Analyse af 
Signe Løntoft

Politikernes første reaktioner gav Nina Smith en følelse af deja-vu

Undervisningsministeren kalder forslaget om en ny ungdomsuddannelse visionært og deler den bagvedliggende analyse – men gør regeringen? Hvis partierne holder fast i, at intet må forandres på efterskolerne, bliver det svært at lave en ny toårig ungdomsuddannelse.

Politikerne har givet Reformkommissionens anbefaling om en ny ungdomsuddannelse en lunken modtagelse, men det tager kommissionsformand Nina Smith ikke så tungt.
Politikerne har givet Reformkommissionens anbefaling om en ny ungdomsuddannelse en lunken modtagelse, men det tager kommissionsformand Nina Smith ikke så tungt.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Hold snitterne fra 10. klasse, især på efterskolerne.

Nogenlunde sådan kan de første politiske reaktioner på Reformkommissionens anden rapport opsummeres. 

Næppe nogen ønskemodtagelse, men kommissionsformand Nina Smith har prøvet dét, der var værre, fortalte hun efter pressemødet onsdag:

"Da jeg sad i Velfærdskommissionen, gik der en times tid efter vores præsentation, før Anders Fogh lagde anbefalingerne i graven, og jeg har da overvejet, om jeg ville få deja-vu," sagde hun til Altinget og lagde ikke skjul på, at politikerne i hendes optik burde afholde sig fra at kommentere forslag, før de har set dem i sammenhæng.

Christiansborg havde nemlig allerede fra mandag travlt med at tage luften ud af et centralt forslag om at omlægge 10. klasse, som Altinget kunne løfte sløret for.

Det blev fortolket som en trussel mod landets efterskoler. Og hvis man var i tvivl om, hvor populære efterskolerne er hos danske unge og deres forældre, kunne man bare følge reaktionerne. SF's Jacob Mark hældte anbefalingen ned af brættet som "tosset", mens Radikale sendte både partileder Martin Lidegaard og undervisningsordfører Lotte Rod ud på Kastanievejens Efterskole for at vise støtte til de unge.

Også DF, Enhedslisten og Konservative meldte klart ud, at efterskolernes 10. klasse kunne forvente politisk beskyttelse. Det næste bliver, at Reformkommissionen vil afskaffe nuttede kattekillinger, skrev en bruger på Twitter.

Umiddelbart lignede det et studie i den "privilegieblinde syge i uddannelsespolitikken", som den socialdemokratiske trivselsordfører Frederik Vad har kaldt det i et interview – defineret som en debat, hvor politikerne forsvarer middelklassens interesser, mens knap 20 procent af en årgang ikke får en ungdomsuddannelse. Men samtidig er debatten en uundgåelig og tidstypisk modfortælling om værdien i alt det, der ikke nødvendigvis kan måles i arbejdsudbud langt ude i en abstrakt fremtid.

Nina Smith tog konsekvensen og indledte onsdag formiddag præsentationen af kommissionens i alt 50 anbefalinger om børn, unge og uddannelse med en disclaimer:

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00