Mens Christiansborg afsætter milliarder, forbereder psykiatrien sig på nye besparelser

Psykiatrien i regionerne indfører flere steder ansættelsesstop og forbereder sig på nye besparelser, mens regeringen lige har annonceret, at der er et milliardløft på vej. Altinget har bedt en sundhedsøkonom forklare, hvordan de to ting hænger sammen. 

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Andreas WindSimon Lessel

Selvom regeringen kunne præsentere et milliardløft af psykiatrien over de næste syv år i finansloven, kan der stadigvæk blive behov for besparelser i næste års budgetter.

Sådan lyder det flere steder i landet.

Fire ud fem regioner giver overfor Altinget udtryk for en presset økonomi i psykiatrien.

I én region skal der en tilladelse fra en vicedirektør til, før man må erstatte en afgået sygeplejerske eller læge. En anden region melder om en cirka 20 millioner kroner stor ubalance i økonomien, som vil mærkes næste år. Og i en tredje vil regeringens sparekrav på administrativt personale formentlig også ramme psykiatrien. (Se deres svar i faktaboksen længere nede)

Læs også

Alligevel er det ikke noget usædvanligt i, at der kan være så stor forskel mellem budskaberne på Slotsholmen og virkeligheden i regionerne. Det mener professor i sundhedsøkonomi hos Vive, Jakob Kjellberg. 

Den store befolkning undres over, at der overhovedet findes et sundhedsvæsen, fordi man hvert år må spare. Men hvert år er der kommet flere ansatte og hvert år er budgettet steget

Jakob Kjellberg
Professor i sundhedsøkonomi, Vive

“Det ligner det svar, man får, ligegyldigt hvornår man spørger. Jeg har sjældent set en rundspørge, hvor svaret er, "vi har så mange penge, at vi ikke aner, hvordan vi skal bruge dem",” siger han. 

Altinget har spurgt sundhedsøkonomen, hvorfor regeringens løfte om milliarder til psykiatrien tilsyneladende ikke får regionerne til at løsne grebet om budgettet. 

“Det er jo en diskussion, der altid kører. Den store befolkning undres over, at der overhovedet findes et sundhedsvæsen, fordi man hvert år må spare. Men hvert år er der kommet flere ansatte og hvert år er budgettet steget.” 

Ifølge Jakob Kjellberg er det svært at forestille sig, at driftsøkonomien i den offentlige sektor ikke altid vil føles stram.

“Der skal altid laves omprioriteringer i en stor sektor. Det kan være svært at vurdere, hvornår det bare er nogen, der synes, man godt kunne bruge noget mere personale og nogle flere penge. For det kan man altid.” 

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Her er regionernes svar

Altinget kunne i sidste uge fortælle, at psykiatrien i Region Hovedstaden skal spare 25 millioner kroner næste år. Det har allerede ført til et kvalificeret ansættelsesstop for al slags personale på ét af regionens ni psykiatriske centre.

Derfor har vi spurgt de øvrige fire regioner, om de også skal finde besparelser eller foretage interne omprioriteringer på næste års budget. Vi har også spurgt, om de har været nødt til at indføre ansættelsesstop (inkl. ansættelsesstop for sundhedspersonale) allerede i år. 

Her er deres svar: 

Region Midtjylland:
"I Region Midtjylland er budgetdrøftelserne i gang. Hvordan det lander, ved vi mere om, når der er indgået budgetforlig.

Samlet set har Psykiatrien en ubalance i driftsøkonomien på ca. 20 millioner kroner, som vi skal have løst uafhængig af budgetforliget. Denne ubalance skyldes bl.a. mangel på læger og andet personale, der driver høje vikarudgifter.

Derudover er de midler, der er udmøntet i forbindelse med 10-årsplanen til en her-og-nu kapacitetspakke i 2023, midlertidige. Det kan derfor blive nødvendigt at gennemfører yderligere besparelser i afdelingerne, da midlerne er udmøntet der. Det drejer sig om 16,7 millioner kroner. Det er udfordrende, når man ser på udviklingen i både antal patienter og kompleksiteten i sygdomsbilledet. 

De igangværende budgetdrøftelser har afgørende betydning for den psykiatriske behandling, der kan tilbydes borgere i Region Midtjylland. Flere besparelser vil betyde svære prioriteringer i løsningen af kerneopgaven. 

Vi har ikke tilfælde af kvalificeret ansættelsesstop i Psykiatrien i Region Midtjylland."

Region Nordjylland: 
"Vi kan ikke på nuværende tidspunkt udtale os om budget 2024, da der netop er taget hul på de politiske forhandlinger. Vi kender derfor ikke til rammerne for budget 2024 i Psykiatrien i Region Nordjylland.

Der har været overskridelser af budgettet i 2023, og derfor forsøger vi at tilpasse udgifterne resten af året med henblik på at overholde budgettet. Som led i dette er der indført kvalificerede ansættelsesstop i Psykiatrien.

Kvalificeret ansættelsesstop betyder, at ledelserne skal godkende ønsker om at slå nye stillinger op. Der kan således godt blive slået stillinger op og blive ansat nyt personale, det er blot en vurdering, som ledelserne er inde over fra gang til gang."

