Ny rapport: Medierne dækkede mænd og kvinders valgkampe lige tæt

LIGESTILLING: Medierne diskriminerede ikke folketingskandidater på køn i dækningen af forårets valgkamp, viser stort nyt studie fra SDU. Kvinder bør alligevel fylde mere, mener Kvinfo. 

Mette Frederiksen og Inger Støjberg var de to mest omtalte kvinder i valgkampsdækningen. 
Mette Frederiksen og Inger Støjberg var de to mest omtalte kvinder i valgkampsdækningen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Mandlige og kvindelige politikere havde omtrent lige let adgang til pressen i forårets valgkamp. 

Det viser en stor undersøgelse, som Mediernes Forsknings- og Innovationscenter ved SDU har lavet i samarbejde med Kvinfo og Dansk Journalistforbund.

Her har forskerholdet indsamlet samtlige artikler udgivet af de landsdækkende aviser i valgkampen og derefter talt op, hvor mange gange hver enkelt folketingskandidat er blevet omtalt. 

Her fremgår det, at køn ikke spillede nogen rolle, når journalisterne i den travle valgkamp skulle vælge, hvilke kandidater til Folketinget de ville skrive om eller bruge som kilder. 

Fakta
Top 10 mest omtale i valgkampen
1. Lars Løkke Rasmussen (V) 748 omtaler
2. Mette Frederiksen (S) 690 omtaler
3. Rasmus Paludan (SK) 250 omtaler
4. Kristian Thulesen Dahl (DF) 212 omtaler
5. 
Morten Østergaard (R) 177 omtaler
6. 
Kristian Jensen (V) 161 omtaler
7. Anders Samuelsen (LA) 146 omtaler
8. Inger Støjberg (V) 144 omtaler
9. Søren Pape Poulsen (K) 132 omtaler
10. 
Pia Olsen Dyhr (SF) 125 omtaler

Kilde: Rapport om mediernes dækning af valgkampen

Kandidater af begge køn fik gennemsnitligt næsten lige meget omtale. 

"Medierne vægter mandlige og kvindelige kandidater forholdsvis ligeligt, hvis man kigger på den gennemsnitlige omtale," siger medforfatter og professor ved SDU Ulrik Kjær. 

Mænd fik mest omtale
Ifølge rapporten blev en mandlig folketingskandidat gennem valgkampen i gennemsnit omtalt 7,2 gange i en af de otte landsdækkende aviser, mens kvindelige kandidater i gennemsnit optrådte i 6,5 artikler.

Alligevel rendte mandlige folketingskandidater med størstedelen af den samlede opmærksomhed i aviserne. Der var omtale af en mandlig kandidat i 1811 artikler og en kvindelig kandidat i 1224.

Men mænd optrådte også med 591 ud af i alt 900 opstillinger omtrent dobbelt så hyppigt på stemmesedlerne som kvinder, og derfor er det snarere de politiske partier end medierne, der har ansvaret for uligevægten, vurderer Kjær. 

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00