Debat

Netavisen Pio: Tving mediebossernes interesser frem i lyset

DEBAT: Ligesom politikerne på Christiansborg bør magtfulde mediechefer være åbne om personlige økonomiske interesser. Indfør hvervsregister for cheferne, skriver Netavisen Pios chefredaktør.

Gennemsigtighed bør være det mindste, som skatteborgere kan forlange, når dagbladene årligt får 17,5 millioner kroner via mediestøtten, skriver Jens Jonatan Steen fra Netavisen Pio.
Gennemsigtighed bør være det mindste, som skatteborgere kan forlange, når dagbladene årligt får 17,5 millioner kroner via mediestøtten, skriver Jens Jonatan Steen fra Netavisen Pio.Foto: Pressefoto/Helle Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Jonatan Steen
Chefredaktør, Netavisen Pio

Vi er fattige på oplysning, når det handler om dem, der har magten til at sætte dig på forsiden, til at placere en fotograf i din busk og til at smadre din karriere. 

Mediebosserne er ukendte i den brede offentlighed.

Det er langtfra et demokratisk sundhedstegn, at vi ikke er på fornavn med medieeliten, ikke kender deres personlige og økonomiske interesser og kun sjældent drager dem til ansvar for deres handlinger.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hvis vi skal kunne stole på mediernes grå eminencer, så kræver det, at vi får dem ud i sollyset, hvor vi både kan se deres styrker og svagheder.

Mediebossernes trygge og stille tilværelse i skyggen gavner hverken den dalende tillid til medierne eller styrker den demokratiske debat.

Når man har magten over overskrifter, spalter og debatten i skurvognen, så må man også finde sig i at skulle bekende sine økonomiske interesser og oplyse om løn- og pensionsforhold.

Jens Jonatan Steen, Chefredaktør, Netavisen Pio

Tid til nye redskaber
Derfor er det på tide at gribe efter nye redskaber i værktøjskassen, når det handler om gennemsigtighed og åbenhed i mediedanmark. 

Et oplagt sted at hente inspiration kunne være Christiansborg, hvor man – særligt på krav fra netop landets medier – har fået indført et såkaldt hvervsregister for folketingspolitikere og ministre.

Registret kan føres helt tilbage til 1994, hvor Folketingets Udvalg for Forretningsordenen først gang anbefalede Tingets medlemmer at lægge oplysningerne frem, så der ikke kan skabes tvivl om politikernes private interesser.

Det har ført til et egentligt hvervsregister, som senest er blevet strammet op i 2014. Men allerede fra 2005 gjorde daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) det obligatorisk for alle ministre at oplyse om egne og ægtefællers eller samlevendes økonomiske interesser.

Læs Danske Mediers replik

Devisen er størst mulig åbenhed og mest mulig shaming af alle dem, der nægter at fremlægge deres økonomiske interesser. 

Det har typisk været guf for mediernes christiansborgredaktioner, der hvert år elsker at grave sig ned i politikernes potentielle interessekonflikter.

Argumenterne er åbenlyse og handler om, at vi som samfund skal have størst mulig viden om, hvem der træffer de beslutninger, som har konsekvenser for alle os andre. Vi skal vide, hvilke interesser magthaverne træffer deres beslutninger på baggrund af.

Læs også

Nødvendigt for demokratiet
Professor Peter Munk Christiansen fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet argumentedede for landspolitikernes åbenhed om hverv og økonomiske interesser i Jyllands-Posten.

"Disse mennesker sidder i samfundets ledelse. Så er det godt for vælgerne at vide, hvilke interesser de har," sagde han.

Forskningschef fra Journalisthøjskolen Roger Buch fremhævede i Jyllands-Posten, at registeret er nødvendigt af hensyn til demokratiet, fordi "registret gør det muligt at se, hvem politikerne kæmper for. Og det er en fordel ud fra en demokratisk synsvinkel."

Hvis de evigt kritiserede politikere kan levere åbenheden, så bør mediebosserne kunne levere mindst samme åbenhed.

Det må være en anelse svært for landets chefredaktører og øvrige mediechefer at argumentere imod indførelse af et hvervsregister for standen.

Når man har magten over overskrifter, spalter og debatten i skurvognen, så må man også finde sig i at skulle bekende sine økonomiske interesser og oplyse om løn- og pensionsforhold. 

Et minimumskrav for statsstøtte
Gennemsigtighed burde være det mindste, som vi kan forlange, når vi som skatteborgere og samfund hvert år – via mediestøtten – poster 17,5 millioner i dagblade som Berlingske, Børsen, Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet og B.T. Mens Dagbladet Information og Kristeligt Dagblad får betydeligt mere støtte.

Og derudover bør mediecheferne hos de delvist eller fuldt licensfinansierede medier indgå i registret som en selvfølge. Hvervsregistret burde – ligesom tilmelding til Pressenævnet – være et minimumskrav for alle chefer på medier, der ønsker at opnå statsstøtte. 

Et hvervsregister løser langtfra alle udfordringer, men det er et skridt i den rigtige retning og kan bidrage til at højne kvaliteten af den svage danske mediekritik.

Lad os hjælpe åbenheden og mediebosser på vej ved at indføre et hvervsregister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Jonatan Steen

Adm. direktør, Tænketanken Demokratisk Erhverv
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 2008)

0:000:00