3F: Regeringens pensionsudspil er en skjult topskattelettelse

TILBAGETRÆKNING: Per Christensen kalder regeringens pensionsudspil for en lappeløsning, der kan få kolossale konsekvenser. 3F-formanden savner konkrete forslag, der hjælper hans medlemmer.

Ugen efter Per Christensen trak sig sejrrigt ud af kampen om fremtidens pensionsalder, går 3F-formanden igen regeringen på klingen.

Han kalder således regeringens udspil til de kommende pensionsforhandlinger for ”en skjult topskattelettelse”.

Per Christensen mener, at forslaget til en ny model for alderspensionen rammer skævt. Her lægger regeringen op til næsten en fordobling af, hvad man må indbetale til sin alderspension i de sidste fem år, inden man når pensionsalderen.

”Hvis man skal skærpe retorikken en smule kan man sige, at her ligger en skjult topskattelettelse. Udbetalingerne er skattefri og indgår ikke i modregningen af pensionstillægget,” siger Per Christensen.

En skævvridning
Forlaget fra regeringen går på, at man fremover skal kunne indbetale 55.000 kroner om året i de sidste fem år. I dag er beløbet 29.600 kroner. Men det kommer kun personer til gode, der har råd til at lægge de penge til side.

Læs også: Strammere krav og lavere ydelser: Sådan vil VLAK få folk til at arbejde længere

Derfor kalder Per Christensen det for en topskattelettelse. Han så hellere, at man udvidede perioden, hvor man kan spare op til alderspensionen.

”Den aldersopsparing bør gælde i op til 15 år før alderspensioneringen. Ingen af mine kolleger i 3F har mulighed for at lægge 55.000 til side. Det er jo efter skat,” siger Per Christensen og fortsætter:

”Det er en skævvridning, som jeg håber, at de partier, der skal med til forhandlingerne, vil være opmærksom på. Vi vil i hvert fald gøre, hvad vi kan, for at pege på den skæve tilgang.”

Hvis jeg også skal skærpe retorikken, kan man kalde regeringens forslag for det, der er tilbage, efter du med hjælp fra Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl fik den forhøjede pensionsalder af bordet. Er du tilfreds med den byttehandel?

”Nej, det er jeg ikke. Jeg havde hellere set, at man dels kom med konkrete initiativer, og dels sagde, at det skal være frivilligt. Vi får i forvejen den højeste tilbagetrækningsalder i 2040 over for de lande, vi normalt sammenligner os med. Vi bliver nødt til at få kigget på, hvordan folk med hårdt fysisk arbejde kan blive længere på arbejdsmarkedet – og ikke bare i vendinger,” siger Per Christensen.

Kolossale omvæltninger
Han har dog en smule ros til regeringen for at bekymre sig om arbejdsmarkedspensionsordningen. Fokus på kompetencer og udfordringen om arbejdsmiljøet får også et par venlige ord med på vejen.

”Men hvis jeg kigger på forslaget, er det en lappeløsning, som ikke tilgodeser 3F-medlemmerne. Jeg savner at se, hvordan pengene skal skaffes, og hvad man vil gøre ved de hårdest udsatte brancher. Jeg ser frem til, at der kommer flere initiativer, så vi kan deltage i en debat om, hvordan man folk kan blive længere på arbejdsmarkedet af frivillighedens vej.”

Læs også: Overblik: Her er regeringens 2025-plan

Førnævnte Kristian Thulesen Dahl skal nu forhandle med regeringen. I sit ugebrev, der udkom omtrent samtidig med regeringens fremlæggelse, siger han, at han forventer, der bliver tale om at justere forhold i maskinrummet.

Den formulering genkender Per Christensen dog ikke i regeringens udspil.

”Det er en bundvending af systemet. Derfor vil vi være meget opmærksomme på, at vi ikke skubber hele diskussionen til kun at handle om økonomi, men også om mennesker. Det er kolossale omvæltninger, hvis regeringen får sin vilje med alle forslagene,” siger 3F-formanden.

Regeringen indkalder til forhandlinger om udspillet senere på ugen.

Læs også: Kristian Thulesen Dahl festede med Mette Frederiksen og fagbevægelsen: "Det her er historisk for mig!"

Forrige artikel Strammere krav og lavere ydelser: Sådan vil VLAK få folk til at arbejde længere Strammere krav og lavere ydelser: Sådan vil VLAK få folk til at arbejde længere Næste artikel Intet grønt i trekløverets store plan Intet grønt i trekløverets store plan
Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

ÅRSMØDE: Hårdere straffe og en ydelse på dagpengeniveau for at passe egne børn i hjemmet er blandt Dansk Folkepartis formands forslag i sin årsmødetale. Her opridser Kristian Thulesen Dahl otte punkter, som partiets politik skal dreje sig om i de kommende år.