Debat

Nye Borgerlige: SF's forsvarspolitik udstiller venstrefløjens naivitet og hangen til at detailstyre

SF har misforstået deres forsvarspolitiske opgave, når de vil spænde Forsvaret for andre politiske agendaer. Det er på tide, at politikerne bestemmer mindre, og at militærfaglige personer leder Forsvaret, skriver Peter Seier Christensen fra Nye Borgerlige.

Nye Borgerlige ønsker et opgør med den struktur, som har gjort Forsvarets ledelse til en bureaukratisk flerhovedet drage. Vi ønsker at samle ledelsen under forsvarschefen, skriver Peter Seier Christensen.
Nye Borgerlige ønsker et opgør med den struktur, som har gjort Forsvarets ledelse til en bureaukratisk flerhovedet drage. Vi ønsker at samle ledelsen under forsvarschefen, skriver Peter Seier Christensen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Seier Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Siden Altingets diskussion af det kommende forsvarsforlig begyndte, er Ukraine blevet invaderet af Rusland, og således har virkeligheden indhentet politikerne. Tydeligt er det nu, at det haster med at leve op til vores forpligtelser over for Nato.

Det er en politisk opgave at sikre, at vi lever op til vores Nato-forpligtelser, der står på to ben: For det første skal vi kunne forsvare os selv. For det andet skal vi kunne sende de nødvendige bidrag til Nato-operationer.

Temadebat

Hvordan skal et nyt forsvarsforlig skrues sammen?
De indledende øvelser til forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig bliver den altoverskyggende dagsorden på det forsvarspolitiske område i det kommende år.

Det nuværende forlig udløber ved udgangen af 2023, og flere af Folketingets partier banker på døren for at blive lukket ind i forhandlingslokalet.

Men hvilke ønsker har partierne i forligskredsen og områdets aktører egentlig til den nye aftale? Og hvorfor er det præcis, at SF, Nye Borgerlige og grønlandske Inuit Ataqatigiit (IA) ønsker at sidde med ved forhandlingsbordet?

De spørgsmål stiller Altinget Forsvar i en ny, stor temadebat, hvor politikere og aktører vil svare på, hvad der konkret er vigtigt for dem at få skrevet ind i et nyt forsvarsforlig.

Du kan se det samlede debatpanel her.

 

Helt specifikt haster det med at få første brigade kampklar og få genopbygget vores lagre af ammunition. Vi skal desuden have et overblik over, hvad der skal indkøbes for bedst at bidrage til Natos samlede forsvar.

Men her mener jeg til gengæld også, at grænsen for politikernes indblanding skal gå.

Politikerne vil detailstyre det hele

Derfor er jeg også uenig med SF, der med sit indlæg demonstrerede både venstrefløjens naivitet og politikernes generelle trang til at detailstyre og at underlægge Forsvaret andre politiske mål.

Folkesocialisterne valgte således at understrege, midt i en højspændingstid, at man ville stille krav til forhandlingerne om grøn omstilling i Forsvaret.

Det kan man vælge at trække på smilebåndet af. Men der gemmer sig en mentalitet, som man finder mange steder, der handler om at ville detailstyre snart alle områder, hvor der bliver allokeret store summer. På den måde bliver forsvarspolitik for SF endnu et område, hvor de kan signalere bløde værdier over for deres egne vælgere.

Militærfaglige personer bør lede Forsvaret. Det er på tide, at politikerne bestemmer mindre

Peter Seier Christensen
MF, Nye Borgerlige

Dette er heller ikke unikt for venstrefløjen. Jeg har i en årrække selv været kritisk overfor den aktivistiske forsvarspolitik, som med et skrabet budget har sendt danske soldater i krig i Mellemøsten på bekostning af den daglige drift og dermed vores evne til at forsvare os selv. Det var som bekendt en prioritering, der var på bestilling også fra borgerlige partier.


Politikerne skal bestemme mindre

Min indgang til de forsvarspolitiske forhandlinger bliver derfor, at alt skal sættes ind på hurtigst muligt at nå op på de lovede to procent af BNP til Nato og sikre det nationale forsvar. Dette er selve garantien for Danmarks frihed og sikkerhed. Men derudover ønsker jeg ikke at detailstyre Forsvaret. Det er på tide at lytte langt mere til Forsvarets egen faglighed.

Nye Borgerlige ønsker en politisk ambition om en geografisk bred fordeling af de eksisterende og nye enheder, men uden at det bliver til sognerådspolitik. Det skal ikke være politikerne, der bestemmer, hvor en kaserne, en marinestation eller et kommende uddannelsessted skal ligge. Det skal fagligheden diktere.

Nye Borgerlige ønsker derfor også et opgør med den struktur, som har gjort Forsvarets ledelse til en bureaukratisk flerhovedet drage. Vi ønsker at samle ledelsen under forsvarschefen og dermed signalere, at militærfaglige personer bør lede Forsvaret.

Det er på tide, at politikerne bestemmer mindre. Virkeligheden har taget os på sengen, og der er ikke råd til, at Forsvaret også skal styres af politiske særinteresser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Seier Christensen

MF (NB)
kemiingeniør, ph.d. (DTU 1994)

Anne Valentina Berthelsen

MF (SF)









0:000:00