Ny måling: Blå blok går tilbage

MÅLING: Vælgere siver fra blå blok, og både Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance går tilbage i ny måling. Nye Borgerlige ligger og vipper på spærregrænsen. 

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Var der valg i morgen, ville Lars Løkke Rasmussen sandsynligvis være nødt til at give nøglerne til Statsministeriet videre.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget.

I den nye måling står de røde partier til at få 50,5 procent af stemmerne, mens blå blok står til at kunne mønstre 47,9 procent. Faktisk er det kun Konservative, som går en lille smule frem, mens både Dansk Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance alle går tilbage i forhold til septembers måling. 

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er det særligt Dansk Folkeparti, der står som taber i den nye Norstat-måling. 

”Dansk Folkeparti er den store taber denne gang, og forklaringerne er ikke svære at få øje på. Dels tager Nye Borgerlige en del af DF’s vælgere. Og dels har DF’erne haft en ret uheldig hånd de seneste uger,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Kristian Thulesen Dahl fik for en gangs skyld en decideret møgsag på halsen, da han ikke kunne holde sit løfte om at anbefale et ja ved en folkeafstemning om Europol, der var skæverten på DF’s landsmøde (hvor et medlem blandt andet beskyldte udlændinge for at voldtage og dræbe, red.) og Martin Henriksen kom dårligt fra diskussionen med en elevrådsformand om danskhed. Ikke lige nogle stjernestunder for DF.”

V og LA går tilbage
Heller ikke Venstre står godt i målingen, og regeringspartiet er helt nede på 16,8 procent. Erik Holstein peger på, at vælgerne på ingen måde har belønnet regeringen for sin 2025-plan, men han er ikke overrasket. 

”Der er massive vælgerflertal mod alt fra lavere SU og forhøjet pensionsalder til topskattelettelser. Den slags indgreb kan man kun få vælgernes opbakning til i krisetider,” siger Erik Holstein.

Liberal Alliance må også se en tilbagegang – både fra folketingsvalget og fra sidste måneds ellers lave måling. For mens partiet ved folketingsvalget i juni 2015 fik 7,5 procent af stemmerne, står Liberal Alliance nu til 5,4 procent. 

”Heller ikke den stålsatte falanks i Liberal Alliance er kommet godt fra hundeslagsmålet i blå blok. Men de har selv kalkuleret med, at striden kan ende med at koste dem mandater, så jeg tror ikke, det får dem til at ændre kurs," siger Holstein med henvisning til Samuelsens krav om topskattelettelser på fem procentpoint, hvis ikke regeringen vil væltes.

Nye Borgerlige på vippen
Det eneste blå parti, der ifølge Altingets politiske kommentator kan være tilfreds, er Konservative.

"Ikke så meget fordi de går lidt frem, det kan være statistiske tilfældigheder. Vigtigere er, at Norstat-målingen på linje med en række andre målinger tyder på, at Konservative ikke bliver åreladet af Nye Borgerlige. Det kunne ellers have været katastrofalt for Søren Pape," siger Erik Holstein.

Nye Borgerlige er for første gang med i en Norstat-måling, og partiet ligger lige på vippen til at komme ind. Partiet sniger sig lige op over to-procents-spærregrænsen, og partiet står til 2,1 procent af stemmerne. 

”Vermund stikker lige snuden over spærregrænsen, men det er stadig helt åbent, om Nye Borgerlige kommer ind. De er sårbare, så længe de mangler politik på mange af hylderne, og så længe de ikke effektivt har fået luget de mest ekstreme kræfter ud," lyder Erik Holsteins vurdering af partiets chancer.

Kigger over på den anden fløj, ligger partierne nogenlunde, som de gjorde i sidste måned. Alternativet vinder dog det tilbage, som de tabte i forrige måling i september.

”Socialdemokraterne er med en vis ret blevet kritiseret for at lurepasse. Men Mette Frederiksen kom godt fra sin kongres, og indtil videre kan hun bare læne sig tilbage og nyde den blå underholdning,” slutter Erik Holstein.  

Norstat Politisk Index 2016 Folketingsvalg 2015 August 2016 September 2016 Oktober 2016 Usikkerhed +/- %-point
Socialdemokratiet 26,3 24,6 27,3 27 2,8
Radikale 4,6 5,1 5,2 4,5 1,,3
Konservative 3,4 4,3 2,1 3,2 1,1
SF 4,2 4,2 4,8 4,2 1,2
Dansk Folkeparti 21,1 21,1 22,4 19,4 2,5
Kristendemokraterne (ikke opstillingsberettigede) 0,8 0,4 0,6 1 0,6
Venstre 19,5 18,8 17,4 16,8 2,3
Enhedslisten 7,8 7,1 8,6 8,1 1,7
Liberal Alliance 7,5 6,9 5,8 5,4 1,4
Alternativet 4,8 6,8 5 6,7 1,5
Nye Borgerlige (tilføjet oktober 2016)       2,1 0,9
Dokumentation

Om målingen

Målingen er foretaget af Norstat for Altinget på net og telefon i perioden 30. september til 9. oktober 2016 blandt 1.000 respondenter. 
Data er vejet efter køn, alder, region, uddannelse og stemt ved seneste Folketingsvalg. Den maksimale usikkerhed for partierne er +/- 2,8 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00