Debat

Mens vi hepper på Vingegaard, vasker korrupte regimer hænderne rene i cykelsporten

Danmark er efterhånden så stor en spiller i cykelsporten, at udlandet vil reagere, hvis en helhjertet kamp i mod sportswashing inden for sporten bliver sat i værk. Særligt med det forestående verdensmesterskab i Rwanda bør man diskutere, om dansk deltagelse helt skal fravælges, mener journaliststuderende og tidligere professionel cykelrytter Ludvig Wacker.

Med Jonas Vingegaards anden Tour-sejr, var Touren 2023 heller ingen undtagelse for dansk cykelsports buldrende succes. Derfor har Danmark nu også muligheden for at blive et forbillede i kampen mod sportswashing, skriver Ludvig Wacker.
Med Jonas Vingegaards anden Tour-sejr, var Touren 2023 heller ingen undtagelse for dansk cykelsports buldrende succes. Derfor har Danmark nu også muligheden for at blive et forbillede i kampen mod sportswashing, skriver Ludvig Wacker.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ludvig Wacker
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Rwanda er i gang med at tage cykling med ned i dybt, mørkt hul, hvor den ikke hører hjemme.

Kunne det overhovedet ske på anden vis?

Rwanda har længe haft et godt øje til cykelsporten, hvor man i 2009 for alvor bragte deres es på banen i form af Tour du Rwanda. Ja, det var kun kategoriseret i cyklingens laveste række, men det var alligevel et skridt i den rigtige retning for cykling i Afrika.

Senere tog løbet et skridt op, og det blev et kært syn i cykel-Europa, der elskede billederne af rytterne, der kæmpede op ad muren i Kigali. Fansene stod tilmed i hobetal ved vejsiden og heppede på stjernerne, som var det en søndag i april på Oude Kwaremont.

Danmark er blandt de nye konger af international cykling

Ludvig Wacker, journaliststuderende og tidligere prof. cykelrytter

Danmarks nye generation af cykeltalenter blev også mødt af fans i massevis, da de sidste år kørte på de danske landeveje, der blev fyldt op under de første tre etaper af Tour de France 2022.

Guldalderen af danske cykelryttere beviste over de næste treogtyve dage, at vores lille land i Norden absolut er en bejler i international cykelsport.

Etapesejre til Mads Pedersen, Magnus Cort og Jonas Vingegaard samt gule- og prikkede trøjer til sidstnævnte, der med udråbstegn beviste, at Danmark er blandt de nye konger af international cykling. Touren 2023 var heller ingen undtagelse for dansk succes. Dette er ikke kommet ud af ingenting.

Det har taget flere årtiers intensiv talentudvikling, hvilket endelig er begyndt at give pote. Tonsvis af timer på rammerne for udøverne og mange frivillige timer hos alt fra forældre til mekanikere på mindre danske hold. Sådan vil det blive ved i mange år frem.

Man kan trække mange paralleller til cyklingens hjerte i Belgien, hvor verdensmesterskaberne blev afholdt i 2021. 

Men det var også under dette mesterskab at de mange måneders rygter blev endegyldigt bekræftet: Rwanda har fået tildelt værtskabet til verdensmesterskaberne i cykling i 2025.

Cykling har været en varm kilde til at inspirere i Central- og Østafrika, og afrikanerne har elsket det fra dag ét. Det skabte derfor også stor glæde, da UCI kunne give værtsrollen til Rwanda.

Man begyndte fluks at forestille sig billederne af Mathieu van der Poel, Wout van Aert og Thomas Pidcock, der vil kæmpe op ad de brostensbelagte veje i Kigali. Men bag ved glæden foregår dér noget fundamentalt forkert, hvis man kigger med Vestens moral in mente.

Læs også

Kagame i en nøddeskal
Rwandas præsident, Paul Kagame, har længe haft en drøm om at gøre det lille land til Afrikas finansielle og diplomatiske centrum. Det har man jagtet længe, og Kagames mål er, at Rwanda skal være Afrikas Singapore. Det skriver journalist Jeppe Højberg Sørensen blandt andet i Berlingske.

I lang tid var Paul Kagame et anerkendt navn i Vesten. Han var respekteret, og hans historie taler for sig selv, da han for alvor slog sit navn fast efter folkedrabet i 1994. Han blev for første gang præsident i 2000, men hurtigt derefter begyndte det ideelle billede af Kagame at krakelere.

Han mistede international tillid fra FN, og der var meget snak om korruption, da han blev genvalgt som præsident i 2003. I Danmark har Rwanda også været et varmt emne i medierne det seneste stykke tid, hvor et samarbejde om et asylcenter længe var ved at blive en realitet.

Ifølge FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, står det dog galt til i Rwanda. En rapport fra 2020 fortæller blandt andet om tolv døde flygtninge, der blev skudt af Rwandas politi, da de demonstrerede. Lignende demonstrationer har medført fængsling af både børn og voksne.

FN’s kamp stopper dog ikke Kagame, og han har investeret flere millioner i store, dyre bygninger og infrastruktur. De vil skille sig ud fra resten af Afrika, hvor fattigdom ikke er til at komme udenom. Regeringens fokus på sport er også nem at få øje på.

De har siden 2018 investeret store summer i Premier League-klubben Arsenal, der har ’Visit Rwanda’ stående på ærmet. Året efter investerede de også i Qatar-klubben Paris Saint-Germain, hvor verdensstjerner som Kylian Mbappe og Lionel Messi har løbet rundt med ’Visit Rwanda’ på træningstrøjerne.