Region Sjælland:
"Vi har endnu ikke overblik over hvilke besparelser vi skal foretage i 2024, da Regionsrådet endnu er i gang med budgetforhandlinger.

Men vi vil givetvis også skulle bære lidt af byrden, da der jo er indgået aftale mellem Danske Regioner og Regeringen om, at der skal foretage administrative besparelser i regionerne.

Der er derfor lavet et ansættelsesstop for administrative stillinger i Region Sjælland, som de facto også rammer Psykiatrien. Men ikke i klinikkerne. Det er udelukkende HR, økonomi, kommunikation etc."

Region Syddanmark:
"Der er i psykiatrien i Region Syddanmark ikke planer om at indføre ansættelsesstop for sundhedspersonale. Vi foretager jævnlige omprioriteringer internt men ikke nogen, der har med besparelse af sundhedspersonale at gøre.

Vi mangler medarbejdere og er udfordret i forhold til overhovedet at få vores stillinger besat."

Presset økonomi landet over

I sidste uge kunne Altinget fortælle, hvordan psykiatrien i Region Hovedstaden skal spare for 25 millioner kroner på næste års budget. Og at den stramme økonomi på et af regionens ni psykiatriske centre har ført til et kvalificeret ansættelsesstop året ud - også for sundhedspersonale.

Også i Region Midtjylland risikerer man at skulle lave “svære prioriteringer” i psykiatrien næste år. 

Flere besparelser vil betyde svære prioriteringer i løsningen af kerneopgaven

Region Midtjylland

Regionen oplyser, at der er en ubalance i økonomien på cirka 20 millioner kroner. Blandt andet på grund af høje udgifter til vikarer.

Og fordi pengene i sidste års her-og-nu-kapacitetspakke til psykiatrien kun er midlertidige og gældende i 2023, er det usikkert, hvilken økonomi man har at gøre med næste år. Det kan betyde besparelser for yderligere 16,7 millioner kroner, lyder det.

“Flere besparelser vil betyde svære prioriteringer i løsningen af kerneopgaven,” skriver regionen.

I Region Sjælland peger man på, at de påkrævede besparelser på administration også kan ramme psykiatrien.

Og i Region Nordjyllands psykiatri har man overskredet dette års budget i en sådan grad, at man har indført et kvalificeret ansættelsesstop - også for sundhedspersonale.

Nu skal der en vicedirektørs godkendelse til, før man kan slå stillinger op, når en medarbejder har sagt op.

Læs også
 

Men Jakob Kjellberg ser ikke noget usædvanligt i de kvalificerede ansættelsesstop.

“Det er jo et håndtag, man kan bruge som ledelse for at få strammet op. Så vi ansætter ikke i en periode, medmindre vi får det clearet højere oppe,” siger han.

Men gør det ikke indtryk, at man ikke i stedet har en ledelse, der tilskynder til at ansætte, når muligheden foreligger, i en tid hvor der er rekrutteringsproblemer?

“Selvfølgelig er det et tegn på, at der er nogle udfordringer, når man skubber beslutningerne et hak længere op. Men det er også dagligdag.”

Besparelser og investeringer på samme tid 

Regeringen fremlægger en finansieringsplan på flere milliarder kroner over syv år til psykiatrien, og alligevel lyder det til, at regionerne forventer svære prioriteringer næste år. Hvordan kan de to ting eksistere på samme tid? 

“Fordi vi både har en almindelig driftssituation, hvor man altid er presset, men samtidig også en udviklingssituation, hvor vi skal udvikle sundhedsvæsenet i en bestemt retning,” siger Jakob Kjellberg. 

Man må ifølge professoren adskille den nuværende drift og så den tiårsplan for psykiatrien, som skal ledsage regeringens milliardløft. Og den plan skal først skæres ud i pap, så den kan udmøntes korrekt. 

“Psykiatriplanen er ikke bare et generelt løft fordelt på samtlige afdelinger. Idéen med en plan er, at der også er noget, man ikke gør,” siger han. 

Psykiatriplanen er ikke bare et generelt løft fordelt på samtlige afdelinger. Idéen med en plan er, at der også er noget, man ikke gør

Jakob Kjellberg
Professor i sundhedsøkonomi, Vive

Fordeler man bare pengene jævnt ud over alle dele af psykiatrien, risikerer man, at de mange milliarder forsvinder ud i “diffus meraktivitet”, som han kalder det.

“Hvis man skal være lidt hård ved tidligere psykiatrisatsninger, så har det jo båret præg af, at man ikke rigtig har fået tydeliggjort, hvad man egentlig fik ud af det. Hvad var det egentlig, man fik prioriteret, og hvilke problemer fik man faktisk løst?”

Han forestiller sig, at man også i de kommende år vil se en situation, hvor man sideløbende med, at pengene fra psykiatriplanen kommer ind, også skal lave stramme budgetter.

“Der kan sagtens være en situation, hvor man har et udviklingsspor og samtidig et driftsspor, der skal optimeres, så der er flere penge til at drifte i en bestemt retning,” siger han. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Kjellberg

Professor i sundhedsøkonomi, Vive
cand.scient. i matematisk planlægning (Aarhus Uni. 1997)

0:000:00