Nu afgøres ansvar for ny seniorpension: KL frygter at havne på sidelinjen

SENIORPENSION: Kommunerne skal ikke afgøre, hvem der skal have seniorpension, mener forligspartierne. "Helt uhørt," lyder det fra KL. Fagbevægelsen presser på for at give opgaven til a-kasserne. Meget tyder dog på, at opgaven går til ATP. 

KL-formand Jacob Bundsgaard (S) advarer i kraftige vendinger mod at overlade ansvaret for seniorpension til andre end kommunerne. 
KL-formand Jacob Bundsgaard (S) advarer i kraftige vendinger mod at overlade ansvaret for seniorpension til andre end kommunerne. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Hvem skal have ansvaret for at tildele den nye seniorpension, som kan sikre nedslidte tilbagetrækning seks år før den officielle pensionsalder?

I hvert fald ikke kommunerne, mener partierne bag aftalen.

"Vi er enige om, at det ikke skal være kommunerne. Det er vigtigt, at vi får en ensartet tilkendelsesproces for borgerne, og her viser erfaringen, at der er for stor variation fra kommune til kommune," siger Samira Nawa, der er beskæftigelsesordfører for Radikale.

KL advarer mod at svine med pengene
Da VLAK-regeringen i maj måned indgik aftalen om seniorpension med Radikale og Dansk Folkeparti, udskød partierne beslutningen om, hvem der skulle administrere ordningen.

Hvis man har en fundamental mistillid til, om det her kan håndteres i kommunerne, så gælder det jo alle de ydelser, vi visiterer til. Og så har vi et kæmpe problem.

Jacob Bundsgaard
KL-formand

Et halvt år efter aftalens indgåelse kan spørgsmålet blive afgjort, når beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i dag præsenterer aftalepartierne for regeringens forslag til, hvem der skal løfte opgaven.

Ifølge Kommunernes Landsforening (KL) vil det være "helt uhørt" og i strid med en række grundlæggende principper, hvis opgaven med visitation af den nye seniorpension går til andre end kommunerne.

"Ærligt talt, så vil det være at svine med borgernes penge, hvis man skal til at opbygge et parallelt system til det, vi allerede har i kommunerne," siger KL-formand Jacob Bundsgaard.

De fleste er allerede på overførselsindkomst
For at få adgang til den nye seniorpension, skal man have en maksimal arbejdsevne på 15 timer om ugen, og derudover have 20-25 års tilknytning til arbejdsmarkedet bag sig.

Den lave arbejdsevne betyder, at langt de fleste i målgruppen allerede vil befinde sig på overførselsindkomst, hvilket ifølge KL kun styrker argumentation for at lade kommunerne stå for visitationen.

Dokumentation

Seniorpension

I maj 2019 indgik VLAK-regeringen, DF og R en politisk aftale om en ny seniorpensionsordning.

Den nye socialdemokratiske regering arbejder for at etablere en ret til tidlig tilbagetrækning for nedslidte, men støtter op om seniorpension og har i forståelsespapiret forpligtet sig til at gennemføre ordningen.

Kriterier

  • Seks år eller mindre til pensionsalderen
  • Maksimal arbejdsevne på 15 timer om ugen ​
  • 20-25 års tilknytning til arbejdsmarkedet​

Målgruppe

  • 17.150 personer fuldt indfaset i 2025 / tilgang på 5.200 om året
  • Heraf 800 fuldtidsbeskæftigede / 133 per år​
  • Resten skønnes at komme fra førtidspension, seniorførtidspension, sygedagpenge, fleksjob eller fleksydelse​

Kroner og øre 

  • Personer, der tilkendes seniorpension, vil få udbetalt en sats svarende til førtidspension frem til folkepensionsalderen. Dvs. 18.900 kroner om måneden. 
  • Til sammenligning udgør folkepensionen 6.300 kroner om måneden eller 13.250 kroner med tillæg.
  • Ordningen forventes at koste 650 millioner kroner årligt.

Indfasning

  • Ifølge aftalen 1. januar 2020, men aftalepartierne accepterer en udsættelse på to-tre måneder af hensyn til at køre den rette visitationsmyndighed i stilling.

Kilde: Aftale om ret til seniorpension for nedslidte


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00