Ung S-profil vil tage kampen op mod særinteresser og privilegieblindhed i uddannelsespolitik: "Der er nogle andre, der skal foran i køen"

Den højere middelklasse har haft for meget magt over uddannelsespolitikken, og det er især venstrefløjens skyld, siger Frederik Vad, der er næstformand i Børne- og Undervisningsudvalget. Han mener, de unge uden uddannelse og job er Socialdemokratiets vigtigste projekt i SVM-regeringen.

28-årige Frederik Vad (S) er ny i Folketinget, men vant til talerstolen fra sine fem år som DSU-formand. Han er Socialdemokratiets ordfører for ordblindhed og trivsel.
28-årige Frederik Vad (S) er ny i Folketinget, men vant til talerstolen fra sine fem år som DSU-formand. Han er Socialdemokratiets ordfører for ordblindhed og trivsel.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Uddannelsessystemet er fordelingsmæssigt skævt. De privilegerede får i pose og sæk, mens stadig færre børn af ufaglærte lykkes med at bryde den sociale arv og få en uddannelse.

Det mener Frederik Vad (S), næstformand for Børne- og Undervisningsudvalget:

"Jo mere ressourcesvag, du er, des dårligere finansierer fællesskabet din uddannelse. Jo bedre opbakning, du har hjemmefra, des bedre finansieret er din uddannelse. Det er perverst."

– Hvordan er det blevet sådan?

"Jeg tror, det hænger sammen med særinteressernes magt. De mennesker, som professionelt lever af at repræsentere de stærke uddannelsesinteresser, har godt fat i Folketinget. Og har især haft fat i partierne til venstre for midten."

Frederik Vad lader ordene hænge i luften. Der er ingen tvivl om, at han mener, hvad han siger.

Fakta

Mød ordførerne

Frederik Vad (S) er folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Sjællands Storkreds og næstformand for Børne- og Undervisningsudvalget. Han er ordfører for trivsel og ordblindhed.

Han er uddannet bachelor i journalistik og arbejdslivsstudier fra RUC og arbejdede frem til valget som udviklingsansvarlig på Træningsskolens Arbejdsmarkedsuddannelser (TAMU), som han stadig er tilknyttet. 

Formand for DSU i perioden 2017-2022.

Altinget Uddannelse bringer i den kommende tid portrætinterviews med en række af Folketingets ordførere på undervisningsområdet.
 

Det er faktisk derfor, han sidder her, i sit stadig nye kontor ved siden af Fællessalen på Christiansborg.

"Jeg er her for at skabe social retfærdighed for de unge og voksne, som er uden for uddannelse og arbejde," slår han fast, adspurgt om kilden til sit politiske engagement. 

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00