Pelle Dragsted vil i Folketinget igen

Enhedslistens mangeårige chefstrateg gør klar til et landspolitisk comeback. ”Jeg vil gerne fortsætte partiets linje med både at være ideologisk forankret og pragmatisk,” siger Dragsted. Samtidig gør han sig til talsmand for at bløde Enhedslistens intense EU-modstand op.

”I Enhedslisten har vi en regel mod dobbeltmandater. Det sagde jeg også åbent under kommunalvalgkampen, at hvis jeg blev valgt til Folketinget igen, ville jeg overlade pladsen til min suppleant," siger Pelle Dragsted til Altinget 
”I Enhedslisten har vi en regel mod dobbeltmandater. Det sagde jeg også åbent under kommunalvalgkampen, at hvis jeg blev valgt til Folketinget igen, ville jeg overlade pladsen til min suppleant," siger Pelle Dragsted til Altinget Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Esben Schjørring

Efter en pause fra landspolitik siden Folketingsvalget i 2019 melder Pelle Dragsted sig nu officielt klar til igen at blive folketingsmedlem for Enhedslisten.

”Jeg genopstiller, fordi de udfordringer, vi står over for nu som samfund, mere nogensinde kalder på socialistiske svar. Om det handler om social ulighed eller klimakrisen. Jeg stiller op, fordi venstreorienterede idéer om en mere demokratisk styring af økonomien og den grønne omstilling er i offensiven både herhjemme og ude i verden," siger Pelle Dragsted og fortsætter:

"Venstrefløjen er ikke længere kun i defensiven, men tager offensive skridt fremad – Arnepensionen, fri tandpleje til de unge eller minimumsnormeringer. Det vil jeg gerne være en del af."

Enhedslisten skal fortsætte balancen mellem at være et ideologisk forankret parti, men også pragmatisk og resultatorienteret. Færre paroler og mere substans og refleksion

Han understreger også, at hans genopstilling handler om at fortsætte den modernisering af Enhedslisten, som han gennem mere end ti år har været en drivende kraft i.

”Vi har opnået tillid fra flere og flere vælgere, og den udvikling vil jeg gerne fortsætte, så vi kan øge vores indflydelse. Enhedslisten skal fortsætte balancen mellem at være et ideologisk forankret parti, men også pragmatisk og resultatorienteret. Færre paroler og mere substans og refleksion,” siger Dragsted.

Træder ud af Frederiksbergs kommunalbestyrelse

Bliver Dragsted valgt til Folketinget, træder han samtidig ud af Frederiksbergs Kommunalbestyrelse, hvor han med over 4000 personlige stemmer blev valgt ind ved kommunalvalget i 2021.

Dermed var han personligt afgørende i det historiske magtskifte på Frederiksberg, hvor Konservative efter 112 år måtte afgive borgmesterposten til Socialdemokratiet. Allerede under valgkampen gjorde Dragsted det klart, at en tilbagevenden til landspolitik ville være ensbetydende med en sortie fra kommunalpolitik.

”I Enhedslisten har vi en regel mod dobbeltmandater. Jeg sagde også åbent under valgkampen, at hvis jeg blev valgt til Folketinget igen, ville jeg overlade pladsen til min suppleant. Men alligevel har det været en svær overvejelse, for jeg er glad for arbejdet i byrådet og stolt af at have været med til at afslutte 112 års konservativt styre.”

Du spillede en afgørende rolle for, at magten gik fra blå til rød på Frederiksberg. Tror du ikke, mange af dine vælgere bliver skuffet over din beslutning?

”Jo, og det er noget af det, der har gjort det til en svær overvejelse. Men jeg har været ærlig om det fra starten. Jeg er stolt over de forandringer, vi allerede har gennemført, og jeg er glad for arbejdet sammen med mine politiske kollegaer. Men jeg vil gerne igen arbejde for en socialt retfærdigt og grøn retning for Danmark fra en plads i Folketinget,” siger Dragsted.

”Og så skal jeg altså først vælges både af Enhedslistens medlemmer og vælgerne. Indtil da arbejder jeg ufortrødent videre i kommunalbestyrelsen.”

Ny EU-politik

Pelle Dragsteds udmelding kommer midt i et stormvejr om Enhedslistens holdning til det danske medlemskab af Nato, og mens partiet diskuterer heftigt internt, hvordan man stiller sig til dansk EU-medlemskab.

Det sidste er programsat til partiets årsmøde om to måneder. Enhedslisten slår fast i sit principprogram, at man kæmper for ”dansk udmeldelse såvel som en nedlæggelse af EU og oprettelsen af et socialt og grønt demokratisk samarbejde i stedet". 

Den position vil Dragsted med egne ord gerne ”af med”:

”Sammen med vores medlem af Europa-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, er jeg stiller af et forslag, der lægger langt mere vægt på at skabe forbedringer og grundlæggende forandringer af EU-samarbejdet. Vi skal ikke ud af EU i morgen, men vi vil kæmpe for et andet EU – uden at vi helt skal frasige os muligheden for i fremtiden at diskutere, hvilket forhold Danmark skal have til EU. Om vi skal have nye forbehold for eksempel.”

Den nye position i Enhedslistens EU-politik kommer dog ikke til at ændre noget i forhold til den kommende afstemning om det danske forbehold mod en fælles EU-forsvarspolitik.

”Vi anbefaler et nej til at ophæve forsvarsforbeholdet. Vi ønsker ikke en militarisering af EU-samarbejdet,” siger Dragsted.

Formelt finder Pelle Dragsted genopstilling sted via Enhedslistens vejledende urafstemning, der strækker sig fra den 15. marts til 4. april. Her skal partimedlemmerne angive deres ønsker til den samlede kandidatliste, som i forbindelse med årsmødet bliver endeligt sammensat 14. maj i Hafnia-Hallen i Valby.

Pelle Dragsteds suppleant til kommunalbestyrelsen på Frederiksberg er Thyge Enevoldsen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

Thyge Enevoldsen

Medlem af magistratet (EL), Frederiksberg Kommune

0:000:00