Mette F. vildleder om dagpenge

DAGPENGE: Dagpengereformen vil medføre løntrykkeri, fastslår eksperterne. Alligevel påstår beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i et svar til Folketinget, at det ikke er tilfældet. Et uærligt svar, siger tidligere overvismand.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) påstår, at dagpengereformen ikke medfører løntrykkeri. Men det er forkert, fastslår økonomer og arbejdsmarkedseksperter.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) påstår, at dagpengereformen ikke medfører løntrykkeri. Men det er forkert, fastslår økonomer og arbejdsmarkedseksperter.
Jørgen Skadhede
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vildleder Folketinget, når hun påstår, at dagpengereformen ikke vil føre til løntrykkeri.

For det er netop, hvad dagpengereformen vil gøre, fastslår økonomer og arbejdsmarkedseksperter.

"Når man øger udbuddet af arbejdskraft, så falder prisen på arbejde og dermed lønningerne. Hvis beskæftigelsesministeren er i tvivl om det, så kan hun jo spørge økonomerne i Finansministeriet," siger Christen Sørensen, der er professor i økonomi ved Syddansk Universitet og tidligere overvismand.

Han påpeger, at hele pointen med dagpengereformen er at holde lønningerne i Danmark nede, så vi bedre kan konkurrere med udlandet.

"Hele meningen med reformer af efterløn og dagpenge er jo at presse lønningerne ned for at forbedre lønkonkurrenceevnen. Hvis man ikke vil vedstå sig det, så er man ikke ærlig. Det lyder som et politisk svar, hvor ministeren ikke vil vedstå sig den politik, regeringen fører," siger Christen Sørensen.

Hele meningen med reformer af efterløn og dagpenge er jo at presse lønningerne ned for at forbedre lønkonkurrenceevnen. Hvis man ikke vil vedstå sig det, så er man ikke ærlig. Det lyder som et politisk svar, hvor ministeren ikke vil vedstå sig den politik, regeringen fører.

Christen Sørensen
Professor i økonomi og tidligere overvismand

16.000 nye løntrykkere
I 2013 risikerer et sted mellem 9.000-16.000 danskere at miste retten til dagpenge, når perioden med dagpenge bliver halveret fra fire til to år.

Det fik i sidste måned SF's næstformand, Mattias Tesfaye, til at skrive et debatindlæg med overskriften "Velkommen til 16.000 nye løntrykkere i Danmark". Han mener i lighed med sagkundskaben, at dagpengereformen vil medføre et nedadgående lønpres, når et stort antal arbejdsløse skal ud og konkurrere om de ledige stillinger med lavtlønnede og ufaglærte.

Men den sammenhæng afviser beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i et nyt svar til Folketinget.

"Jeg er ikke enig i, at dagpengereformen vil medføre løntrykkeri. Langt den største del af det danske arbejdsmarked er dækket af kollektive overenskomster, som jo netop fastsætter nogle generelle satser for mindsteløn," skriver Mette Frederiksen i sit svar.

Men det er direkte vildledende. Eksperterne fastslår, at reformen vil medføre en eller anden form for løntrykkeri. Og så glemmer Mette Frederiksen i sit svar, at næsten en tredjedel af lønmodtagerne slet ikke er dækket af nogen overenskomst og dermed heller ingen mindsteløn.

Påvirker løndannelsen
Dertil kommer, at den normale løn i de fleste brancher ligger langt over overenskomstens fastsatte mindsteløn. Dermed kan lønningerne presses langt ned uden at komme i karambolage med mindstelønnen. Og derfor vil nogle brancher opleve et nedadgående lønpres uanset overenskomstens mindsteløn.

"Der vil være en tendens til, at folk, der risikerer at miste dagpengene, vil være klar til at tage et job til en lavere løn, end de tidligere ville have accepteret. Når den enkelte er villig til at tage et job til en lidt lavere løn, så er det også med til at påvirke den overordnede løndannelse. Jeg vil dog ikke kalde det for løntrykkeri, men snarere en form for lønmoderation," siger tidligere medlem af Arbejdsmarkedskommissionen Michael Svarer, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Påvirker overenskomstforhandlinger
Ifølge en arbejdsmarkedsforsker vil dagpengereformen på længere sigt også presse mindstelønningerne i overenskomsterne.

"Selvfølgelig presser det lønningerne. Måske ikke så meget på kort sigt, men helt sikkert på længere sigt. Når arbejdsudbuddet bliver øget, vil fagforeningernes forhandlingsposition blive dårligere. Det vil give sig udslag i mindre lønkrav ved de næste overenskomstforhandlinger," siger Henning Jørgensen, der er professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

"Dertil kommer, at næsten en tredjedel af arbejdsmarkedet slet ikke har mindstelønninger, fordi de ikke har nogen overenskomst. Her vil løndannelsen blive presset nedad ret hurtigt, når reformen træder i kraft," siger Henning Jørgensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Altinget.dk ville ellers gerne have spurgt ministeren, om hun fastholder, at dagpengereformen ikke fører til løntrykkeri.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Michael Svarer

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, fhv. formand/overvismand, De Økonomiske Råd
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1997), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2000)

Christen Sørensen

Økologisk landbruger, fhv. overvismand, Det Økonomiske Råd, professor i nationaløkonomi, SDU
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00