Miljø-vismænd vil have afgift på brændeovne

FORURENING: De miljøøkonomiske vismænd foreslår at lægge en ny afgift på brændeovne, hvor det skal være dyrest for de ældste brændeovne. Samtidig bør afgiften være højere i tætbefolkede områder.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Put afgift på brændeovne. Sådan lyder forslaget fra Det Miljøøkonomiske Råd, der netop har offentliggjort sin årlige vismandsrapport.

Luftforureningen fra brændeovne giver nemlig anledning til en række helbredsproblemer, der i sidste ende kan føre til for tidlig død.

Ifølge den nye rapport er helbredsomkostningerne fra luftforurening i Danmark opgjort til omkring 39 milliarder kroner om året. Omkostningerne stammer hovedsageligt fra tabte leveår som følge af for tidlig død.

”Brændeovne står for en betydelig del af de helbredsomkostninger, der følger af luftforurening fra danske kilder. Der vil være en stor gevinst ved at regulere brugen af især ældre brændeovne,” siger miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen i en pressemeddelelse.

Stor forskel på by og land
De væsentligste kilder til luftforurening er landbruget, vejtransporten og individuel boligopvarmning, herunder brændeovne. Men mens de to førstnævnte er underlagt en lang række regler, er brændeovne primært reguleret ved grænser for udledning af partikler fra nye brændeovne. Derimod er brugen af gamle brændeovne, der forurener væsentligt mere end nye, i praksis ikke reguleret.

Lars Gårn Hansen peger på, at afgiften skal være højest for gamle brændeovne og højere i tæt befolkede områder end på landet. Der er nemlig stor forskel på helbredsomkostningerne ved en times brug af en gammel brændeovn i storbyen og på landet. I København opgøres helbredsomkostningerne til 41 kroner per time ved brug af en gammel brændeovn, mens helbredsomkostningerne ved en nyere og svanemærket model opgøres til syv kroner i timen. Til sammenligning er omkostningerne ved brug af en henholdsvis gammel og ny brændeovn på Bornholm fem og en krone i timen.

“Vi vurderer, at en effektiv regulering af brændeovne vil kunne give en årlig samfundsøkonomisk gevinst på cirka tre milliarder kroner om året. Gevinsten opstår primært, fordi man undgår 300 for tidlige dødsfald hvert år,” siger han.

Fossilfrihed i 2050
I forbindelse med klimatopmødet COP21 i Paris i december blev der indgået en aftale om at holde den globale temperaturstigning under to grader. EU vil reducere udledningen af drivhusgasser i 2050 med mellem 80 og 95 procent i forhold til 1990-niveuaet.

I Danmark er det mål omsat til en målsætning om, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler i 2050. Men ifølge miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen vil energiomkostningerne sandsynligvis være større, hvis Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler.

”Stigningen afhænger blandt andet af udviklingen i prisen på olie, gas og kul, men vores bedste bud er en stigning på 16 milliarder kroner om året,” siger Lars Gårn Hansen og fortsætter:

“Der vil også være gevinster i form af mindre luftforurening og reduceret global opvarmning. Gevinsterne vil dog primært tilfalde udlandet.”

Råd: Danmarks styrke i kvotesektor
Hos Det Økologiske Råd glæder man sig over, at Det Miljøøkonomiske Råd foreslår en afgift på brændeovne af ældre dato. Derimod er Det Økologiske Råd ikke enig, når vismændene konkluderer, at det ikke har nogen effekt, når Danmark sænker sine udledninger inden for kvotesektoren. Det gælder for eksempel el- og varmeproduktion. Vismændene mener, at Danmark kun skal begrænse udledningerne uden for kvotesektoren. Men ifølge Det Økologiske Råd ligger Danmarks styrkepositioner først og fremmest i kvotesektoren, blandt andet i form af vindmølleudbygning.

”Vismændenes påstand om, at reduktion af CO2-udledning inden for EU's kvotesystem er uden effekt, har muligvis rod i lærebøgerne, men ikke i virkeligheden”, siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Gårn Hansen

Professor, lic.polit., Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Uni., miljøøkonomisk vismand
ph.d. (Københavns Uni. 1997), cand.polit. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00