Ekspert i drikkevand: ”Glyphosat er ikke et stof, der ligger særligt højt på min bekymringsliste”

Der er ikke grund til at være bekymret for at finde glyphosat i drikkevandet, lød det fra GEUS-ekspert på en konference torsdag. Her krydsede DN og L&F klinger om det omstridte sprøjtemiddel.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Landstingssalen på Christiansborg var torsdag eftermiddag proppet til randen.

I de smukke omgivelser lige nedenunder Folketingssalen løb en stort anlagt konference om drikkevand ad stablen

Under konferencen, der kredsede bredt om beskyttelse og udfordringer for drikkevandet, kom det udbredte pesticid – glyphosat – i fokus. Anders Johnsen, der er seniorforsker i GEUS, var indbudt til at holde indlæg om, hvad der er de største udfordringer for drikkevandet.

Og det er ikke glyphosat, påpegede han.

”Det har haft stor opmærksomhed i medierne de seneste år. Men glyphosat er ikke et stof, der ligger særligt højt på min bekymringsliste, når vi snakker grundvand,” sagde han.

Over de seneste 10 år er glyphosat – der er aktivstoffet i roundup – påvist i relativt få indtag i både grundvandsovervågningen og vandværkernes boringskontrol, forklarede han. Der er således tale om fund i 1,8 procent af overvågningen og 0,6 procent af borringskontrollen. Der er i øvrigt set overskridelser af grænseværdien for pesticider (kravværdien) på henholdsvis 0,3 og 0,4 procent i perioden.

”Glyphosat er et stof, som man i overvågningsboringer støder på enkelte år. Og som tit forsvinder igen efter et par år. Enkelte år er det faktisk slet ikke påvist i grundvandsovervågningen. Så sammenlignet med andre stoffer udgør det ret beskedent problem, særligt når man tænker på, hvor store mængder glyphosat, der er brugt gennem årene,” sagde han og fortalte, at der i 2020 blev gjort et fund af glyphosat, som var under kravværdien.

Forhandlinger næste år
I stedet pegede Anders Johnsen på de seneste års fund af DMS og desphenyl-chloridazon (DPC), der bliver fundet i omkring 30 procent af overvågningen. Sammen med BAM udgør de stoffer, den klart største udfordring for grundvandet. Men mens BAM er på retur, så er de store fund af DMS og DPC opdaget for nyligt, hvorfor man endnu ikke ved, om udfordringen er stigende eller faldende.

Debatten om glyphosat er interessant af to grunde. Dels er stoffet det mest anvendte ukrudtsmiddel i landbruget, og dels udløber den nuværende EU-godkendelse næste år. Derfor skal EU-landene næste efter beslutte, om det omstridte sprøjtemiddel fortsat skal være lovligt. Den danske regering har endnu ikke taget stilling til spørgsmålet.

0:000:00