Ny temadebat: Hvor bekymrede skal vi være for de giftige stoffer, der bliver fundet i vores grundvand?

Der er igen fundet pesticider over grænseværdien, viser de foreløbige resultater fra en ny massescreening af vores grundvand. Men hvor bekymrede skal vi være, og hvad skal vi gøre for at komme de giftige stoffer til livs? Det sætter Altinget Miljø fokus på i en ny temadebat.

Rester fra pesticider og fluorstoffer, der i dag er forbudte, er nu sivet ned i blandt andet vores grundvand.
Rester fra pesticider og fluorstoffer, der i dag er forbudte, er nu sivet ned i blandt andet vores grundvand.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lukas Oliver Rastovic

Skal vi være bekymrede, når der bliver fundet giftige stoffer i vores grundvand? Der er nye fund af pesticider over grænseværdien i vores grundvand – og nogle steder er fundene så store, at det kan være skadeligt for mindre børn.

Det viser foreløbige resultater af Miljøministeriets seneste massescreening af grundvandet, hvis fulde resultat præsenteres i foråret. 

Der er tale om tre rester fra sprøjtemidler i landbruget, som ikke har været tilladt i Danmark i over ti år – og to fund af stoffet LM6 er så høje, at de for små børn overstiger, hvad der er sundhedsmæssigt acceptabelt.

Det har fået Miljøstyrelsen til at bede vandforsyningerne om at undersøge, om disse stoffer også er i vores grundvand fremover. Og samtidig skal de 17 kommuner, hvor der er gjort fund, og deres nabokommuner undersøge sagen hurtigst muligt.

Derudover er der to stoffer, der er fundet i vores grundvand, som i øjeblikket er på manges læber – henholdsvis pesticidet glyphosat og flourstofferne PFAS.

Glyphosat er aktivstoffet i sprøjtemidlet roundup, som er det mest brugte ukrudtsmiddel i landbruget. Det omdiskuterede middels nuværende EU-godkendelse udløber næste år, hvorefter EU-landene skal tage stilling til, om det fortsat skal være lovligt. Der er blandt danske forskere uenighed om, hvor farligt det er.

PFAS er en gruppe fluorholdige stoffer, som i mange år er blevet brugt som overfladeaktive stoffer i emballage og i brandskum. Sidste år blev det fundet i spildevand og i drikkevandet flere steder samt i kød i Korsør Kommune. Det kan have en række negative helbredseffekter og mistænkes for blandt andet at være kræftfremkaldende

I den forbindelse sætter vi i den kommende temadebat på Altinget Miljø fokus på grundvandet, når vi spørger politikere, aktører og forskere:

Thor Gunnar Kofoed Thor Gunnar Kofoed, viceformand, Landbrug & Fødevarer

0:000:00