Ny ambassadør for ledelse: Snakker vi kun om penge, kommer vi aldrig i det kreative hjørne

LEDELSE: Brugernes tilfredshed skal være offentlige lederes vigtigste mål, lyder det fra regeringens nyudnævnte ledelsesambassadør, Dorthe Crüger. Også når knappe ressourcer gør det svært.

Tidligere sygehusdirektør Dorthe Crüger er udpeget til den første ledelsesambassadør.
Tidligere sygehusdirektør Dorthe Crüger er udpeget til den første ledelsesambassadør.Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt
Kim Rosenkilde

Hun anerkender ikke, at det nødvendigvis kræver flere penge, når den offentlige sektor skal løse flere opgaver.

Dygtige ledere med evnen til at sætte mål og modet til at lytte mere til brugerne end til så mange andre, kan i sig selv gøre en stor forskel, når der skal leveres mere for mindre i den offentlige velfærdsproduktion.

Dorthe Crüger var indtil efteråret administrerende direktør på Sygehus Lillebælt, hun er tidligere formand for Kræftens Bekæmpelse, har været medlem af regeringens Ledelseskommission og er også blevet udnævnt til Årets leder af den faglige organisation Lederne.

Nu kan hun også som den første skrive ’ledelsesambassadør’ på sit CV, hvor et selvvalgt sabbatår fra lederkarrieren har givet lidt plads til nye tilføjelser.

Jeg køber ikke den der evige sandhed om, at hvis man skal levere noget mere, så skal man også have flere ressourcer. Det er jeg simpelthen ikke enig i.

Dorthe Crüger
Ledelsesambassdør

Titlen har hun fået tildelt af innovationsminister Sophie Løhde (V), Danske Regioner og KL som et led i aftalen om ledelse og kompetencer i den offentlige sektor, som de tre parter indgik i februar.

Og ud over at arrangere en såkaldt ledelsesuge i uge 44, skal den nye ambassadør gøre sit til at tale offentligt, når lejligheden byder sig. Altinget giver her Dorthe Crüger en af de muligheder.

"Nu er jeg jo den første, der har fået den her titel. Og der er jo beskrevet lidt om, hvad opgaven er. Ud over ledelsesugen er det at promovere god offentlig ledelse og holde kog i den debat, der allerede er godt i gang."

"Jeg er meget optaget af den første klump anbefalinger fra Ledelseskommissionen. Det med at få borgerne i centrum. Og jeg ved godt, at mange bliver lidt trætte af at høre det endnu en gang."

"Men når jeg er ude – og det er i alle mulige sammenhænge – så oplever jeg bare, at det er noget, man siger. Der er godt nok ikke ret mange ledere, som udlever det."

Dokumentation

Dorthe Crüger

Dorthe Crüger er uddannet læge fra Aarhus Universitet.

I det tidligere Vejle Amt har hun skrevet ph.d.-afhandling om fosterundersøgelser, ligesom hun har forsket i arvelige kræftsygdomme. 

Dorthe Crüger er uddannet speciallæge i klinisk genetik efter ansættelser på sygehusene i Vejle og Århus, hvorefter hun blandt andret har arbejdet som specialeansvarlig overlæge i Birmingham, England og som specialechef på Vejle Sygehus. Hun har taget en Master i Sundhedsledelse (MHM) på CBS i København.

Dorthe Crüger kom til Sygehus Lillebælt som lægelig direktør i 2010 fra en stilling som cheflæge ved Regionshospitalet i Horsens og Brædstrup. I april 2015 skiftede hun kasket og tiltrådte som Sygehus Lillebælts administrerende direktør.

CV
2015- 2018
Administrerende sygehusdirektør, Sygehus Lillebælt

2010-2015
Lægelig direktør, Sygehus Lillebælt

2009-2010
Cheflæge, Regionshospitalet Horsens

2006-2009
Specialechef og ledende overlæge, Sygehus Lillebælt

2005-2006
Overlæge, Vejle Sygehus

2003-2005
Specialansvarlig overlæge, Birmingham Women’s Hospital

2001-2003
Afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital og Vejle sygehus.


Andet

2018-
Medlem af Nordea-fondens bestyrelse

2017-2018
Medlem af regeringens Ledelseskommission

2015- 2018
Formand for Kræftens Bekæmpelse

2015
Udpeget til Årets leder af Lederne

 

Kilde: Ledelseskommissionen, Region Syddanmark, Horsens Folkeblad, Sundhedspolitisk Tidsskrift


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00