Sådan står partierne lige nu: Fire grafer giver dig overblikket

En ny måling fra Altinget og DR, der er foretaget af Epinion, giver en status på dansk politik lige nu. Vi har kogt det ned til fire grafer. Og én af dem rummer en god nyhed for Venstre.

Langt de flest målinger har været temmelig trist læsning for Venstre de seneste mange måneder. Og den nyeste, hvor partiets opbakning igen ligger på under ti procent, er ingen undtagelse. Men ser vi på SVM-regeringens og partiledernes popularitet, gemmer der sig en god nyhed for partiet.
Langt de flest målinger har været temmelig trist læsning for Venstre de seneste mange måneder. Og den nyeste, hvor partiets opbakning igen ligger på under ti procent, er ingen undtagelse. Men ser vi på SVM-regeringens og partiledernes popularitet, gemmer der sig en god nyhed for partiet.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupRasmus Lauge Winding

 

Løkkes tropper falder med resten af regeringen

Socialdemokratiet og Venstre ligger fortsat markant under valgresultatet. Og for første gang går det tredje regeringsparti, Moderaterne, også betydeligt tilbage. Fire mandater færre end i november ville det blive til, hvis det var valg i dag.

Mens Socialdemokratiet lader til at have stabiliseret sig på 21 procent, ligger Venstre for tredje måling i træk på omtrent ni procent. Og med Moderaternes tilbagegang er regeringen nu længere end nogensinde fra det flertal, den havde bag sig for under et halvt år siden.

Læs også

SF og Liberal Alliance fortsætter derimod himmelflugten og er ifølge målingen klart det andet- og tredjestørste parti i Folketinget.

Mens de to partier hidtil har været i opposition til blandt andet regeringens beslutning om at afskaffe store bededag og forslaget til en omfattende kandidatreform, var de begge – sammen med Dansk Folkeparti og Radikale – en del af flertallet bag den finanslov, der blev indgået i den forgangne uge.

Det fik Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, til at konstatere, at vi nu har "sort på hvidt, hvem der udgør den samarbejdsvillige opposition". Og det bliver interessant at følge, hvilken betydning det får de kommende måneder.

Læs også

Mette Frederiksen bremser tilsyneladende nedturen

I marts var der for første gang nogensinde flere vælgere, der vendte tommelfingeren ned over for statsminister Mette Frederiksen end vælgere, der vendte den op.

Det er der fortsat. Men udviklingen lader nu alligevel til at være vendt en smule.

Det er endnu langt til den historisk høje popularitet under covid. Men der er nu både flere, der mener, hun klarer sig godt, og færre, der mener, hun klarer sig dårligt, end der var i marts.

Det kunne tyde på, at det er ved at stabilisere sig på et nyt niveau, som ikke umiddelbart er hverken kritisk eller unormalt for en statsminister.

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet står dog stadig foran et stort slag om seniorpensionen, selvom hun i den forgangne uge banede noget af vejen for at trække i land på pensionsplanerne i regeringsgrundlaget.

Læs også

Én dagsorden er vigtigere end alle andre 

Sundhed er ubetinget den dagsorden, der er vigtigst for vælgerne. Næsten hver tredje har svaret, at det er netop det område, der er vigtigst for dem. Og der er, ligesom det længe har været tilfældet, langt ned til det næstvigtigste område; miljø og klima.

Sundhed er ikke kun en vigtig dagsorden for vælgerne. SVM-regeringen lagde allerede i regeringsgrundlaget op til, at netop det område var et, der skulle leveres på. For sundhedsvæsenet er i reel krise med massiv personalemangel og lange ventelister, lader der til at være bred enighed om.

Regeringen har præsenteret en akutpakke. Og der er kommet en genopretningsplan for kræftområdet, efter DR i slutningen af marts kunne afsløre, hvordan kræftsyge patienter er blevet ulovligt fejlinformeret om behandlingsmuligheder på Aarhus Universitetshospital.

Men den helt store reform af sundhedsvæsenet ligger efter alt at dømme et stykke ude i fremtiden. For nu venter regeringen på anbefalingerne fra Sundhedsstrukturkommissionen, der kommer om et års tid.

En god nyhed for Venstre 

Langt de flest målinger har været temmelig trist læsning for Venstre de seneste mange måneder. Og den nyeste, hvor partiets opbakning igen ligger på under ti procent, er ingen undtagelse.

Men ser vi på SVM-regeringens og partiledernes popularitet, gemmer der sig en god nyhed for partiet: Der klarer topfolkene Troels Lund Poulsen og især Stephanie Lose sig relativt godt.

Hverken Stephanie Lose eller Troels Lund Poulsen er ellers blevet udråbt af politiske kommentatorer som de helt store billetsælgere. Og det er selvfølgelig heller ikke givet, at populariteten bliver vekslet til stemmer. Men de to, der lige nu tegner toppen af Venstre, er i hvert fald langt fra den bundplacering, som partiets sygemeldte formand har indtaget.

Den med afstand mest populære minister er fortsat miljøminister og tidligere sundhedsminister Magnus Heunicke, mens Pia Olsen Dyhr er den partileder, som flest vælgere er postivt stemt over for.

Og så er det desuden værd at bemærke, at justitsminister Peter Hummelgaard er røget et stykke ned ad listen siden seneste måling. Hvor der for en måned siden var 22 procent, der var positivt stemt, og 20 procent, der var negativt stemt, er der nu henholdsvis 17 procent og 28 procent.

Peter Hummelgaard har da også været ret heftigt i vælten de seneste uger, efter B.T. kunne afsløre, hvordan han på fire ud af syv tilfældige morgener holdt ulovligt parkeret foran sine børns institution på Amager.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00