Overblik: Her er regeringens 2025-plan

DOKUMENTATION: Tirsdag fremlagde regeringen sin nye 2025-plan. Få et overblik over hovedpunkterne her.

Tirsdag præsenterede finansminister Kristian Jensen (V), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) regeringens nye 2025-plan, der har fået navnet ”Vækst og Velstand 2025”.

Den reviderede 2025-plan har til formål at øge væksten i Danmark med 80 milliarder kroner gennem højere beskæftigelse og produktivitet.

Konkret foreslår regeringen i sin 2025-plan følgende:

 • Beskæftigelsen skal øges med op mod 60.000 personer, og produktiviteten skal løftes svarende til 35 milliarder kroner. Den samlede velstand målt ved BNP vil regeringen herigennem øge med 80 milliarder kroner i 2025.
 • Det gennemsnitlige BNP-vækst skal øges fra cirka 1,5 til 2 procent om året frem mod 2025.
 • Flere skal i beskæftigelse og forsørge sig selv for at øge råderummet. Med regeringens prioriteringer vil man skabe plads til en reserve på 10 milliarder kroner i 2020 og 33 milliarder kroner i 2025. Regeringen vil blandt andet bruge reserven til at sænke skatterne og gennemføre væksttiltag.
 • Rådighedsbeløbet for eksempelvis en LO-familie vil ifølge regeringen kunne øges med op til 9.400 kroner om året, når produktiviteten øges. Når skatten på arbejde sænkes, vil familierne få endnu mere tilovers til sig selv.
 • Der prioriteres sammenlagt 22 milliarder kroner til et løft af rammen for de offentlige investeringer. Det giver nye muligheder for at investere i eksempelvis infrastruktur og digitalisering, som skal øge grundlaget for vækst.
 • Regeringen har et sigtepunkt om et strukturelt underskud på 0,1 procent af BNP i 2020 og et mål om balance i 2025. Det skal bidrage til at sikre et godt afsæt for kommende generationer.
 • Lavere skatter på arbejde vil sammen med en afdæmpet udgiftsvækst og øvrige reformer, der øger beskæftigelse og produktivitet, bidrage til et holdbart og balanceret opsving i dansk økonomi. 

Forhandlinger om sænkning af skatterne vil ske sideløbende med finanslovsforhandlingerne i efteråret.

Regeringen vil sætte ind på fem indsatsområder for at øge beskæftigelsen med 55.000-60.000 personer i 2025:

 1. Tidligere indtræden på arbejdsmarkedet for unge.
 2. Færre skal være på offentlig forsørgelse.
 3. Flere skal vælge at blive længere på arbejdsmarkedet.
 4. Øget gennemsnitlig arbejdstid blandt andet ved lavere skat på indtægten fra en ekstra indsats.
 5. International rekruttering af højtkvalificeret arbejdskraft.

Kilde: Finansministeriet

Læs hele planen her.

Forrige artikel Politisk flertal for at afskaffe blasfemi-paragraf Politisk flertal for at afskaffe blasfemi-paragraf Næste artikel Strammere krav og lavere ydelser: Sådan vil VLAK få folk til at arbejde længere Strammere krav og lavere ydelser: Sådan vil VLAK få folk til at arbejde længere