Ny debat om 5G: Fra handlingsplan til handling

TEMADEBAT: Regeringen har med forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) i spidsen præsenteret 5G-handlingsplanen. Altinget: digital har sammensat et panel, som skal debattere muligheder og faldgruber.

Forsyningsministeren fortalte om den nye 5G-handlingsplan i februar. Nu skal ministeren, resten af Folketinget, kommuner og telebranchen komme fra handlingsplan til handling.
Forsyningsministeren fortalte om den nye 5G-handlingsplan i februar. Nu skal ministeren, resten af Folketinget, kommuner og telebranchen komme fra handlingsplan til handling.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Regeringen har præsenteret den nye handlingsplan for det hurtige 5G-netværk.

Men det er først nu, at det rigtige arbejde begynder.

I den kommende tid afholder politikerne på Christiansborg høringer om planen, kommunerne skal sammen med telebranchen udarbejde en vejledning, og desuden gennemfører Energistyrelsen frekvensbåndsauktioner.

Samtidig spøger den kinesiske mobilproducent Huawei i baggrunden. Virksomheden har været sat under lup af medierne, og danske politikere frygter, at Huaweis teknologi vil blive brugt til kinesisk spionage.

Handlingsplanen, der er udarbejdet af Energistyrelsen i samarbejde med branchen, har forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) kaldt for "et tigerspring i digitaliseringen".

Planen indeholder fire fokusområder:

På den baggrund sætter Altinget: digital fokus på 5G-handlingsplanen og spørger de centrale aktører om, hvor udfordringerne, mulighederne og faldgruberne er.

Her er listen over debattører: 

Birger AndersenBirger Andersen
Professor og ph.d., DTU Diplom

Dokumentation

Handlingsplanen for 5G er udarbejdet i Energistyrelsen. Den er opdelt i fire indsatsområder:

Frekvenser til 5G

  • Energistyrelsen gennemfører auktion over 700 MHz-, 900 MHz- og 2300 MHz-frekvensbåndet.
  • Der er truffet beslutning om, at arbejdet med at holde auktion over 3,5 GHz- og 26 GHz-frekvensbåndene med henblik på, at frekvenserne er til rådighed senest ved udgangen af 2020. I den forbindelse skal der også træffes beslutning om mulighederne for at etablere lokale dedikerede 5G-net. 
  • Energistyrelsen vurderer på basis af andre landes erfaringer mulighederne for at stille frekvenser til rådighed, når der på CEPT-niveau foreligger enighed om de tekniske vilkår for frekvensanvendelse, men inden disse er endeligt vedtaget af EU-Kommissionen. 
  • Energistyrelsen reviderer frekvensstrategien som følge af WRC-19.
  • Energistyrelsen udsteder tidsbegrænsede frekvenstilladelser til forsøg med 5G. 

Udrulning af 5G-net

  • Energistyrelsen vil i samarbejde med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og telebranchen undersøge muligheder og udfordringer med hensyn til netdeling. 
  • Energistyrelsen vil inddrage branchen i forbindelse med fastsættelse af definitionen af small cells i EU. 
  • Energistyrelsen vil i samarbejde med landets kommuner, KL og telebranchen udarbejde en vejledning om standardiseret sagsbehandling til offentlige myndigheder. Vejledningen vil blandt andet indeholde en samling af best practice-eksempler inden for sagsbehandling af maste- og i antenneansøgninger. 
  • Energistyrelsen vil udarbejde en ny vejledning om masteleje. 

Regulering

  • Der opsamles erfaringer fra samarbejde med DR og TDC. 
  • Scenarier i forhold til netneutralitetsprincipperne i en 5G-sammenhæng undersøges. 

Anvendelse

  • Energistyrelsen opsamler og formidler i samarbejde med Erhvervsstyrelsen og andre myndigheder erfaringer fra forsøg og samarbejder om brugsscenarier med henblik på at løse udfordringer samt nedbryde eventuelle barrierer i forbindelse med udrulning og anvendelse af 5G. 
  • Energistyrelsen samler og formidler muligheder for at søge støtte til 5G-projekter. 
  • Energistyrelsen afholder i samarbejde med Erhvervsstyrelsen en workshop for virksomheder og telebranchen om 5G. 
  • Energistyrelsen afholder en workshop for offentlige interessenter om det offentlige, som efterspørger af løsninger, hvor 5G kan være svaret. 
  • Med hjælp fra et af de danske innovationscentre vil der i 2019 blive arrangeret en studietur til for eksempel Asien med mulighed for deltagelse af relevante interessenter. 
  • Energi-, forsynings- og klimaministeren uddeler en 5G-pris. 

Læs hele handlingsplanen her.


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00