Professor vil reformere statsstøtten til store idrætsorganisationer

LOTTOMIDLER: Idrættens andel af udlodningsmidlerne fordeles efter et usundt princip, mener idrætsekspert. Derfor foreslår han en ny støttemodel i forbindelse med en kommende evaluering af udlodningsloven.

Foto: Dansk Idrætsforbund
Rasmus Dahl Løppenthin

Politikerne bør ændre modellen, som fordeler idrættens andel af overskuddet fra danskernes spil.

Det mener én af landets førende idrætseksperter, Bjarne Ibsen, der er professor og leder ved Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på SDU.

“Systemet underminerer princippet i, hvad det vil sige at være en frivillig forening,” siger han.

Udlodningsmidlerne hentes fra overskuddet fra danskernes tips- og lottospil, som giver en pulje på i omegnen af 1,5 milliarder kroner årligt. Og det er skrevet ind den såkaldte udlodningslov, at store organisationer som DIF og DGI er garanteret en fast procentsats af midlerne. Derfor får de årligt næsten 600 millioner kroner tilsammen.

Billedligt talt har de øjnene stift rettet mod, hvad politikerne tænker og gør- og ryggen rettet mod deres egne foreninger. Jeg kunne godt tænke mig, det var omvendt.

Bjarne Ibsen
Professor, SDU

"Men jeg forholder mig egentlig ikke kritisk til beløbets størrelse. Det er jo i sidste ende en politisk prioritering, og det kan man diskutere til dommedag. Det centrale er for mig, at de får en stor pose penge helt uafhængig af, hvad de rent faktisk præsterer," siger Bjarne Ibsen.

Unik støtteform
Han har forsket i støttestrukturer i en årrække og har tidligere publiceret studier, som viser, at de danske politikere går enegang med sin støttemodel til idrætten.

"Groft sagt giver man dem en stor pose penge og har så tillid til, at de forvalter dem fornuftigt. Det er helt unikt, at man gør det på den måde. Og jeg mener også, vi bliver nødt til at tage en diskussion af, om det er det mest hensigtsmæssige," siger Bjarne Ibsen.

Ifølge professoren er det usundt, at organisationerne er garanterede så store summer uden skelen til deres opbakning hos deres medlemsforeninger. DIF og DGI risikerer at blive afkoblet deres medlemmers interesser, mener han.

"Billedligt talt har de øjnene stift rettet mod, hvad politikerne tænker og gør- og ryggen rettet mod deres egne foreninger. Jeg kunne godt tænke mig, det var omvendt,” siger Bjarne Ibsen.

Han ved godt selv, det er skarpt tegnet op. Og skynder sig at tilføje, at de store idrætsparaplyer tilbyder kurser, arrangerer turneringer og har en række andre indsatser for deres medlemsforeninger. 

0:000:00