Naturstyrelsen får ny kritik: Opdateret viden om biodiversitet bliver udeladt

BIODIVERSITET: Naturstyrelsen bruger ikke forskeres anbefalinger for god biodiversitet, når de forvalter naturområder ved Vadehavet. Det konkluderer en ny rapport fra Verdens Skove. Rapporten skal tages alvorligt, siger eksperter.

En rapport fra Verdens Skove retter ny kritik mod Naturstyrelsen.
En rapport fra Verdens Skove retter ny kritik mod Naturstyrelsen.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Når Naturstyrelsen forvalter danske naturarealer ved Vadehavet, følger de ikke forskernes anbefalinger i forhold til at fremme biodiversiteten.

Det konkluderer en ny rapport lavet af Verdens Skove.

Dermed bidrager Naturstyrelsens forvaltning ifølge Verdens Skove til, at Danmark oplever tilbagegang blandt både planter og dyr.

”Det er stærkt problematisk, at styrelsen ikke bruger den seneste evidensbaserede forskning i deres forvaltning, anbefalingerne er trods alt ti år gamle. Vi forventer, at Sundhedsstyrelsen holder sig opdateret på sundhedsområdet, og på samme måde forventer vi, at Naturstyrelsen implementerer ny viden på deres område,” siger Stine Tuxen, der er biolog og talsmand for Verdens Skove.

Vi kan selvfølgelig ikke vide, om det samme foregår i alle Naturstyrelsens enheder. Men rapportens resultat svarer meget godt til den kritik, vi forskere har givet i forbindelse med serviceeftersynet. Om ikke andet viser det et behov for at gennemgå alle styrelsens kontrakter.

Rasmus Ejrnæs
Seniorforsker ved Institut for Biodiversitet på Aarhus Universitet

Dermed øges kritikken af Naturstyrelsens forvaltning, hvor der i sidste uge var kritik fra forskere og politikere i forbindelse med det servicetjek, som tidligere miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) havde bestilt.

Både Rasmus Ejrnæs og Hans Henrik Bruun, der er begge forsker i biodiversitet på henholdsvis Aarhus og Københavns Universitet, mener, at rapporten fortjener stor opmærksomhed fra både styrelsen og politikerne.

”Vi kan selvfølgelig ikke vide, om det samme foregår i alle Naturstyrelsens enheder. Men rapportens resultat svarer meget godt til den kritik, vi forskere har givet i forbindelse med serviceeftersynet. Om ikke andet viser det et behov for at gennemgå alle styrelsens kontrakter,” siger Rasmus Ejrnæs.

Handler om landbrugsstøtte
Rapporten har set på Naturstyrelsens forvaltning af Vadehavet, og konkluderer, at ingen af styrelsens kontrakter med deres forvaltere lever op til mere end tre ud af otte anbefalinger fra forskningsmiljøet.

Til gengæld fremgår det af flere af kontrakterne, at der i medio september skal være en lav plantevækst på arealerne. Og ifølge Verdens Skove er der kun én grund til, at man indskriver det i kontrakterne, nemlig at man vil drive produktion på naturarealerne.

Dokumentation

Forskernes otte anbefalinger

Helårsgræsning, hvor store planteædende dyr hjælper med at holde plantevæksten nede. Men de skal gå ude hele året.

De dyr, som går ude, må ikke fodres ud over, hvad de naturligt kan finde i de områder, hvor de går.

Man bør lave samgræsning, hvor flere store dyrearter afgræsser et areal sammen.

Ophævelse af skovgærdet.

Man skal lave store, sammenhængende hegninger, sådan at man skaber store sammenhængende områder, da de store græssende dyr har behov for meget plads.

Ophør med hjemtagning af landbrugsstøtte.

Ophør af brakpudsning, hvor maskiner holder planter nede, for at områder ikke vokser til.

Naturmål eller naturhensyn skal nævnes i kontrakten med forpagteren.


0:000:00