Partier lægger arm om penge til bedre vandmiljø: ”Det er vi bestemt ikke med på”

Miljøministeren har sat gang i forhandlingerne om en akutpakke for vandmiljøet. Men skal millionerne bruges på opkøb af jord, flere kvælstofmålinger eller til kommunal medfinansiering? Det er partierne bestemt ikke enige om.

Efter meldinger om voldsomt iltsvind i de danske farvande, besluttede et bredt flertal at afsætte 325 millioner kroner i finansloven til en akutpakke for vandmiljøet.
Efter meldinger om voldsomt iltsvind i de danske farvande, besluttede et bredt flertal at afsætte 325 millioner kroner i finansloven til en akutpakke for vandmiljøet.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Det trækker op til sværdslag, allerede inden forhandlingerne om en akutpakke for vandmiljøet for alvor er gået i gang.

For de 325 millioner kroner, som alle partier undtagen Enhedslisten besluttede med finanslovsaftalen for 2024, er næppe nok til at stille alle tilfreds.

Selvom miljøminister Magnus Heunicke (S) onsdag meddelte, at han selv ønsker at pengene går til at købe jorde eller bygninger, der står i vejen for store udtagningsprojekter, så kommer Danmarksdemokraterne nu med nogle helt andre ønsker.

Miljøordfører Hans Kristian Skibby vil nemlig gerne bruge en del af pengene på en pulje til medfinansiering af kommunale projekter, der gavner vandmiljøet.

”Det kan være til udsætning af ålegræs, stenrev, forsøg med muslingeopdræt eller til en mere bæredygtig udformning af klapning,” siger han.

Han ønsker også, at nogle af pengene går til flere målinger af kvælstofudledning, og at man i øvrigt drøfter muligheden for at få flere penge i spil til en yderligere kvælstofindsats.

{{toplink}}
Læs også

Men I SF ser man helt anderledes på tingene. Havmiljøordfører Marianne Bigum afviser idéen om en pulje, som kommunerne kan søge.

”Det er vi bestemt ikke med på. Formålet med de her penge er at lave opkøb af nogle af de mest forurenende jorde,” siger havmiljøordfører, Marianne Bigum (SF).

0:000:00