Lykketoft: Skattely skaber grotesk ulighed

UDVIKLING: Man skal globalt insistere på, at rige mennesker og virksomheder betaler skat i de lande, hvor de tjener pengene, mener kommende formand for FN’s generalforsamling Mogens Lykketoft (S).

Mogens Lykketoft skifter til efteråret Folketingets formandsstol ud med FN's Generalforsamlings formandsstol.
Mogens Lykketoft skifter til efteråret Folketingets formandsstol ud med FN's Generalforsamlings formandsstol.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Lise-Lotte Skjoldan

Når Mogens Lykketoft til efteråret indtager formandsposten for FN’s Generalforsamling, bliver hovedopgaven at få alle verdens regeringer til at enes om nye, globale mål for en bæredygtig udvikling frem mod 2030.

Men skal man bekæmpe den ekstreme fattigdom verden over, så er det ikke nok at satse på mere økonomisk vækst, heller ikke selvom det er af den bæredygtige af slagsen. Der er brug for at tage et opgør med multinationale selskabers skatteundvigelse.

Det skriver i han i et debatindlæg på Altinget.

“Vi må globalt insistere på, at rige mennesker og rige virksomheder skal betale skat i de lande, hvor de tjener pengene; at vi forener kræfterne i bekæmpelse af skatteflugt og skattesnyd og sætter hårdt mod hårdt over for de øer og lande, der leverer skattely,” skriver Lykketoft i debatindlægget.

Grotest ulighed
Mogens Lykketoft påpeger, at multinationale selskaber i skattely koster udviklingslandene et beløb, der er mere end dobbelt så stort som den globale udviklingsbistand. Derfor skal der gribes ind over for skattely, hvis fattigdommen skal udryddes.

“Verdens ulighed er grotesk, når 80 milliardærer tjener lige så meget som den fattigste halvdel af menneskeheden. Vi kan ikke udrydde den ekstreme fattigdom ved bare at løfte alle i samme takt i en verden med så groteske uligheder i levevilkår og muligheder,” skriver han.

Kampen mod skattely er også central for de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet. EU-parlamentariker Jeppe Kofod (S) er netop blevet valgt til et særudvalg, der i kølvandet på LuxLeaks-afsløringerne skal kigge EU-landenes skattesystemer efter i sømmene. Udvalgets arbejdet skal munde ud i en rapport om allerede seks måneder.

Du kan læse hele Mogens Lykketofts debatindlæg her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00