Afgående centerchef fik forbud mod at bedrive lobbyisme. Hun fortryder, at hun ikke gjorde det alligevel

Efter ni år ved roret i Center for Frivilligt Socialt Arbejde stopper Laura Auken Larsen. Hendes tid sluttede med et økonomisk stormvejr og amputation af centrets bevilling. Hun har sagt, at de to ting ikke har noget med hinanden at gøre. Altinget har spurgt hende til opture og nedture, og om det virkelig kan passe.  

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Jeg var virkelig træt, da vi kom til julen. Det havde selvfølgelig været en anden træthed, hvis jeg ikke lige havde skullet fyre halvdelen af medarbejderne 

Da Laura Auken Larsen for ni år siden startede som centerchef i Center for Frivilligt Socialt Arbejde, CFSA, blev hun som noget af det første kaldt til møde i socialministeriet. 

Her fortalte en kontorchef hende, at centeret kun eksisterede, fordi det lå i Odense og dermed matchede den daværende regerings politik om geografisk spredning af statslige arbejdspladser. Og fordi ingen socialminister havde haft mod på at lukke et sted med det navn.

Trods flere anbefalinger fra embedsmænd, der ikke oplevede nævneværdig interesseret i centrets arbejde og tilbud.  

Underforstået: Det center, hun lige havde overtaget ledelsen af, eksisterede hverken i kraft af sin vigtighed, sine meritter eller efterspørgsel fra brugerne. 

Her var masser af tung faglig viden, men al for meget blev i Albanigade og kom ikke ud at gøre nytte blandt frivillige, foreninger, kommuner og andre. Det har vi fået ændret.

Måske derfor er noget af det, Laura Auken Larsen er allermest stolt af, når hun i denne uge for sidste gang går ud af døren til CFSA, at over 120 organisationer på få uger underskrev en støtteerklæring mod de nedskæringer i centrets økonomi, der trods protesterne blev gennemført med den gældende finanslov. 

“Jeg er stolt af, at jeg sammen med meget dygtige medarbejdere er lykkedes med at ændre synet på CFSAs betydning så radikalt. At vi med faglig viden har kunnet påvirke hele dagsordnen om civilsamfundet, og at anvendelsen af CFSAs redskaber er steget eksplosivt – samtidig med, at vores høje troværdighed er bevaret,” siger hun. 

Med det mener Laura Auken Larsen både at CFSAs hjemmeside nu har over 220.000 besøg om året, og der i løbet af hendes ni år er sket en stor stigning i interessen for centrets rådgivning, oplæg, kurser, netværk og bøger. Det med dagsordenen kommer vi tilbage til.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00