Professor om affaldsaftale: KL og kommunerne skal gribe chancen for at løse tingene selv

FORBRÆNDING: KL er langtfra begejstret for opgaven med at udarbejde en "dødsliste" for forbrændingsanlæg inden årets udgang. Det er en stor opgave, men kommunerne bør kunne løse den, vurderer professor.

Den ny aftale om affaldsssektoren vil betyde færre forbrændingsanlæg. I Svendborg overvejer man at lukke den lokale affaldssforbrænding for i stedet at fylde ovnene op med dansk affald i Fynsværket ved Odense.
Den ny aftale om affaldsssektoren vil betyde færre forbrændingsanlæg. I Svendborg overvejer man at lukke den lokale affaldssforbrænding for i stedet at fylde ovnene op med dansk affald i Fynsværket ved Odense.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Frygten for liberalisering af den kommunale affaldssektor lever videre trods tirsdagens brede politiske aftale om en reform af affaldssektoren.

Her gjorde ikke mindst Enhedslisten og SF ellers meget for at mane frygten til jorden og pegede på, at det nu som udgangspunkt er kommunerne selv og ikke markedet, der skal afgøre, hvilke forbrændingsanlæg der skal lukkes frem mod 2030.

Hos både KL og den kommunalt forankrede Dansk Affaldsforening frygter man imidlertid, at kommunerne har fået så kort tid til at løse opgaven, at man alligevel ender med aftalens alternative scenarie – tvungen selskabsgørelse og konkurrenceudsættelse.

Men ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, bør KL være i stand til at løfte opgaven. Det er bare med at komme i gang.

Vi har brug for tid ind til næste sommer, hvis vi skal have alle de lokale beslutninger på plads omkring lukninger.

Laila Kildesgaard
Direktør i KL

”Det er da klart, at det er en stor opgave for KL. Men det er et nødvendigt stykke arbejde, og så må man også handle, når man nu bliver bedt om det,” siger han.

Ingen har interesse i ineffektive anlæg
Ifølge Brian Vad Mathiesen er det en langt bedre model, at kommunerne selv løser opgaven, end at man forsøger at styre processen gennem central regulering.

Formålet med nedlukningen af forbrændingsanlæg er at tilpasse kapaciteten til en fremtid med endnu mindre affald, der skal forbrændes.

{{toplink}}
Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Samlet skal kapaciteten reduceres med 30 procent frem mod 2030, og det skal ikke mindst ske ved, at de ”miljømæssigt dårligste anlæg” lukker.

0:000:00