Sportswashing og dansk ansvar
Minder Rwandas fremstormende strategi om noget?

I den grad, ja. Cyklingen, som vi kender den, er ved at blive kastet ind i et spindelvæv af alt andet end sportslige interesser. Vi har længe skulle udsættes for lignende i Golfstaterne, hvor Qatar har været på banen siden 2002 med etapeløbet Tour of Qatar, der dog ikke er blevet kørt siden 2016, hvor Mark Cavendish vandt løbet.

Samme år blev verdensmesterskaberne kørt i Doha, Qatar, hvor Peter Sagan kunne iklæde sig regnbuestriberne. Og man kunne næsten tro, at Tour of Qatars pludselige stop havde noget at gøre med, at qatarerne havde opnået det ultimative i den to-hjulede-verden: værtskab for verdensmesterskaberne i cykling.

Dansk Cykle Union, synes jeg, skal gå forrest i en kamp, hvor verdensmesterskaberne i Rwanda enten helt skal fravælges eller blive et skridt på vejen mod forbedrede forhold i det afrikanske land

Ludvig Wacker, journaliststuderende og tidligere prof. cykelrytter

Fra den ene dag til den anden var cykling ikke længere relevant for den storsatsende nation, der i 2022 kunne gafle prikken over i’et inden for sportswashing: VM i fodbold.

Til denne slutrunde blev det tydeligt, hvad sportswashing gør ved en ellers traditionsrig sport. Og det blev også tydeligt, at DBU's såkaldt kritiske dialog ikke stoppede krænkelserne af migranters og homoseksuelles rettigheder i Qatar.*

Cykelsporten i Danmark har nu muligheden for at blive et forbillede. Dansk Cykle Union, synes jeg, skal gå forrest i en kamp, hvor verdensmesterskaberne i Rwanda enten helt skal fravælges eller blive et skridt på vejen mod forbedrede forhold i det afrikanske land. Ideelt set skulle det endda foregå fra en endnu højere hylde.

Danmark er efterhånden så stor en spiller i cykelsporten, at udlandet vil reagere, hvis en helhjertet kamp bliver påbegyndt. Jeg synes dog ikke, at man kan forvente det fra rytterne. Man kan håbe på det, men ikke forvente det.

Mere vil have mere
Mens Rwandas velhavende klasse drømmer stort, så lever næsten halvdelen af befolkningen under fattigdomsgrænsen. Landet har hverken ytringsfrihed eller kritisk presse. Og forsamlingsfrihed er et land i, well Europa, tænker jeg. 

Cykling er bare en lille brik i et stort spil, hvor Kagame er ved at blive pennevenner med FIFA-præsidenten Gianni Infantino, der også har store aktier i denne del af Afrika.

Det ødelægger hurtigt det glansbillede, man ellers får, når man kigger på billeder fra det ellers fantastiske Tour du Rwanda, der modsat Tour of Qatar – eller sågar VM i Qatar – faktisk bringer mennesker sammen og frem i sollyset.

Kagames vennekreds stopper ikke ved kontroversielle Infantino. Også de mest magtfulde mænd i Qatar står på Kagames venneliste.

Cykelsportens sjæl er igen blevet solgt til højestbydende

Ludvig Wacker, journaliststuderende og tidligere prof. cykelrytter

Det blev tydeligt sidste år, da Rwandas præsident mente, at Vestens forsøg på at lave indgreb mod Qatars behandling af migrantarbejdere var såkaldt ”negativ propaganda”, der ikke hørte hjemme.

Jeg var selv i en længere periode på tæsklen til at ramme det højeste niveau af cykelsporten, men stoppede karrieren i 2021. Allerede dengang havde jeg en aftale med mig selv om at holde mig fra hold, der var finansieret af lande/virksomheder, hvor jeg ikke kunne se mig selv. Hvilket er let for mig at sige, da jeg aldrig fik sådan et tilbud. 

Mange ryttere skal dog gøre sig samme overvejelser de næste par år, da det næsten udelukkende ser ud til, at cykelsporten er ved at blive ædt op af Golfstaterne og det lille land i Centralafrika. 

Vi er nu halvvejs gennem 2023, og det første afrikanske verdensmesterskab i cykling skal køres om små to år. Cykelsportens sjæl er igen blevet solgt til højestbydende. Først var det Qatar, senere De Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien, Bahrain og nu Rwanda.

Ved dette års VM blev det også en realitet, at Lappartient og UCI har tildelt VM i landevejscykling til Abu Dhabi i 2028, hvor der også skal afholde VM i banecykling i 2029. Saudi Arabien får æren af VM i gravelcykling i 2028 samt den lidt mindre kendte urban-disciplin i 2025 og 2026.

Alt sammen i et politisk spil om magt, hvor cyklingen har klikket i pedalerne som en aldeles dygtig løjtnant, der viser et fortryllende billede af et land, som desværre står for meget forkert.

*Artiklen er opdateret 14.03, fordi det i en tidligere version fremstod som om, at DBU første indledte sin kritiske dialog i månederne op til VM i Qatar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ludvig Wacker

tidl. professionel cykelrytter, skribent, Ekstra Bladet, journaliststuderende, RUC
journaliststuderende, RUC (2025)

Jonas Vingegaard

Cykelrytter, Tour de France-vinder 2022

0:000:00