Minister: Besparelser rammer ikke kvaliteten

FORSKNING: Rektorformænd advarer om kvalitetstab ved milliardbesparelser. Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) insisterer på, at der kan spares, uden at det går ud over kvaliteten.

Foto: Erik Refner/Scanpix
Mads BangKasper Kaasgaard

Uddannelserne og forskningsrådene kommer til at betale en af de største regninger på det forslag til finanslov, som V-regeringen fremlagde tirsdag. Det kommer til at gå ud over kvaliteten, lyder advarslen nu fra rektorerne. Uddannelsesministeren afviser.

Men fakta i forslaget til finanslov er, at uddannelserne skal skære 300 millioner kroner næste år. Forskningen skal skære hele 1,4 milliarder kroner næste år. Oveni kommer en række mindre besparelser, der skal levere 100 millioner kroner. Og pengene skal afleveres i Finansministeriet.

Rektorformand for Danske Universiteter, Anders Bjarklev, vurderer, at besparelserne kommer til at gå ud over kvaliteten.

"Det kommer til at betyde et kvalitetstab. Både på uddannelserne, men sandelig også på forskningsområdet," siger Anders Bjarklev, som mener, at Danmark kommer til at stå svagere i den internationale konkurrence med de store besparelser.

For mig at se har det ikke nogen konsekvenser for kvaliteten, tværtimod, da vi også fastholder de treårige bevillingshorisonter, så institutionerne kan planlægge efter det.

Esben Lunde Larsen (V)
Uddannelses- og forskningsminister

"Der vil være områder, hvor der vil forsvinde aktiviteter. Man kan ikke spare den slags penge, uden at det er tilfældet. Der vil være resultater, vi ikke længere generer. Der vil være folk, vi ikke kan uddanne. Det vil være et kvalitetstab," siger han. 

Minister fastholder kvalitetsmål
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) mener ikke, at det behøver blive et problem for kvaliteten, at der skal spares.

Han peger på, at kvaliteten i uddannelserne er forankret i forskningsbaseringen af uddannelserne. Og den bliver der ikke sparet på.

Hvad kommer de her besparelser til at betyde for kvaliteten af vores uddannelser og forskning?
"Vi fastholder det tre-årige niveau for universiteternes basisforskningsmidler. Det er et status quo i forhold til det, vi kender i dag. Så for mig at se har det ikke nogen konsekvenser for kvaliteten, tværtimod, da vi også fastholder de treårige bevillingshorisonter, så institutionerne kan planlægge efter det," siger Esben Lunde Larsen.

Ministeren er ikke enig i rektorformand Anders Bjarklevs vurdering af, at så store besparelser betyder et kvalitetstab, fordi eksterne midler, uddannelsesmidler og basisforskningsmidler hænger sammen.

"Det er et synspunkt, man er velkommen til at have. Jeg er optaget af, at den kvalitet, vi kender i dag, fastholdes. Det gør den med de bevillingshorisonter og bevillingsniveauer, vi lægger," siger ministeren.

Rektorformand bakker op
Basisforskningsbevillingen gør det dog ikke alene, lyder det fra Anders Bjarklev, formand for universiteternes rektorer.

"Med al respekt må jeg sige, at jeg er ganske uenig. De konkurrenceudsatte midler har leveret ekstremt mange væsentlige resultater de seneste år. Det har de faktisk altid," siger Anders Bjarklev, som mener, at Det Frie Forskningsråd skal stå stærkt for at kunne levere de banebrydende ideer og den strategiske forskning, som bidrager til produktiviteten.

Universitetsrektorerne bakkes op fra Danske Professionshøjskolers rektorformand, Harald Mikkelsen, der er rektor på Via University College. Også han afviser, at det er muligt at fastholde kvaliteten af uddannelserne med de store besparelser, der er lagt op til.

”Det betyder færre timer, mindre vejledning og mindre feedback til de studerende,” konstaterer Harald Mikkelsen. Han fastholder også, at det over fire år sandsynligvis kommer til at betyde, at der er uddannelsessteder, der lukkes.

Minister: Masser af skruer
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen mener ikke, at der nødvendigvis er en sammenhæng mellem besparelser og mindre kvalitet.

"Vi fastholder, at vi er i en situation, hvor vi må prioritere. Men det at drifte sin organisation mere effektivt behøver ikke være en modsætning til, at man også fastholder et kvalitetsniveau."

Ministeren peger på et punkt, hvor han mener, at der er meget at hente på uddannelserne:

"Der er mange skruer, man kan skrue på. Bare for at nævne et, så er hele frafaldsproblematikken i vores uddannelser en udfordring for både vores økonomi og kvalitet," siger Esben Lunde Larsen.

Esben Lunde Larsen forklarer, at regeringen har fundet besparelserne nødvendige.

"Selvfølgelig ærgrer det mig som forsknings- og uddannelsesminister, at der bliver færre midler til forskning generelt, men vi er en ansvarlig regering, der ikke efterlader ubetalte regninger," siger Esben Lunde Larsen.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00