Statsministeren skyder naturpakke i gang: ”Alvoren kan næsten ikke understreges nok”

NATUR: Statsminister Mette Frederiksen (S) kalder naturkrisen alvorlig, men understreger at regeringen ikke kommer til at løse det hele på en gang. Og så advarer hun mod følelsesladet debat. 

Efter mødet på Marienborg var der rundvisning i haven. Naturentusiast Sebastian Klein førte an flankeret af statsminister Mette Frederiksen (tv) og miljøminister Lea Wermelin (th).
Efter mødet på Marienborg var der rundvisning i haven. Naturentusiast Sebastian Klein førte an flankeret af statsminister Mette Frederiksen (tv) og miljøminister Lea Wermelin (th).Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Hvem kender egentlig til en lærkerede?

Det er nok de færreste, der har stillet sig selv det spørgsmål efter at have sunget Harald Bergstedts gamle børnesang om barnet, der godt ved, hvor der findes sådan en.

Men netop det spørgsmål havde statsminister Mette Frederiksen (S) taget med ned i Marienborgs konferencesal, der mandag dannede rammen for kickstarten af regeringens natur- og biodiversitetspakke.

”Der er vel ikke nogen her, der ikke har prøvet at synge ’Jeg ved en lærkerede’. Spørgsmålet er bare, om vi i dag kender en lærkerede. Ser vi lærken? Hører vi lærken? Det er en af dem, vi har tabt rigtigt mange af. Bestanden er nærmest halveret, og det er gået hurtigt,” sagde Mette Frederiksen.

Naturen kommer til at tabe, hvis det bliver for aggressivt og for polariseret.

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

På Marienborg deltog både statsministeren, miljøministeren og mere end 50 aktører i et opstartsmøde, som skal danne baggrund for den natur- og biodiversitetspakke, som regeringen og støttepartierne har forpligtet sig til i forståelsespapiret.

Naturen i krise
Det hele sker på et bagtæppe af rapport efter rapport, som konkluderer, at naturen globalt er nødlidende
i et omfang, der får forskere til at beskrive den nuværende situation som den sjette masseudryddelse. Og i Danmark står det også slemt til, hvilket den nylige natur-status til EU helt eftertrykkeligt har gjort klart.

Og Mette Frederiksen talte da heller ikke på nogen måde naturens udfordringer ned. Hun pegede på, at ikke bare lærken er gået tilbage, men at herhjemme er tre millioner fugle forsvundet de seneste 40 år. Og så pegede hun på, at insekterne, sommerfuglene og bierne er på tilbagetog. Og at havene og dyr på landjorden er propfyldt med plastik.

”Alvoren kan næsten ikke understreges nok,” sagde Mette Frederiksen.

Advarer mod følelses-debat
Var man kommet for at høre om en stribe konkrete tiltag fra regeringens side, blev man dog slemt skuffet. I stedet appellerede statsministeren til tålmodighed.

0:000:00