Massiv modstand mod regeringens eliteplaner

MENINGSMÅLING: Vælgerne køber ikke videnskabsministerens planer om at forkæle elitestuderende med særlige titler og legater. Danske Universiteter støtter dog idéen.
Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsens (K) planer om en styrket elitesatsning på universiteterne har ikke vundet gehør hos vælgerne.

Regeringen vil forkæle de absolut bedste studerende med særlige titler på eksamensbeviset, som det er kendt fra USA, samt muligheden for at få særlige legater og tage ekstra fag på eliteniveau.

Men danskerne rækker tommelfingeren nedad, viser en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk. Et flertal på næsten 52 procent af vælgerne er modstandere af idéen, mens kun godt 36 procent erklærer sig som tilhængere.

Sahl-Madsen er godt tilfreds
Videnskabsministeren ser dog optimistisk på tallene, og mener at flere vil synes om idéen, når de har vænnet sig til tanken.

"Nu laver jeg jo ikke politik ud fra meningsmålinger, men ud fra, hvad jeg mener er rigtigt for Danmark. Når det er sagt, så synes jeg da, at 36 procent er et ganske pænt tal. Når folk har vænnet sig til tanken, og det står klart, at der ikke er nogen, som lærer mindre, fordi de dygtigste får lov at lære mere, så tror jeg sådan set, at der vil være endnu flere, som vil se positivt på ordningen," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Fakta
Sådan har vi spurgt:

Der er forslag om at styrke eliten på universiteterne. De bedste studerende skal favoriseres med særlige titler og mulighed for at få særlige legater. Er du tilhænger af den idé?

Alle vælgere
Ja: 36,4 pct.
Nej: 51,6 pct.
Ved ikke: 12,0 pct.

EL
Ja: 12,7 pct.
Nej: 78,2 pct.
Ved ikke: 9,1 pct.

SF
Ja: 20,2 pct.
Nej: 71,7 pct.
Ved ikke: 8,1 pct.

S
Ja: 20,3 pct.
Nej: 71,3 pct.
Ved ikke: 8,4 pct.

R
Ja: 40,0 pct.
Nej: 50,0 pct.
Ved ikke: 10,0 pct.

V
Ja: 56,4 pct.
Nej: 28,2 pct.
Ved ikke: 15,4 pct.

K
Ja: 61,4 pct.
Nej: 21,1 pct.
Ved ikke: 17,5 pct.

DF
Ja: 36,8 pct.
Nej: 44,3 pct.
Ved ikke: 18,9 pct.

LA
Ja: 64,3 pct.
Nej: 28,6 pct.
Ved ikke: 7,1 pct.


Kilde: A&B Analyse for Altinget.dk

Støtte fra universiteterne
Da hun præsenterede forslaget for regeringens Vækstforum for to uger siden, blev det taget godt imod af Danske Universiteter.

"God idé, så kan vi fastholde tilbud til de bedste danske studerende, så de ikke behøver at rejse til udlandet for at opfylde deres ambitioner. Det betyder måske også, at vi kan tiltrække ambitiøse udenlandske studerende, som jo er vigtigt for et land som Danmark," sagde rektorformand Jens Oddershede til Berlingske Tidende.

Det er underligt at bruge penge på elitesatsninger i en tid, hvor uddannelserne generelt bliver udhulet. På den måde er ministerens forslag for elitært.

Rasmus Prehn (S)
Forskningsordfører

S: Underlig prioritering
Trods universiteternes støtte til en regulær elitesatsning, så er SF imod forslaget ligesom også Socialdemokraterne er meget lunkne.

"Vi har ikke noget imod, at man gør noget for eliten. Men det er ikke særligt vigtigt for os. Og hvis man ikke tilhører den absolutte elite, skal man også have mulighed for at dygtiggøre sig ved at tage flere fag," siger forskningsordfører Rasmus Prehn (S).

Han forstår godt, at flertallet af vælgerne siger fra over for regeringens eliteplaner.

"Det er underligt at bruge penge på elitesatsninger i en tid, hvor uddannelserne generelt bliver udhulet. På den måde er ministerens forslag for elitært," siger Rasmus Prehn.

K-vælgere med på elitesatsning
Mens et stort flertal af oppositionens vælgere er imod en elitesatsning, så har regeringen flertallet af de borgelige vælgere med sig, bortset fra Dansk Folkepartis vælgere, der ligesom de Radikales vælgere er meget delte i spørgsmålet.

Men videnskabsministeren kan altså godt bruge forslaget til at profilere sig blandt de borgerlige vælgere, hvor især de Konservatives vælgere er med på elite-forslaget. Blandt K-vælgerne er godt 61 procent tilhængere af forslaget og kun 21 procent er imod.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Sahl-Madsen

Administrerende direktør, CoC Playful Minds, bestyrelsesformand, onecollection/House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

Jens Oddershede

Fhv. SDU-rektor, professor em., bestyrelsesmedlem, Lunds Universitet, museumsrådet for Danmarks Nationalmuseum
cand.scient. i fysik og kemi (Aarhus Uni. 1970), dr.scient. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00