Lokalpolitikere accepterer at gå på kompromis med demokratiet under coronakrisen

RUNDSPØRGE: Beslutningskraften i kommunerne har været stærkt centraliseret under covid-19-krisen. Trods demokratiske udfordringer melder lokalpolitikere sig tilfredse. Men mindretal føler sig klemt.

I Købnhavns Kommune kritiseres ledelsen under covid-19-krisen for at være udemokratisk, fordi partier uden fagborgmestre ikke deltager i kriseledelsen.
I Købnhavns Kommune kritiseres ledelsen under covid-19-krisen for at være udemokratisk, fordi partier uden fagborgmestre ikke deltager i kriseledelsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Umiddelbart efter at regeringen 11. marts lukkede store dele af Danmark ned på grund af coronakrisen, aktiverede kommunerne deres kriseberedskab.

Det lagde den afgørende beslutningskraft i hænderne på udvalgte ledende embedsmænd og centrale politikere som borgmestre og rådmænd.

I de efterfølgende mange uger har den daglige demokratisk funderede ledelse derfor i høj grad været erstattet af krise- og kommandostyring.

Det har sat kommunalpolitikere med sæde i ellers centrale udvalg i forhold til krisehåndteringen mere eller mindre uden for indflydelse. Trods demokratiske dilemmaer har mange af de samme politikere mest ros tilovers for den måde, situationen er håndteret på.

En super øjenåbner for vi lokalpolitikere, at vores embedsmænd kan så meget helt uden os.

Søren Peschardt (S)
Medlem af økonomiudvalget i Vejle Kommune

Det viser en rundspørge, Altinget har gennemført blandt udvalgte politikere i landets syv største kommuner.

”Samlet set er det håndteret rigtig godt. En super øjenåbner for vi lokalpolitikere, at vores embedsmænd kan så meget helt uden os,” skriver Søren Peschardt (S) fra Vejle byråd i sit svar til Altinget.

Samme oplevelse har Diana Mose Olsen (SF), der er formand for børn- og familieudvalget i Esbjerg Kommune.

”Jeg har følt mig meget fint inddraget og involveret,” skriver hun i sit svar.

Hurtige beslutninger presser
På trods af mange roser til forvaltningernes håndtering af coronakrisen så er der stor enighed på tværs af de 30 politikere, Altinget har været i kontakt med, om at det lokale demokrati de seneste uger har befundet sig i lidt af en undtagelsestilstand.

Dokumentation

Altingets rundspørge

Altinget har taget kontakt til medlemmer af økonomiudvalget samt udvalg med ansvar for daginstitutioner og folkeskoler i landets syv største kommuner.

30 politikere har svaret på Altingets henvendelse. Besvarelserne tager afsæt i følgende spørgsmål:

  • Hvordan har det været at være demokratisk valgt lokalpolitiker her under covid-19-krisen? Føler du dig tilstrækkeligt inddraget?

Supplerende til medlemmer af børne- og skoleudvalg:

  • Har du oplevet at være blevet tilstrækkeligt inddraget i de beslutninger, der i din kommune er truffet i forbindelse med genåbningen af skoler og daginstitutioner?

Supplerende til medlemmer af økonomiudvalg:

  • Har du oplevet demokratiske udfordringer i den måde, krisen er blevet/bliver håndteret i din kommune? 

Besvarelserne er afgivet mellem den 24. april og den 29. april 2020.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00