EU-parlament vedtager FIFA-kritisk resolution: "Bør stoppe den galoperende korruption"

Europaparlamentet opfordrer FIFA til at bekæmpe korruption og sikre kompensation for migrantarbejdere. "VM i Qatar er den største skandale i sportshistorien," siger socialdemokratisk MEP'er.

Debatten om "One love"-armbåndet har øget presset på FIFA de seneste dage.
Debatten om "One love"-armbåndet har øget presset på FIFA de seneste dage.Foto: Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Europaparlamentet vedtog torsdag en resolution, som retter en skarp kritik af FIFA, der er arrangør af den igangværende VM-slutrunde i Qatar.

Medlemmerne konstaterer, at korruptionen i det internationale fodboldforbund "er omfattende, systemisk og dybt rodfæstet".

Parlamentet opfordrer samtidig FIFA og Qatar til at kompensere alle ofrene for tilblivelsen af VM-slutrunden. Derudover konkluderer parlamentet i resolutionen, at FIFA har skadet fodboldens image og integritet. 

Niels Fuglsang (S) sidder i parlamentet og stemte sammen med sin socialdemokratiske gruppe for den FIFA-kritiske resolution.

"VM i Qatar er den største skandale i sportshistorien. Tusindvis af mennesker er døde under forfærdelige forhold," siger Niels Fuglsang.

Han finder det helt naturligt, at Europaparlamentet retter en hård kritik af beslutningsgangene i FIFA.

"Hvordan kan det ske, at man i FIFA vælger, at det er Qatar, der skal have VM? Det kan jo kun ske, hvis der er tale om korruption," siger Niels Fuglsang.

"FIFA bør stoppe den galoperende korruption," fortsætter han.

{{quote:ID:POSITION}}

Infantino har "mistet al troværdighed"
Den socialdemokratiske MEP'er synes, det er naturligt, at Europaparlamentet er så klar i spyttet over for FIFA.

"Det er vigtigt, vi sætter fokus på, at FIFA skal reformeres. Fodbold er noget, der angår rigtig mange mennesker. Og derfor skal vi også stille nogle krav til, at det foregår på en ordentlig måde," siger Niels Fuglsang.

Tidligere på ugen kom Niels Fuglsang også med en umisforståelig opfordring til FIFA-præsidenten Gianni Infantino.

"Mr. Infantino: Gør os alle en tjeneste. Træd tilbage nu," sagde han, da han fik ordet i Eurpaparlamentet.

Det skete oven på en stærkt omdiskuteret tale fra Gianno Infantino i sidste uge. Her beskyldte han blandt andet Qatar-kritikere for "racisme".

"Os europæere skal i de næste 3000 år undskylde, for hvad vi har gjort de seneste 3000 år, før vi begynder at give moralske råd til andre," lød det.

Ord, som Niels Fuglsang tager skarpt afstand fra.

"Jeg synes, det var en forkastelig tale," siger han.

Men det er ikke så tit, at politikere opfordrer idrætsledere til at træde tilbage. Hvorfor valgte du at gøre det?

"Infantino har haft ansvaret for FIFA i en årrække, mens menneskerettighedskrænkelserne (i Qatar red.) er foregået. Og hans tale i sidste uge var så dråben, der for mig fik bægeret til at flyde over. Jeg synes, han har mistet al troværdighed, og jeg kan ikke se, hvordan han kan være manden, der retter op på de meget kritisable forhold i FIFA," siger Niels Fuglsang.

Udover at være aktiv i arbejdet med resolutionen har Fuglsang også advokeret for, at Danmark skulle foretage en diplomatisk boykot af VM i Qatar.

"Derfor glæder det mig også, at der ikke er repræsentanter for det officielle Danmark til stede," siger han

Men kulturministeren siger jo blot, at hun er blevet hjemme, fordi hun kun er fungerende. Havde du gerne set, at Danmark havde foretaget en egentlig diplomatisk boykot?

"Jeg nøjes med at glæde mig over, at der ikke er officielle, danske repræsentanter til stede i Qatar," siger Niels Fuglsang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Fuglsang

MEP (S)
ph.d. (CBS 2021), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00