Ny temadebat: Hvordan skal vi bekæmpe ensomhed blandt socialt udsatte?

Regeringen har netop lanceret et partnerskab, der skal stå bag en ny national ensomhedsstrategi. På Altingets hjælper vi partnerskabet igang ved at spørge, hvad strategien skal indebære. Følg med i de kommende uger. 

Hvilke grupper skal tænkes ind i den nationale strategi mod ensomhed? Og hvordan skal strategien formes? Det debatterer en række aktører indtil sommerferien. 
Hvilke grupper skal tænkes ind i den nationale strategi mod ensomhed? Og hvordan skal strategien formes? Det debatterer en række aktører indtil sommerferien. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Claudia Steenhard

Mange danskere føler sig i øjeblikket ensomme. Efter coronapandemien viser tal fra Sundhedsprofilen, at omkring hver ottende dansker kæmper med ensomhed. 

Det er ikke kun et problem for individet, der taber livskvalitet, men det kan også vise sig som en belastning for samfundet. Sådan begrundes beslutningen, et flertal af Folketingets partier står bag; nemlig at afsætte midler fra SSA-reserven til en national indsats mod ensomhed.  

I den forbindelse har regeringen introduceret et nationalt partnerskab med Røde Kors og Ældre Sagen i spidsen, der skal sætte retningen for Danmarks første nationale ensomhedsstrategi.

Partnerskabet skal indeholde en bred vifte af aktører, der får til opgave at indsamle viden, igangsætte dialog på området, udarbejde strategi og handlingsplan og understøtte indsatser til forebyggelse og bekæmpelse af ensomhed.

Indsatsen er den første af sin slags på området i Danmark, mens arbejdet i Storbritannien har været i gang i længere tid. Her har de blandt andet har udnævnt en ensomhedsminister, der har indført en national måling af ensomhed. De har også målrettet deres indsatser forskellige udsatte grupper af borgere, som LGBTQ+ og ældre borgere.

På Altinget Social hjælper vi det nye danske partnerskab i gang ved at spørge, hvilke tiltag der bør være en del af planen, for mest effektivt at modvirke ensomhed blandt udsatte borgere? Hvilke konsekvenser har ensomhed for udsatte borgere, og hvilke eksisterende og velmenende politiske tiltag kan ensomheden spænde ben for? Hvilke erfaringer fra coronaperioden og andre lande bør indføres? Skal vi også i Danmark have en ensomhedsminister?

Mød det foreløbige panel her:  

Astrid Krag

Astrid Krag (S) 
Social- og ældreminister

0:000:00