Mindeord for David Rehling: En miljøforkæmper er faldet

David Rehling er død 72 år gammel. Direktør i Danmarks Naturfredningsforening Lars Midtiby mindes manden, der var direktør for naturforeningen i over et årti.

David Rehling i slutningen af sin tid som direktør for Danmarks Naturfredningsforening. 
David Rehling i slutningen af sin tid som direktør for Danmarks Naturfredningsforening. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Lars Midtiby

Det er en af Danmarks store natur- og miljøforkæmpere, der nu er faldet. David Rehling var direktør i Danmarks Naturfredningsforening fra 1984 til 1996, og han formåede at sætte store politiske aftryk, der giver genlyd den dag i dag både intern i foreningen, såvel som på den landspolitiske scene.

David Rehling udgjorde sammen med den daværende præsident Svend Bichel og daværende formand for foreningens Miljøfaglige Udvalg, Hans Løkke, et fænomenalt triumvirat i de år, hvor miljøsagen endnu ikke var i alle partiprogrammer.

Allerbedst huskes Rehling nok i offentligheden for sin optræden i TV Avisen i 1986. En håndfuld døde hummere havde sat sindene i kog, og iltsvind og fiskedød var blevet en folkesag. 

David Rehling sad overfor daværende fiskeriminister Lars P. Gammelgaard (K) i tv-studiet, og her rullede Rehling sig ud. Stædigt, velunderbygget og i klare toner gjorde han det klart, at den fortsatte forurening med næringsstoffer til de danske farvande nu måtte slutte.

Lars P. Gammelgaard blev sat skakmat af den velforberedte direktør, der ikke agtede at lade sig spise af med endnu et politisk hjørnespark om nye undersøgelser og nye rapporter. Tværtimod brugte han det politiske nøl i en velturneret sætning om, at der i årevis var kommet rapporter. Imens dør Danmarks natur, fastslog Rehling og efterlyste handling. 

Der er stadigt mange i foreningen og i vores sekretariat, der mindes tiden med David Rehling som direktør. De gør det alle med inderlig hengivenhed og dyb respekt.

Lars Midtiby
Direktør, DN

Og modsat ministeren kunne David Rehling rulle en kort og forståelig sekspunktsplan op for de indsatser, der politisk måtte sættes i værk inklusive deadlines. To måneder, seks måneder osv.

Kort efter årsskiftet 86/87 var Danmarks første vandmiljøplan en realitet. 

Ydmyg og troværdig
Rehling greb det billede, der lå i en spand døde hummere på Gilleleje Havn og foldede det ud. Han forstod, at de grønne bevægelser, der var i befolkningen, skulle tages bogstaveligt og tales til på et klart, forståeligt niveau.

Han var eminent til det og løftede kommunikationen til nye højder ved samtidig at have en klar politisk tæft. I en senere klumme i Information skriver Rehling selv, at han som direktør hurtigt opdagede, at der var et misforhold mellem, hvordan natur- og miljøbeskyttelsen blev opfattet blandt de fleste politikere, og hvordan store dele af befolkningen forholdt sig.

Der er stadigt mange i foreningen og i vores sekretariat, der mindes tiden med David Rehling som direktør. De gør det alle med inderlig hengivenhed og dyb respekt. Med glæde over hans enorme energi og engagement, der smittede af på alle omkring ham. 

Rehling var farverig, han tog rummet, når han trådte ind i det. Han fyldte noget. Alligevel er det i dag to anderledes rammende ord, der går igen, når de medarbejdere, der har arbejdet sammen med Rehling, skal beskrive ham. Ydmyg og troværdig. 

David Rehlings succes som direktør og foreningens ansigt udadtil skal også findes i det nære samarbejde, der var med særligt den daværende præsident.

Som Rehling i en klumme i Information i 2015 selv beskriver tiden: "Den nye præsident, Svend Bichel, som jeg ikke kendte i forvejen, var lektor i biologi ved Skive Gymnasium, og således fagligt funderet i naturens mysterier, hvad jeg som jurist ikke var. Han var jysk sindig, når jeg var harm, og retlinet, når jeg - i den gode sags tjeneste - var villig til at skære et par hjørner. Vi fik et nært makkerskab, der kom til at vare i 12 år."

En af de store skikkelser
Eller som andre DN-kolleger siger det, så tog den mere rolige Svend sig af forsamlingshusene i Jylland, David tog sig af medierne i København.

David Rehling har forlængst skrevet sig ind i Danmarks Naturfredningsforening som en af de helt store skikkelser i de 110 år, foreningen har eksisteret. Han opgav aldrig kampen. Efter tiden i DN kom han tilbage til dagbladet Information, hvor han fra tid til anden gjorde sig betragtninger over naturens tilstand og særligt de politiske indsatser. Han var ikke imponeret.

Jeg kendte ikke David Rehling. Men jeg kender til ham, og jeg nærer en dyb respekt for hans virke og de store aftryk, han har sat. I dag har vi mindet David Rehling i Danmarks Naturfredningsforening, og flaget på vores gods på Langeland gik på halv stang. Vi har set hinanden i øjnene, fortalt historier fra tiden med Rehling ved roret.

Vi kæmper videre helt i David Rehlings ånd med kampgejst, løsninger, ydmygt og troværdigt og allerstørst - med dyb kærlighed til naturen.

Æret være hans minde. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Rehling

Lederskribent, journalist, Information, fhv. direktør, Danmarks Naturfredningsforening (1986-95)
cand.jur. (Københavns Uni. 1975), journalist (åben uddannelse, Aarhus 1996)

0:000:00