Måling efter finanslov: De røde fører

STATUS: Ny Norstat-måling må være en skuffelse for især Venstre og Dansk Folkeparti, siger Altingets politiske kommentator. Til gengæld kan Pia Olsen Dyhr (SF) glæde sig.

De blå partier kan mønstre 47,6 procent i den nyeste måling, mens de røde henter 51,1 procent. Regeringen og Dansk Folkeparti har ellers netop indgået en finanslovsaftale, som tilgodeser pensionisterne, og en aftale om at stramme udlændingepolitikken.
De blå partier kan mønstre 47,6 procent i den nyeste måling, mens de røde henter 51,1 procent. Regeringen og Dansk Folkeparti har ellers netop indgået en finanslovsaftale, som tilgodeser pensionisterne, og en aftale om at stramme udlændingepolitikken.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kristine Korsgaard

Hvis man kan tale om en rød blok, står den til en solid føring i den nyeste meningsmåling fra Norstat.

Her får S-formand Mette Frederiksens side 91 mandater, mens Lars Løkke Rasmussens står til 84.

Målingen er gennemført for Altinget og Jyllands-Posten i dagene efter, at regeringen og Dansk Folkeparti landede aftaler om finansloven og om at stramme udlændingepolitikken.

Set i det lys må målingen være ”en stor skuffelse for blå blok”, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Kort efter en finanslov, hvor det for en gangs skyld lykkedes hele blokken at arbejde sammen uden farceagtige episoder, er der ingen belønning hos vælgerne. Tværtimod går statsministerpartiet Venstre tilbage,” siger han.

Artiklen fortsætter under figuren.

 

 

Triste tal for Dansk Folkeparti
Det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken var det helt store dyr for Dansk Folkeparti i forhandlingerne.

Det endte med en aftale, som på mange punkter skal gøre det lettere at sende udlændinge tilbage til oprindelseslandet, når det er muligt. Også selvom de har været i Danmark i mange år og eksempelvis fået uddannelse og arbejde. Og så fik Dansk Folkeparti den omdiskuterede ø, hvor udviste kriminelle og udlændinge på tålt ophold fremover skal bo.

Men resultaterne giver tilsyneladende ikke gevinst i vælgerhavet.

”For Dansk Folkeparti er det triste tal. Partiet står ganske enkelt i stampe, selvom man fik betydelige sejre hjem både i udlændingepolitikken og i forhold til pensionisterne. Partiet ligger stadig på et højt niveau, men der skal et mirakel til, hvis Thulesen skal gentage resultatet fra kanonvalget i 2015,” siger Erik Holstein.

Læs også

Til gengæld har det stor psykologisk betydning for dynamikken i rød blok, at Socialdemokraterne lander på et ”nogenlunde fornuftigt” niveau i målingen, vurderer Holstein:

”Et svækket Socialdemokrati vil få det virkelig svært i regeringsforhandlingerne, selv ved en rød sejr. Derfor er det vigtigt for S, at de nu igen lander på den rigtige side af valgresultatet.”

Mindsker sandsynlighed for valg i januar
Målingen viser mindre forskydninger blandt de røde partier, som kan bekymre Morten Østergaard (R) og glæde Pia Olsen Dyhr (SF).

”Radikale har tabt pusten. Det så ellers ud til, at Morten Østergaard var ved at få fat, så hans parti kunne høste en hel del flere stemmer i bytte for den tabte indflydelse. Men bekræfter andre målinger det aktuelle resultat, er den radikale strategi slået fejl,” siger Erik Holstein.

Til gengæld står SF til 6,3 procent af stemmerne – det bedste resultat i en Norstat-måling længe. Resultatet af et langt, sejt træk, vurderer den politiske kommentator.

”De har kæmpet hårdt for at vende skuden, og hvis SF også kommer over 6 procent ved valget, er krisen afblæst. Det er milevidt fra Søvndals storhedstid, men lige præcis 6 procent udgør historisk set grænsen for, hvornår SF er i krise,” siger han.

Erik Holstein kalder målingen ”gode nyheder” for dem, der håber, at valget kommer senere end i januar.

”Mens stillingen mellem blokkene var fifty-fifty for en måned siden, er der nu igen et nogenlunde sikkert flertal til oppositionen. Det reducerer risikoen for, at Løkke udskriver valg i nytårstalen,” siger han.

 

 

 

Dokumentation

Om målingen

Målingen er foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten på net og telefon i perioden 6.-11. december 2018 blandt 1.219 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse, personlig indkomst og stemme ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale statistiske usikkerhed for partierne er +/- 2,48 procentpoint (Socialdemokratiet). 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00