen af at være et helt nyt parti med en ny måde at gøre tingene på er ved at fordufte. Nu ligner Moderaterne snarere alle andre partier," siger politisk redaktør på Altinget, Esben Schjørring, oven på ny måling.
"Stemningen af at være et helt nyt parti med en ny måde at gøre tingene på er ved at fordufte. Nu ligner Moderaterne snarere alle andre partier," siger politisk redaktør på Altinget, Esben Schjørring, oven på ny måling.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Indtil nu har Moderaterne har været SVM-regeringens humlebi, der er fløjet højt, mens regeringen samlet set er faldet.

Men det er ikke længere tilfældet.

Hvis der var valg i dag, ville Moderaterne nemlig gå fire mandater tilbage i forhold til valgresultatet i november, hvor partiet kom ind i Folketinget med 16 mandater.

Det viser en ny måling, som Epinion har foretaget for Altinget og DR.

Målingen kommer oven på en turbulent uge for Moderaterne, hvor partiet har været i strid modvind. Søndag kunne TV 2 nemlig dokumentere, hvordan partiets nu tidligere kulturordfører Jon Stephensen har sendt grænseoverskridende beskeder til en 19-årig kvinde og partifælle, hvor han blandt andet uopfordret har skrevet, at hun "er smuk og har den lækreste krop".

Vi ved, at kombinationen af personsager og udebleven politik er en farlig cocktail for et parti.

Esben Schjørring
Politisk redaktør, Altinget
Der er sat et foreløbigt punktum i sagen, efter at formand Lars Løkke Rasmussen har sendt Jon Stephensen på orlov indtil efteråret. Alligevel er det svært at konkludere andet, end at personsagerne – især om Jon Stephensen – er begyndt at slide på vælgernes tillid på et "mere kritisk niveau end før".

Det vurderer Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring.

"Stemningen af at være et helt nyt parti med en ny måde at gøre tingene på er ved at fordufte. Nu ligner Moderaterne snarere alle andre partier."

Samtidig har regeringen endnu ikke nået andet end afskaffelsen af store bededag, hvad angår de store samfundsforandrende reformer, som især Lars Løkke Rasmussen har talt så meget om. Det er formentlig heller ikke uden betydning for Moderaternes vælgere, lyder det fra Esben Schjørring.

"Vi ved, at kombinationen af personsager og udebleven politik er en farlig cocktail for et parti."

Læs også

Massiv tilbagegang i regeringen

Selvom regeringen stort set er gået tilbage, lige siden den blev dannet i december, har det hidtil nærmest alene været Socialdemokratiet og Venstre, der er stået for den tilbagegang.

De to partier ligger fortsat markant under valgresultatet, men har dog umiddelbart stabiliseret sig på omtrent 21 procent for Socialdemokratiets vedkommende og ni procent for Venstres.

Med Moderaternes tilbagegang er regeringen imidlertid alligevel længere end nogensinde fra det flertal, den havde bag sig for under et halvt år siden:

Hvis der var valg i dag, ville regeringen kun få sammenlagt 66 mandater.

 
Læs også

Politisk ordfører: Det har været turbulente uger

Altinget har forsøgt at få et interview med enten politisk ordfører Monika Rubin eller gruppeformand Henrik Frandsen, men det har ikke været muligt.

I et skriftligt svar maner politisk ordfører Monika Rubin dog til ro:

"En meningsmåling er på ingen måde lig med et valgresultat. Den er blot et øjebliksbillede, og derfor går vi i Moderaterne ikke så højt op i meningsmålinger. Vi lå længe under spærregrænsen, ingen troede på os, og nu sidder vi i regering. Så vi er generelt optimistiske."

Vi lå længe under spærregrænsen, ingen troede på os, og nu sidder vi i regering. Så vi er generelt optimistiske.

Monika Rubin
Politisk ordfører, Moderaterne
Men – erkender hun – det har været "nogle turbulente uger" for Moderaterne, hvor det "har været svært" for partiet at tale politik.

"Det er ikke så mærkeligt, hvis det giver udslag i meningsmålingerne," skriver Monika Rubin, der også peger på afskaffelsen af store bededag som en mulig årsag til tilbagegangen.

"Jeg er dog overbevist om, at til næste valg, når vi har gennemført de reformer, som vi gik til valg på – for vores velfærd, sundhed, forsvar og så videre – så vil meningsmålingerne vise noget andet, end de gør nu."

Sværere at finde slagtekniven frem som regeringsparti

Det kan dog blive svært for partiet at skille sig ud, så længe det sidder i ministerkontorerne, lyder det fra politisk redaktør Esben Schjørring.

"Når man indgår i en flerpartiregering, får man magt. Men man mister også muligheden for at profilere sig skarpt," siger han. 

Derfor er det også Liberal Alliance sammen med Konservative og Radikale, der kommer med opsigtsvækkende og nytænkende forslag som for eksempel at afskaffe efterløn og Arne-pensionen, forklarer Esben Schjørring.

"Den position havde Moderaterne før. Det var dem, der turde finde slagtekniven frem, når de gik ind i stalden, hvor de hellige køer i dansk politik opholder sig," siger han.

Altinget har stillet en række opfølgende spørgsmål til Moderaterne om håndteringen af Jon Stephensen-sagen og om, hvorvidt partiet vil gøre noget anderledes for at vende udviklingen. Men den henvendelse er partiet ikke vendt tilbage på.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Monika Rubin

Politisk ordfører, Moderaterne, statsrevisor, MF (M), læge, Herlev Hospital
cand.med. (Københavns Uni.), ph.d. (Københavns Uni., 2023)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)

0:000:00